Haven og uderum

Trænger haven til en mindre opgradering med ny belægning eller et flot indgangsparti? Drømmer du om et udebad eller en lækker lounge? Eller skal du anlægge en helt ny have til dit nybyggede hus?

Læs med her, og få tip og tricks og arkitekternes bedste ideer til boligens uderum.

Bliv klogere på haven og uderum her

Hvordan skal min have se ud? Det er måske ikke det første, du tænker på, hvis du er i gang med et større byggeprojekt. Men med fokus på at binde dine inde- og uderum sammen, kan du få endnu mere ud af din boligs kvadratmeter.

For eksempel kan en overdækket terrasse, et udekøkken, eller et legehus være med til at skabe rammen om det gode liv for jer. Måske har du en lille have, som skal udnyttes optimalt, eller plads til anneks hvor du kan fordybe dig i bøger, mens du nyder de smukke omgivelser i haven.

Skal terrassen være af træ eller drømmer du om en helt anden belægning? Skal haven være nem og vedligeholdelses fri eller fyldt af blomster og buske, som aktiverer de grønne fingre? Måske er det en altan eller tagterrasse, som er muligt hos dig?

En arkitekt kan give dig masser af haveinspiration og finde løsninger der får ude og inde til at smelte sammen og som passer til din bolig og dit behov.
Bliv klogere på haven og uderum her. 


Luk naturen ind i dit køkken

Det er dejligt at mærke dagslyset og årstidernes skiften - også i køkkenet. At skrælle kartofler ved vasken med udsyn til noget kønt kan give utrolig meget glæde. Det kan være et kig til en dejlig forhave, grønne bøgeblade, mark eller strand. Se de flotte køkkener her, der inviterer naturen indenfor.


Bad under åben himmel

Forestil dig, at du står ude i den friske luft og kigger op i den blå himmel, mens du tager brusebad. Det lyder godt, ikke? En udebruser er en simpel måde at få lidt luksus ind i din hverdag, og du kan sagtens bade ude selvom temperaturerne ikke er på sit højeste. Ved at tage bad udenfor skåner du samtidigt din bolig for damp, hvilket er en klar fordel for indeklimaet.


Fantastiske forhaver

Det er med boligen, som det er med mennesker - førstehåndsindtrykket er vigtigt. Og det begynder ikke med entreen, men allerede det øjeblik du eller dine gæster står på vejen foran boligen og skal bevæge sig frem til hoveddøren. Kig med her, og find inspiration og tips til, hvordan du skaber et godt førstehåndsindtryk med en fantastisk forhave.


Sådan får du en bæredygtig have

Vi skal vænne os til at tænke principperne for bæredygtighed ind i alle aspekter af vores bolig - også i haven. Og som du kan se her, så behøver det ikke at gøre haven hverken kedeligere eller mere besværlig at passe. Læs med, og få inspiration til hvordan du gør haven smukkere, vildere og mere klimavenlig. 


Reportage: Fra velfriseret villakvarter til vild naturgrund

Efter i en årrække at have boet i et almindeligt parcelhuskvarter faldt ægteparret Kristina og Kristian over den perfekte naturgrund i det midtjyske. De kastede sig helhjertet ind i byggeprocessen, og i dag står de med et unikt, arkitekttegnet hjem, som passer perfekt til familien og den vilde natur i området.


Få en have, der passer til huset

De bedste og mest vellykkede haver er dem, hvor der er tænkt over sammenhængen med huset, og hvor havedesignet er tilpasset husets alder og arkitektur. Se med her, hvor vi har samlet en række stilsikre, arkitekttegnede haveløsninger, der er det perfekte match til huset.       


10 uderum til samvær i den friske luft

Trænger du også til at samle venner og familie og nyde det dejlige forår? Efter en lang vinter kan vi endelig(!) finde havemøblerne frem og rykke udenfor i den friske luft. Se med her, og bliv inspireret af arkitekternes lækre udeområder, der er helt perfekte til samvær under åben himmel.


10 atriumgårde der forbinder inde og ude

En atriumgård er et lukket uderum og dermed en perfekt privat oase, der binder inde og ude sammen. Med vinduer ud til atriumgården får du en masse lys ind i boligen uden at lave udstillingsvinduer til naboerne. Søg læ og forlæng terassesæsonnen med 10 fede atriumgårde her. 


Uventede oaser

Den solbeskinnede plet, hvor du uforstyrret kan trække vejret, er ikke svær at finde. Du behøver hverken en stor grund, rullegræs eller et helt anlægsmaskineri for at skabe et skønt uderum. Arkitekterne har et helt særligt blik for at se muligheder for oaser uventede steder. Vi har samlet nogle af deres bedste bud her.


Sådan binder du ude- og inderum sammen

Få et mere spændende og harmonisk hjem ved at binde ude- og inderum sammen. Indsæt store vinduer, flyt dagligdagsaktiviteter ud og tænk i materialer og flader, der gør vejen udenfor let og dragende. Vi guider dig og giver dig arkitekternes bedste tips her.


Reportage: Arkitektens hemmelige anneks

Arkitekt Rasmus Skaarup har løst familiens pladsproblem med et anneks bygget af genbrugsmaterialer. Annekset i baghaven har ikke kun betydet, at familien nu slipper for at flytte. Det er også blevet et yndet tilflugtssted for de voksne, når de skal lade op efter en lang arbejdsdag.


Arkitektens bedste råd til dine uderum

Arkitekt Stig Ørum Christensen fra Novaform Arkitekterne har anlagt mange haver og uderum gennem årene i forbindelse med om- eller nybyggeri. Her fortæller han dig sine bedste tips til dit uderum.


7 idéer fra arkitekterne til din have og terrasse

Få endnu mere glæde af foråret og sommeren ved at gøre noget ekstra ud af dine uderum. Se med her og få masser af inspiration fra vores arkitekter til aktiviteter, detaljer og afslappende elementer.


Reportage: Tilbygning forvandlede trist terrasse til intimt uderum

Udsigten var der, men familien havde ikke opdaget den, før de hyrede en arkitekt til at få sammenhæng i det store hus, som gennem årene havde gennemgået flere ombygninger.


Sådan skaber du intime uderum

Når man tænker på uderum og haven, så tænker mange nok først og fremmest på terrassen. Samtidigt er indretningen af selve haven også vigtig, hvis man vil skabe et sammenhængende uderum. Vi guider dig til hvordan du skaber intime uderum her.


Ud i det blå

Snobrødsbagning, trampolinhop og svingture i gyngerne. Der findes mange gode aktiviteter, som man kan dyrke udenfor. Invitér børnene ud i fantastiske haverum for at få frisk luft og røde kinder. Her er 11 fine eksempler på vellykkede uderum.


Lav mad i det fri med et udekøkken

Etabler et udekøkken i din have eller på din terrasse og nyd madlavningen under åben himmel. Især i sommerhuset er det ren luksus at kunne klargøre middagen i aftenssolen og den friske luft, mens grillen bliver varm. Bliv inspireret af fire flotte udekøkkener fra arkitekterne.


Parkér med manér

Garagen og carporten er en vigtig del af dit hus’ ydre. Tænk derfor pladsen til bilen med, når du bygger. Se 8 flotte carporte og garager fra vores arkitekter her.


Reportage: Moderne funkis med fjordudsigt

Et pensionistpar fik deres arkitektdatter til at tegne et moderne, praktisk og energirigtigt hus, som allerede er blevet belønnet med en arkitekturpris. Rundt om hele huset er der store og små terrasserum og kroge, hvor man kan nyde sol og udsigt på forskellige tider af døgnet. 


Arkitektens 5 bedste tips til udestuen

Velfærdsknast. Vinterhave. Orangeri. Udestue. Kært barn har mange navne og tjener mange forskellige formål. Arkitekt Thomas Hjort giver sine bedst tips til, hvad du skal have med i dine overvejelser, hvis du drømmer om at få en.


Reportage: Hus og landskab i skøn harmoni

Sommerhuset putter sig fint i klitlandskabet ved Vesterhavet, men ejerne måtte igennem en lang og sej kamp med myndighederne, før de fik lov til at bygge et hus efter deres hjerte.


Belægninger i lange baner

Terrasser, fliser og trædesten - der findes mange former for belægninger med forskellige kvaliteter og formål. Bliv klogere på belægninger og se 6 skønne eksempler her. 


Reportage: 1960’er parcel blev til lyst drømmehjem

Snævre børneværelser, pistolgang og gule mursten hørte det gamle parcelhus til, der i dag bader i lys, luft og højt til loftet på den gamle skovmatrikel. Se her, hvordan familien Falk forvandlede deres trætte parcelhus.


10 Tips til den rette belægning

Smalle, brede, mørke og lyse - belægninger fås i uendelige varianter, og der er derfor mange overvejelser, som du skal gøre dig, hvis du skal have ny belægning i din indkørsel, foran hoveddøren, på terrassen eller i haven. Her får du 10 tips til at vælge den rette belægning.


Kom ud på terrassen!

Når foråret skydes i gang så er det på tide at tage hul på en pragtfuld sæson i haven og på terrassen. Her får du inspiration og nyttige tips til både den lille makeover og den store ombygning, som giver dig de bedste muligheder for at udnytte uderummet til fulde.


Reportage: A-huset i Agger

Arkitekt Søren Sarup er forført af vesterhavsbyen Agger. Og det kan ses på hans smukt A-formede sommerhus, der sætter det brusende klitlandskab ind i den helt rigtige minimalistiske og rå ramme.


Få boligen til at spire med et orangeri

Træk naturen tættere på og forlæng sommersæsonen med et orangeri. Den grønne oase kan bygges sammen med dit hus eller stå som en selvstændig form for drivhus i haven. Bliv inspireret af fem fine orangerier fra arkitekterne her.


Udendørsbelysning

Find vej fra carporten til hoveddøren, nyd synet af en oplyst have eller tilbring de sene aftentimer på terrassen. Udendørsbelysning er både hyggeligt, praktisk og sikkerhedsskabende. Bliv inspireret af arkitekternes løsninger her.


Reportage: Arkitekttegnet træhus giver seniorlivet ro og naturoplevelser

Natur, fred og ingen ubrugte kvadratmeter med tomme børneværelser. Pensionistparret Anni og Max Øhrberg nyder livet i deres nybyggede træhus, der passer præcis til deres liv og behov lige nu.


5 tips til aktiviteter i haven

Gør din have til en aktiv del af dit hjem hele året rundt. Haven er et rum for kvalitetstid med børnene, fordybelse væk fra arbejdsliv og digital stress og et skattekammer af sanselige oplevelser. Mærk græsset og få vind i håret, mens du nyder livet i haven.


Reportage: Lys og lyng helt ind i stuen

Forestil dig et hus, der glider i ét med naturen. Som åbner op for lyset, lyngen og havudsigten – og motiverer til et ferieliv, hvor familien og omgivelserne er det vigtige. Præcist sådan et hus har arkitekt Lotte Elkiær tegnet til en familie i Rørvig. Ny nordisk arkitektur, når det er allerbedst. Oplev det her.


Sig velkommen med manér

Din hoveddør er det første møde med dit hus - både for dig og dine gæster. Det gælder derfor om at give et godt indtryk fra første færd. Det kan gøres let med personlige detaljer, hyggeligt lys og en afstemning mellem udtrykket inde og ude. Læs med her, og få masser af gode ideer.


Reportage: Den sorte lade i skoven

Hvordan ser en klassisk amerikansk lade ud i skandinavisk version? Familien her havde forelsket sig i en unik naturgrund med egen skov og drømte om et træhus, inspireret af de simple lader, man kender fra USA. Arkitekt Lars Bo Poulsen gav dem et hus med højt til loftet i mere end én forstand.


Reportage: Tilbygning i kælderniveau med flere sidegevinster

Hos arkitekt Bjarne Frost blev huset tilbygget med et køkkenalrum i kælderniveau, som takket være masser af lys, udgang til gårdhave og gennemtænkt sammenhæng med resten af huset et af familiens absolutte favoritrum. Der er tilmed blevet plads til en terrasse oven på tilbygningen. Se projektet her.