Ny førstesal

En ny førstesal kan give dig mere plads, lys og en bedre udsigt.

Men før du bygger i højden, er der flere ting, som du skal være opmærksom på.

Læs med her, og få gode råd om ny førstesal.

Bliv klogere på ny førstesal her

En ny 1.sal er en god mulighed for at få en bedre udsigt fra din bolig, og kan være en god investering, hvis du alligevel skal skifte tag. Derudover er det relativt nemt at lade byggeriet foregå i etaper.

Men inden du begynder at drømme om førstesal på dit hus, skal du tjekke, om lokalplanen og eventuelle servitutter på ejendommen spænder ben for dit projekt. Du kan selv kontakte kommunen, men det kan være rart at have en arkitekt med på sidelinjen allerede i den indledende dialog med kommunen. Du kan søge om dispensation, hvis det ikke er tilladt at bygge 1.sal på din bolig.

Du skal du også overveje, om førstesalen passer til din økonomi og husets konstruktion.

Prisen og byggeperioden er som udgangspunkt nogenlunde den samme for en tilbygning og en førstesal.

Men hvis husets nuværende konstruktion ikke kan bære en førstesal og skal forstærkes, kan det fordyre projektet. Det er derfor en god ide at få en ingeniør til at lave geotekniske undersøgelser og beregninger af både jordens og konstruktionens bæreevne.

  • Undersøg, hvad der er lovligt og teknisk muligt – søg hjælp hos arkitekt eller bygningsrådgiver.
  • Få tegnet et skitseforslag med økonomisk overslag.
  • Tal med din bank, og få afklaret økonomien.
  • Søg byggetilladelse (på grundlag af skitser og beregninger).

Reportage: Ny etage med panoramaudsigt

Huset på bakketoppen ligger helt perfekt, men de nye ejere ville udnytte beliggenheden endnu bedre. En arkitekt fandt løsningen, og fra husets nye 1. sal er der nu panoramaudsigt over Aalborg og Limfjorden.


Har du brug for en arkitekt

Tag testen: Har du brug for en arkitekt?

Få lynhurtigt svar på, om du vil have gavn af hjælp fra en arkitekt. Vi giver samtidig konkrete tips til, hvordan du kommer godt fra start med dit byggeprojekt.


7 smukke veje til førstesal

Spændende arkitektonisk element eller praktisk bindeled mellem etagerne? Der er mange muligheder, når det gælder trapper. Se arkitekternes smukkeste løsninger her, og få gode råd, før du vælger.


Kælder, tilbygning eller 1.sal?

Mangler du plads? Så går du måske med tanker om at bygge flere kvadratmeter. Skal du vælge at bygge kælder, en tilbygning eller ny 1.sal? Her får du indblik i fordele og ulemper for hver løsning.


Reportage: Høj funkis

En nedslidt bungalow i ét plan voksede til en moderne funkisvilla i to planer. Æren for den himmelstræbende idé har arkitekt Rasmus Bak fra Baks Arkitekter, og den har givet plads til flere terrasser i haven, fine udsigter over Aarhus Ådal og masser af lysindfald.


Sådan får du en ny førstesal

Før du kan få en ny førstesal, så er der en række ting, du skal have på plads. Er førstesalen en god løsning for dig, har du lov til at lave en ny førstesal, og hvordan skal den se ud? Hvad siger naboerne? Og hvad koster en ny førstesal overhovedet? Vi guider dig i gang her. 


Reportage: Tradition og fornyelse i rækkehuset

Med sikker stilfornemmelse af både fortid og nutid har ejerne af et rækkehus på Frederiksberg og arkitekt Anders Barslund moderniseret hver kvadratmeter, så de rækker langt ind i fremtiden.


Reportage: Asymmetri i balance

Med en ny tilbygning og en helt ny førstesal har familien Dybbroe Tang ikke blot fået mere plads og en smuk udsigt. Deres ellers simple og traditionelle statslånshus er også blevet langt pænere og mere interessant at se på. Med hjælp fra arkitekt Tom Mose Petersen arbejder nyt og gammelt sammen på forbilledlig vis.


Arkitektens råd til ny førstesal

Arkitekt Lars Bo Poulsen Fra N+P Arkitekter har adskillige nybyggede førstesale på samvittigheden. Her får du hans bedste råd.


Reportage: Murermesterens nye kærlighed

En ny flot førstesal er etableret i en opdateret tilbygning til den klassiske murermestervilla. Se projektet her.