renovering parcelhus

Bliv ringet op gratis af Per Hartwig

Skriv en besked herunder eller ring

Renovering af typisk parcelhus fra 1970

Ombygning af fritliggende hus

Energirenovering gav dobbelt så meget plads
- og en lavere varmeregning

Tekst: Christina B. Kjeldsen Foto: Danske BoligArkitekter

Det var den smukke beliggenhed tæt på skov og strand, der fik familien i dette hus til at skrive under på købet af et 1970'er-parcelhuset i Højbjerg ved Århus. Et traditionelt og lidt kedeligt etplanshus i røde mursten med en elendig varmeøkonomi og en utidssvarende indretning, der ikke matchede familiens behov. De var godt klar over, at huset ikke var et drømmehus, men det lå naturskønt og var fyldt med muligheder.

I første omgang flyttede familien ind og fik renoveret og moderniseret huset moderat, blandt andet ved at indrette et stort åbent køkken- og opholdsrum. Og sådan boede familien fint i flere år. Lige indtil familiens tre piger var ved at vokse ud af deres små værelser, og der i det hele taget manglede plads.

- Vi savnede en voksenafdeling. Vi havde den lange pistolgang med små værelser og så det store køkken- og opholdsrum, hvor vi også var sammen hele tiden, hvilket er godt, når man har mindre børn. Men da pigerne blev større, manglede vi et område, hvor de kunne være sig selv. Og samtidig manglede vi voksne et sted, hvor vi kunne trække os tilbage, fortæller parret.

Derudover var 1970'er-huset dårligt isoleret, hvilket er et klassisk problem for en del af husene fra denne periode. Så da familien skulle bygge til, blev energivinklen et meget vigtigt kriterium. Faktisk endte energirenoveringen med at blive nøglen til den samlede ombygning, der skulle give familien mere plads og en helt ny rummelighed i det lavloftede typehus.

Arkitekt Per Hartwig foreslog nemlig at hæve taget og bygge en halv etage på, hvilket er et greb der er tilladt i mange af de kvarterer, hvor de lave 1970'er-huse ligger. Med et nyt tag og en ny etage, isoleret efter moderne krav, løste han problemet med både varmetab og kvadratmeter.

- Når først du har en varm hue på, så bliver det nemmere at arbejde med resten af huset, f.eks. at skære huller i etagedækket og få lys ned til alrummet, nu hvor der ikke er problemer med træk. På den måde har familien også fået et alrum med en helt ny oplevelse af lys, himmelrum og god luft, selv når der er mange mennesker, forklarer arkitekten.

Huset er blevet energirenoveret med en efterisolering som følger de nye normkrav. Bl.a. nye, større vinduer i hele underetagen samt 14 ovenlysvinduer på øverste plan, der giver masser af naturlig varme.

Energi og miljø

Familiens hus er vokset fra 175 til 400 m2, men varmforbruget er 20% lavere.

Boligejeren fik disse resultater fra projektet

  • Mere plads
  • Bedre dagslys
  • Sundere indeklima

Per Hartwig, INSITU ARKITEKTER ApS

Insitu Arkitekter har rødderne fæstnet i den nordiske arkitektur og det gode...

Se billeder af projektet

Renovering af typisk dansk parcelhus.
Huset FØR renoveringen tog fat

Typisk dansk parcelhus.

renovering parcelhus
Huset EFTER renoveringen

Huset har fået nyt tag med 1 m høj trempel. Det har gjort, at familien har fået en ekstra etage at bo på, samtidig med at de nu kan holde varmen.

Udsigt nyt tag
Terrasse og gavl med udsigt til landskabet

Fra 1. sal er der adgang til tagterrasse med kig over det store, åbne landskab.

ny overetage
Huset set fra haven

Huset med nye facader og tag.

Stue
Ny stue på 1. sal

Huset fik ny tagkonstruktion og nyt rum på 1. sal.

Spisestue
Ny spisestue

Adgangen til 1. sal gav også familien en anden rumlighed i stueplan, samt masser af lys gennem ovenlys i taget.

Stue
Stue 1. sal

Fra stue er der adgang til tagterrasse med udsigt. Der er brugt foldedøre der kan skubbes væk om sommeren når vejret er til det.

Køkken
Køkken

Nyt køkken med emfang skjult i loft

Ny spiseplads
Spise og hyggeplads 1. sal

Spiseplads med "køkken" gemt i skab.

Køkken
Skabskøkken

Køkken med quooker gemt i skabet.

Spisestue
Spisestue med kig til 1. sal

Der er fra alrummet trappe til husets nye 1. sal.

Badeværelse
Badeværelse med ovenlys

Nyt badeværelse på 1. sal.

badeværelse
Badeværelse ved soveværelse

Badeværelse med kar og bruseniche med direkte adgang til soveværelset.

Dobbelthøjt rum
Kig fra 1. sal til alrum

Fra 1. sal er der kig til spiseplads i stueplan.

walk-in closet
Soveværelse med walk-in closet

Der er fra soveværelset adgang til stort walk-in closet.

Trappe
Trappe

Trappe med glasfyldninger og håndliste i asketræ.

foldedør
Foldedør til terrasse 1. sal

Foldedøren kan åbnes helt op.

Foldedør
Foldedør ved terrasse

Terrasse og stue smelter sammen om sommeren når foldedøren er åben.

  • Thumbnail af Renovering af typisk dansk parcelhus.
  • Thumbnail af renovering parcelhus
  • Thumbnail af Udsigt nyt tag
  • Thumbnail af ny overetage
  • Thumbnail af Stue
  • Thumbnail af Spisestue
  • Thumbnail af Stue
  • Thumbnail af Køkken
  • Thumbnail af Ny spiseplads
  • Thumbnail af Køkken
  • Thumbnail af Spisestue
  • Thumbnail af Badeværelse
  • Thumbnail af badeværelse
  • Thumbnail af Dobbelthøjt rum
  • Thumbnail af walk-in closet
  • Thumbnail af Trappe
  • Thumbnail af foldedør
  • Thumbnail af Foldedør
Tør du gå glip af en god idé?
Tør du gå glip af en god idé? Læs mere ›