Guide

Giv plads til børnene i køkkenet

Køkkenet er i dag blevet et af boligens centrale opholdsrum, der skal rumme langt flere aktiviteter end bare madlavning. Det er her børnene laver lektier, spiller computerspil eller leger med hinanden. Det er her madpakkerne smøres og aftensmaden tilberedes. Derfor kan det være en god idé at tænke de gode og børnevenlige løsninger ind, når du laver nyt køkken.

Få plads til børn og voksne i køkkenet

  • Tænk i zoner, Sørg for at dele køkkenet eller køkkenalrummet op i zoner - fx til leg, spisning og madlavning. På den måde undgår du at i kommer i karambolage med hinanden, når i opholder jer sammen i køkkenet. 
  • Skab overblik, Køkkenalrummet er populært, fordi vi får mulighed for at følge med i, hvad der ellers sker i boligen. Derfor kan en mere åben planløsning være rar, når man som børnefamilie både skal klare aftensmaden, men også holde et vågent øje med, hvad børnene har gang i. Du kan også overveje hvordan din planløsning er udformet - måske ville det være rart at børneværelserne ikke er placeret langt fra køkkenet?
  • Masser af plads på køkkenbordet, Børn vil rigtig gerne hjælpe til, men det kan være lidt af en udfordring, hvis der ikke er bordplads, til at skabe en sikker arbejdszone, hvor de kan stå uden at de små pilfingre kan få fat i alt det, man gerne vil holde uden for deres rækkevidde som fx kogeplader, ovn og andet farligt såsom køkkenskuffen med knive.
  • Minimer støjen, Dårlig lyd kan ødelægge lysten til at være i et rum. I et rum som et køkken, hvor der generelt er mange forskellige lyde - lige fra opvask til køkkenmaskiner er det vigtigt at tage akustiske hensyn, så der er rart at være for hele familien. Fx kan listelofter af træ eller andre former for akustikplader dæmpe lyden i køkkenet. 

Lav et køkken i børnehøjde

En passende højde, Placer tallerkener, glas og bestik inden for børnenes rækkevidde, sådan at de selv kan betjene køkkenet. Det aflaster dig, så du ikke skal assistere børnene hele tiden. Samtidigt skaber det fællesskab i køkkenet. Sørg også for at børnene kan nå køkkenrulle og karklude, så de større børn kan tørre op efter sig selv, hvis de skulle komme til at spilde.

En arbejdsstation til lektier, Det er både praktisk at sørge for, at der er plads til at lektier kan laves ved køkkenbordet. På den måde kan madlavning og lektiehjælp kombineres i en travl hverdag.

Plads til samling, Sørg for at der er plads til at børn og voksne kan samles ved et spisebord og at der er plads til både små og store venner.

Leg i køkkenet, En bænk til opbevaring af yndlingslegetøjet kan gøre det mere attraktivt for børnene at opholde sig i rummet.

Hyggelige kroge, Forældre bruger notorisk meget tid i køkkenet og derfor kan det være rart, at der er indrettet en lille plads, hvor man som barn kan sidde roligt med en bog eller lave en hule at putte sig i, mens man venter på maden efter en lang dag.

Faste aftaler, Det er vigtigt at have nogle fælles aftaler for oprydning og brug af køkkenet, og disse aftaler kan være alt fra faste maddage til hvem, der næste gang skal tømme opvaskemaskinen. Aftalerne er nemmere at huske, hvis de er synlige for alle - fx hvis de skrives på en stor tavlevæg.

Gør køkkenet indbydende, Sørg for at børnene føler sig velkomne i rummet. Køkkenet er ikke kun de voksnes legeplads, men også et sted hvor børnene skal lære at deltage i familiens opgaver, og lære om den mad vi putter i munden. Brug for eksempel nogle af børnenes tegninger eller hjemmelavede kreationer til at få dem til at føle sig inkluderet. Du kan også vælge at lege med farverne, eller hænge familiebilleder op.

Sørg for at børnesikre dit køkken:

  • Skuffer, Du kan sikre køkkenskufferne med et udtræksstop, som forhindrer, at barnet får skuffen ned over sig. Alternativt kan du sætte et sikkerhedsstop på skufferne, så barnet slet ikke kan åbne dem og komme ned til farlige genstande som knive og sakse.
  • Skabe, Du kan montere en skabslågesikring, der forhindrer barnet i at åbne skabet.

Skadelige stoffer, Skadelige eller giftige produkter bør placeres i et aflåst skab, der samtidig er så højt placeret, at barnet ikke kan nå det. Af særlig farlige midler kan nævnes maskinopvaskemiddel, terpentin, sprit, benzin, kaustisk soda, lampeolie, optændingsbriketter og blomstergødning.

Ledninger, Køkkenmaskiner er ofte forbundet med en lang ledning, som barnet kan trække i. Sørg for, at barnet ikke kan nå ledningen og trække køkkenmaskinen ned på gulvet. Brug evt. en kabelholder eller gør ledningen kortere. Pas specielt på elkedlen.

Sikre materialevalg, Undgå skarpe kanter på bordplader og et alt for sart materiale. Børnene skal helst kunne spilde på bordpladen uden at den tager skade. Vælg et guldmateriale, der ikke bliver glat, når det er vådt og som nemt kan rengøres.