Tips og råd

Giv plads til børnene i køkkenet

Køkkenet er i dag blevet et af boligens centrale opholdsrum, der skal rumme langt flere aktiviteter end bare madlavning. Det er her børnene laver lektier, spiller computerspil eller leger med hinanden. Det er her madpakkerne smøres og aftensmaden tilberedes. Derfor kan det være en god idé at tænke de gode og børnevenlige løsninger ind, når du laver nyt køkken.

7 tips til et børnevenligt køkken

  1. Overvej din planløsning
  2. Inddel køkkenet i zoner
  3. Vælg de rigtige materialer
  4. Sørg for nok bordplads
  5. Minimer støjen
  6. Tænk ting ind i børnehøjde
  7. Husk sikkerheden

Se uddybning af rådene herunder

1. Overvej din planløsning

Køkkenalrummet er populært, fordi vi får mulighed for at følge med i, hvad der ellers sker i boligen. En mere åben planløsning være rar, når man som børnefamilie både skal klare aftensmaden, men også holde et vågent øje med, hvad børnene har gang i.

Du kan også overveje hvordan din planløsning er udformet i forhold til de tilstødende rum - måske ville det være rart at børneværelserne ikke er placeret langt fra køkkenet.

2. Inddel køkkenet i zoner

Sørg for at dele køkkenet eller køkkenalrummet op i zoner. På den måde undgår du at i kommer i karambolage med hinanden, når I opholder jer sammen i køkkenet. 

F.eks. kan du overveje:

  • En arbejdsstation til lektier
    Det kan være praktisk, at der er plads til at lektier kan laves ved køkkenbordet. På den måde kan madlavning og lektiehjælp kombineres i en travl hverdag.
  • Plads til venner
    Er der plads til at børn og voksne kan samles ved et spisebord? Også når der er besøg fra små og store venner.
  • Leg i køkkenet
    Måske kan en plads til opbevaring af yndlingslegetøjet gøre det mere attraktivt for børnene at opholde sig i rummet.
  • Hyggelige kroge
    Forældre bruger notorisk meget tid i køkkenet og derfor kan det være rart, at der er indrettet en lille plads, hvor man som barn kan sidde roligt med en bog eller lave en hule at putte sig i, mens man venter på maden efter en lang dag.

3. Husk rigelig bordplads

Børn vil rigtig gerne hjælpe til, men det kan være lidt af en udfordring, hvis der ikke er bordplads, til at skabe en sikker arbejdszone, hvor de kan stå uden at de små pilfingre kan få fat i alt det, man gerne vil holde uden for deres rækkevidde som fx kogeplader, ovn og andet farligt såsom køkkenskuffen med knive.

4. Vælg de rigtige materialer

Undgå alt for sarte materiale. Børnene skal helst kunne spilde på bordpladen uden at den tager skade.

Vælg også et gulvmateriale, der ikke bliver glat, når det er vådt og som nemt kan rengøres.

5. Minimer støjen

Dårlig lyd kan ødelægge lysten til at være i et rum.

I et rum som et køkken, hvor der generelt er mange forskellige lyde - lige fra opvask til køkkenmaskiner er det vigtigt at tage akustiske hensyn, så der er rart at være for hele familien.

Listelofter af træ eller andre former for akustikpladerkan dæmpe lyden i køkkenet. 

6. Tænk ting ind i børnehøjde

Du kan overveje at placere tallerkener, glas og bestik inden for børnenes rækkevidde, sådan at de selv kan betjene køkkenet. Man kan også sikre at børnene kan nå køkkenrulle og karklude, så (de større) børn kan tørre op efter sig selv, hvis de skulle komme til at spilde.

Det aflaster dig, så du ikke skal assistere børnene hele tiden. Samtidigt skaber det fællesskab i køkkenet.

Køkkenet er ikke kun de voksnes legeplads, men også et sted hvor børnene kan lære at deltage i familiens opgaver, og lære om den mad vi putter i munden.

7. Husk at børnesikre dit køkken

Det er dejligt at være i køkkenet sammen som familie, men køkkenet indeholder også elementer som kan være farlige for børn. Her er et 

  • Skuffer og skabe
    Du kan sikre køkkenskufferne med et udtræksstop, som forhindrer, at barnet får skuffen ned over sig. Alternativt kan du sætte et sikkerhedsstop på skufferne, så barnet slet ikke kan åbne dem og komme ned til farlige genstande som knive og sakse. Det samme gælder for skal - her kan du montere en skabslågesikring, der forhindrer barnet i at åbne skabet.
  • Skadelige stoffer
    Skadelige eller giftige produkter bør placeres i et aflåst skab, der samtidig er så højt placeret, at barnet ikke kan nå det. Af særlig farlige midler kan nævnes maskinopvaskemiddel, terpentin, sprit, benzin, kaustisk soda, lampeolie, optændingsbriketter og blomstergødning.

  • Ledninger
    Køkkenmaskiner er ofte forbundet med en lang ledning, som barnet kan trække i. Sørg for, at barnet ikke kan nå ledningen og trække køkkenmaskinen ned på gulvet. Brug evt. en kabelholder eller gør ledningen kortere. Pas specielt på elkedlen.

  • Kogeplader og varme ovne
    Hold generelt børnene væk fra kogeplader og varme ovne - her kan zoneinddelingen hjælpe dig.