Mere dagslys

Dagslys er et vigtigt element for at vi finder os tilpasse i vores bolig.
Faktisk er dagslyset så vigtigt for os at Bygningsreglementet stiller krav til hvor meget lys, der skal kunne komme ind i din bolig.
Bliv klogere på dagslys her. 

Bliv klogere på hvordan du får mere dagslys i din bolig her

Drømmer du om en bolig med mere dagslys? Der finder mange løsninger, der kan transformere din bolig fra mørk og trist til lys og lækker.

Måske er et ovenlysvindue, en lyskasse, nye terrassedøre i glas eller en karnap løsningen på dine drømme om mere dagslys?. Måske er det nok at rykke rundt i din indretning og boligens funktioner, så dagslyset følger din rytme? Måske er det en terrasse i lyse materialer, der kan reflektere lyset udefra ind i din bolig?

Med hjælp fra en arkitekt kan du få den rette løsning på dit dagslysproblem og samtidigt sikre at du ikke skaber unødig overophedning og et dårligt indeklima i din bolig.

Der findes 3 typer dagslys, som har betydning i din bolig

  • Direkte sollys, som stråler ind gennem vinduerne og som kaster skygger i boligen
  • Himmellys, som er lyset fra den oplyste himmel som oplyser rummene på en blød og ensartet måde
  • Reflekteret dagslys, som omgivelserne kaster ind i vores bolig – det kan f.eks. være fra naboens tag eller din egen terrasse

Når du arbejder med dagslyset skal du være opmærksom på disse forhold:

  • Lys fra vinduer orienteret mod syd kommer langt ind i boligen om vinteren, men vil ikke komme langt ind i boligen om sommeren, hvor solen står højt på himlen.
  • Fra øst og vest vil sollys kunne komme langt ind i boligen hele året, fordi solen står lavt på himlen ved sol op- og nedgang uanset hvilken tid på året det drejer sig om.
  • Nordvendte vinduer er gode til at oplyse rum med det mere diffuse himmellys, men giver til gengæld ikke meget direkte sollys.
  • Når solen skinner kraftigt vil du opleve masser af skygger og kontraster i rum, der har vinduer der vender som syd, øst og vest. 

Se arkitekternes løsninger på dagslysproblematikken herunder.


10 atriumgårde der leder lyset ind

En atriumgård er et lukket uderum og fungerer derfor perfekt til at lede lyset ind i boligen. Med vinduer ud til atriumgården bliver du rig på dagslys uden at lave udstillingsvinduer til naboerne. Se 10 fede atriumgårde, der forbinder inde og ude og lukker masser af lys ind her.


Boligejerne fortæller: Sådan fik vi mere lys

Lys betyder meget for livskavliteten i dit hjem. Både dit humør og indeklima bliver nemlig påvirket af solens stråler.  Uanset om du skal bygge nyt eller blot renovere et eksisterende hus, er det derfor vigtigt, at du tænker lyset ind. Se med herunder og bliv inspireret af seks boligejere og deres vej til mere dagslys i boligen.


Luk lyset ind i boligen

Dagslys er ofte noget, man først bemærker, når der er mangel på det. Men ikke desto mindre er lyset altafgørende for vores velbefindende. Udover at gøre os gladere, sikrer dagslyset et sundere indeklima og et lavere forbrug af el og varme. Her får du arkitekternes bedste bud på mere lys i din bolig. 


Smukke vinduer

Vinduer kan mere end blot at trække dagslys ind i boligen. Noget helt særligt er kigget ud - en detalje som mange arkitekter arbejder ind i deres løsninger, når de tegner på et hus. Her finder du 10 fine eksempler på særligt smukke vinduespartier, der giver boligen et arkitektonisk løft og et skønt kig ud.


Reportage: Fra værksted til wellness

Et gammelt værksted blev omdannet til en smuk wellnessbolig med en fin forening med dagslys og natur. 


Reportage: Asymmetri i balance

Med en ny tilbygning har familien Dybbroe Tang ikke blot fået mere plads og en smuk udsigt. Deres ellers simple og traditionelle statslånshus er også blevet langt pænere og mere interessant at se på. Se hvordan boligen får fantastisk lys, selvom ejerne valgte sprossede vinduer fremfor en mere moderne løsning.


Reportage: Glaskarnap gav masser af lys i kælderen

Familien Bastholms kælder fik en arkitekttegnet glaskarnap – og det forvandlede den mørke underetage i 1950'er-bungalowen til et lysmekka af dimensioner. Se den store forvandling her.


Reportage: Bad med svungne linjer

Et gammelt slidt badeværelse fra 60’erne blev forvandlet til et smukt rum a la romersk bad med organiske former. Men for arkitekterne var det en udfordring at få alt til at lykkes i det lille rum med skråvægge. Se hvordan det nye badeværelse strømmer i lys fra vinduer, der går helt til kip.


Reportage: Tilbygning med flere sidegevinster

Familien på 5 manglede plads til de store børn i det lille hus - men tilbygningen til deres gamle hus endte med at tilføre huset meget mere end blot nogle ekstra kvadratmeter. Ikke mindst fantastisk meget mere dagslys. Oplev huset her.


Reportage: Arkitektens hemmelige anneks

Arkitekt Rasmus Skaarup har løst familiens pladsproblem med et anneks i haven bygget af genbrugsmaterialer.Her er der masser af dagslys selvom annekset er gemt i haven bevoksning. 


Reportage: 1960’er-typehuset fik øjnene op for udsigten

Det var det allerførste hus, de kiggede på – og i sidste ende det, de efter lang tids søgen endte med at købe. Lone og Lars totalforvandlede et ældre typehus til en åben og imødekommende villa, der inviterer skovbrynet helt indenfor og får masser af dagslys.


Reportage: Murermesterens nye kærlighed

Et klassisk rødt murstenshus har fået et smukt skud af dagslys med en moderne glaskarnap. 


Reportage: Ny etage med panoramaudsigt

Huset på bakketoppen ligger helt perfekt, men de nye ejere ville udnytte beliggenheden endnu bedre. En arkitekt fandt løsningen, og fra husets nye 1. sal er der nu panoramaudsigt over Aalborg og Limfjorden.


Reportage: Kærlig forvandling af 60’er huset

Familien Solmer faldt pladask for et nedslidt 1960’er-hus i Espergærde, og selvom indretningen var dårlig og utidssvarende, er det alligevel lykkedes at forvandle huset til en lys og lækker familiebolig for fem.


Reportage: Liebhaveri i vandkanten

På en skrånende grund direkte ned til Øresund ligger liebhavervillaen Casa Macaw. Den enestående villa har en fantastisk udsigt over vandet og emmer af luksus. Her har arkitekten skabt de optimale rammer om familiens hverdag og arbejdsliv. Kom med indenfor i en af Danmarks mest eksklusive boliger og se lyset, der strømmer ind fra de store vinduespartier. 


Reportage: Hus og landskab i skøn harmoni

Sommerhuset putter sig fint i klitlandskabet ved Vesterhavet, men ejerne måtte igennem en lang og sej kamp med myndighederne, før de fik lov til at bygge et hus efter deres hjerte. Her strømmer udsigten og dagslyset inde af vinduerne.


Reportage: Fra mørk københavnerlejlighed til lys og åben bolig

Med idéer om praktiske opbevaringsløsninger, fokus på lysindfald og ikke mindst en smart glasvæg, der binder entré og køkken perfekt sammen, fandt Susanne Jensen og hendes familie den ideelle samarbejdspartner i arkitekt Julie Trier Brøgger. Hun har været den kreative drivkraft bag en gennemgribende renovering af familiens klassiske københavnerlejlighed.


Reportage: A-huset i Agger

Arkitekt Søren Sarup er forført af vesterhavsbyen Agger. Og det kan ses på hans smukt A-formede sommerhus, der sætter det brusende klitlandskab ind i den helt rigtige minimalistiske og rå ramme. Her er der let og lyst og masser af spændende måder at trække dagslyset indenfor. 


Reportage: Fra mørk og kedelig til lys og lækker

En mørk og trist lejlighed blev forvandlet med dagslys, der strømmer gennem hele boligen. Se hvordan boligen blev transformeret her.


Reportage: Arkitektens private legeplads

I arkitekt Rasmus Baks sommerhus er der leget med stram minimalisme og blød hjemlighed. Entreen er det eneste rum i huset uden vinduer til det fri, og derfor er der lavet et rundt ovenlysvindue for at trække lyset ind. Kig med indenfor i det rå, men hyggelige sommerhus.


Reportage: Selvbygget er velbygget

I familien Lauths selvbyggede hus er der leget med masser af måder at få mere dagslys - alt fra karnapper til facader af glas. Se de fantastiske løsninger her.


Reportage: Maritim livsnyderbolig ved Lillebælt

Halvdelen af denne bolig er gennemsigtig, så den betagende udsigt over vandet er intakt fra ankomstsiden af bygningen. Se hvordan boligen er gennemstrømmet af dagslys her.


Reportage: Havudsigt på lærerbudget

De høje boligpriser i København fik familien Hjernø-Rasmussen til at flytte vest for Storebælt. Her kunne de få boligdrømmen om mere plads, natur og fokus på æstetik opfyldt på et skolelærerbudget. Sammen med arkitekt Jørgen Dahlgaard har parret forenet husets fine 50’er-detaljer med nutidige løsninger - f.eks. en ny karnap der åbnede op for udsigten og masser af dagslys.


Reportage: Tilbygning i kælderniveau med flere sidegevinster

Hos arkitekt Bjarne Frost blev huset tilbygget med et køkkenalrum i kælderniveau. Alligevel virker rummet ikke som kælder. Underetagen er, takket være masser af dagslys, udgang til gårdhave og gennemtænkt sammenhæng med resten af huset et af familiens absolutte favoritrum.


Reportage: Tilbygning forvandlede trist terrasse til intimt uderum

Udsigten var der, men familien havde ikke opdaget den, før de hyrede en arkitekt til at få sammenhæng i det store hus, som gennem årene havde gennemgået flere ombygninger. Ny har familien en fantastisk overgang mellem inde og ude, masser af dagslys og en fed terrasse.


Reportage: Lys og lyng helt ind i stuen

Forestil dig et hus, der glider i ét med naturen. Som åbner op for dagslyset, lyngen og havudsigten – og motiverer til et ferieliv, hvor familien og omgivelserne er det vigtige. Præcist sådan et hus har arkitekt Lotte Elkiær tegnet til en familie i Rørvig. Ny nordisk arkitektur, når det er allerbedst. Oplev det her.


Reportage: 1960’er parcel blev til lyst drømmehjem

Snævre børneværelser, pistolgang og gule mursten hørte det gamle parcelhus til, der i dag bader i lys, luft og højt til loftet på den gamle skovmatrikel. Se her, hvordan familien Falk forvandlede deres trætte parcelhus.


Reportage: Sommerhus i vifteform

Hvordan bygger man et lyst og spændende sommerhus på en ujævn og lidt ordinær grund, der er omgivet af høje træer? Arkitekt Charles Bessard tog udfordringen op og tegnede en løsning, hvor dagslyset får lov at strømme ind fra mange forskellige vinkler.