Kælder

En kælder kan være en god mulighed for at få nogle ekstra kvadratmeter i boligen - uden at ændre på husets form og ydre. Du kan bruge din kælder på mange måder: mere opbevaringsplads, et ekstra bad eller værelser til familiens teenagere. Her får du inspiration og gode råd til kælderen og dens mange forbedringsmuligheder

Bliv klogere på kælderen her

Hvornår er det en god idé at lave en kælder?

En kælder kan være rigtig dejlig at have og giver mulighed for lidt ekstra luft og plads i resten af huset. Mange boligejere foretrækker dog at bygge en ekstra etage på deres hus eller lave en tilbygning, når deres bolig bliver for trang. Dermed er de nemlig sikre på at kunne bruge de nye kvadratmeter til beboelse. Samtidig forbinder mange en kælder med lavloftede, små rum, hvor dagslyset sjældent kigger ned. Men sådan behøver en kælder langt fra at være. Får du kælderen lavet ordentligt, kan den blive et dejligt og anvendeligt sted.

Du bør overveje en ombygning af din kælder hvis:

  • Din have er lille, og du ikke vil bruge den smule have, du har, til en tilbygning.
  • Det vil ødelægge din have, at der skal stå en tilbygning.
  • Du har nået maksimum på den tilladte bebyggelsesprocent på din grund, og derfor ikke må bygge mere.
  • Det vil ødelægge dit hus’ ydre, hvis den får en tilbygning sat på eller en 1. sal.
  • Hvis der er servitutter – det vil sige regler – i din bebyggelse, der siger, at du ikke må ændre på husets udseende med en tilbygning eller en ny 1. sal.

Kælder, tilbygning eller 1.sal?

Mangler du plads? Så går du måske med tanker om at bygge flere kvadratmeter. Skal du vælge at bygge kælder, en tilbygning eller ny 1.sal? Her får du indblik i fordele og ulemper for hver løsning.


Reportage: Tilbygning i kælderniveau med flere sidegevinster

Hos arkitekt Bjarne Frost blev huset tilbygget med et køkkenalrum i kælderniveau. Underetagen er, takket være masser af lys, udgang til gårdhave og gennemtænkt sammenhæng med resten af huset et af familiens absolutte favoritrum.

Arkitektens råd til kælderen

Arkitekt Niels Søndergaard Jensen har lavet mange kældere i sin tid som arkitekt. Her giver han dig fire gode råd til dit kælderprojekt.


Kom godt fra start med dit kælderprojekt

Hvordan får du godkendt din kælder til beboelse? Hvilke overvejelser skal du gøre dig, når du bygger kælder? Hvad koster det at bygge gælder? Og hvad er radon og hvorfor er det farligt? Få svar på alle disse spørgsmål lige her. 


Undgå fugt i kælderen

Mødet med en kold og klam luft, der river lidt i næsen. De fleste kender den væmmelige fornemmelse, når de bevæger sig ned i en kælder. Men det er muligt at bekæmpe kælderens værste fjende. Læs med her.


Reportage: Arkitektens kælderbad

Brunt, lavloftet og komplet umoderne. Sådan beskriver arkitekt Rasmus Skaarup sit badeværelse i kælderen, før han forvandlede det til en afslappende luksushule – der i dag også fungerer som vasketøjscentral for hele familien.


Skal du flytte eller bygge dig til mere plads?

Når boligen er blevet for lille og børnene klumper sig sammen på alt for små værelser, er det  fristende at vende ryggen til det hele og starte forfra et nyt og større sted. Men i nogle tilfælde kan det bedre betale sig at bygge om eller til end at flytte i noget nyt. Få eksperternes bedste råd her.


Må du lave badeværelse i kælderen?

Mangler du et badeværelse i dit hjem, er det oplagt at lavet et i kælderen. Her kan der være plads til et stort badeværelse, som du ikke har plads til andre steder. Læs med her om reglerne for at lave badeværelse i kælderen.


Reportage: Glaskarnap gav masser af lys i kælderen

Kælderen fik en arkitekttegnet glaskarnap, der er dobbelt så stor som den forrige og forbinder to kælderrum visuelt med hinanden. Det forvandlede den mørke underetage i 1950'er-bungalowen til et lysmekka af dimensioner. Se den store forvandling her.