Funkisvilla

Trods snart 100 år på bagen er funkishuse stadig eftertragtede og topmoderne.

Er du også vild med funktionalismens kubistiske huse, så kig med her og se, hvordan du kan lade dig inspirere til dit nye funkisinspirerede hus eller ombygge dit gamle funkishus fra 1920’erne eller 1930’erne med succes.

Bliv klogere på funkisvillaen her

Funkis kommer af ordet funktionalisme og i funkisarkitekturen er der lagt vægt på at huset skal være funktionelt frem for symmestrisk.

Funkishuset har et meget minimalistisk, geometrisk og ofte asymmetrisk udseende, da boligen er skabt til at passe til husets daglige brug og anvendelse. Det vil f.eks. sige at vinduer er placeret, hvor der er behov for lys og ikke for at give huset et bestemt udseende. Inden for er der fokus på det lette udtryk, hvorfor fyldningsdøre f.eks. er skiftet ud med glatte døre.

Det er også en af de første hustyper, hvor der er tænkt over sammenhængen mellem ide og ude og haven er ofte indrettet, så den kan nydes inde fra huset.

Selvom der ikke findes mange rigtige funkisvillaer, så er de i høj kurs grundet deres simple udtryk og store rummelighed.

Du kan læse mere om funkisvillaen herunder. 


Reportage: Ny funkis med sjæl som et ældre hus

Med nicher, kroge og et gennemført farve- og materialevalg er det lykkes arkitekt Jan Smidt Andreasen og hans hustru Mia Maia Smidt at give deres nybyggede funkisvilla den varme og sjæl, som et ældre hus ellers kun kan have det. 


Funkisvillaens faldgruber

Funkisvillaen er en fantastisk bolig, men også en svær størrelse at håndtere! Vi giver dig her en række råd til, hvordan du vedligeholder og renoverer din funkisvilla uden at ødelægge den helt særegne arkitektur.


Reportage: Høj funkis

En nedslidt bungalow i ét plan voksede til en moderne funkisvilla i to planer. Æren for den himmelstræbende idé har arkitekt Rasmus Bak fra Baks Arkitekter, og den har givet plads til flere terrasser i haven, fine udsigter over Aarhus Ådal og masser af lysindfald.


Sådan genkender du en funkisvilla

Et firkantet hus med fladt tag og hvidpudset facade. Det må være et funkishus! Men trods det enkle design, er det slet ikke så enkelt endda. Læs med her og bliv klogere på hvordan du spotter et funkishus.


Arkitektens råd til funkisvillaen

Arkitekt Rasmus Bak fra tegnestuen Baks Arkitekter har masser erfaring med funkisvillaen. Her giver han sine bedste råd til hvordan du ombygger dit funkishus. 


Fang funkisstilen

Drømmer du om om et nyt hus som indfanger funkisstilen? Så giver vi dig her de vigtigste detaljer, du skal kopiere til dit nye funkishus.


Reportage: Som et skib i landskabet

Den klarer vi da selv! Sådan tænkte Pia og Jakob Kjellberg i første omgang, da de skulle bygge et hus på deres grund ved vandet i Hvidovre. Men trods ihærdige forsøg på selv at tegne drømmehuset, eller finde et typehus, der passede, blev det arkitekterne Nørkær + Poulsen, der ramte plet i de allerførste skitser til Villa Kjellberg.


Reportage: Moderne funkis med fjordudsigt

Et pensionistpar fik deres arkitektdatter til at tegne et moderne, praktisk og energirigtigt hus, som allerede er blevet belønnet med en arkitekturpris.


Sådan energirenoverer du Funkisvillaen

Et funkishus kan kræve en del vedligeholdelse, og ofte giver husets konstruktioner tilbagevendende problemer. Bliv klogere på hvordan du vedligeholder og energirenoverer din funkisvilla her.