Du får en lovlig bolig uden administrativt besvær

Du får en lovlig bolig uden administrativt besvær

Prøv at google ”byggeregler” – og det vælter frem med komplicerede regelsæt, der hurtigt kan dræbe lysten til at bygge. Heldigvis kan du slippe for mange timers ørkenvandring i lovjunglen, hvis du lader arkitekten står for lovliggørelsen af dit byggeri.

Byggetilladelse, energikrav, planlov, bygningsreglement, ibrugtagningstilladelse. Dette er blot et lille udpluk af de mange regelsæt, som du skal være opmærksom på for at gennemføre et større byggeprojekt. Og hvad værre er, bærer du selv ansvaret for lovligheden i dit byggeri. Det betyder, at du kan komme juridisk og økonomisk i klemme, hvis projektet enten ikke lever op til reglerne eller der mangler vigtig dokumentation i din byggesag.

Læs mere om dine pligter, når du bygger om, til eller nyt, på bolius.dk 

Hvornår har du brug for en byggetilladelse?

Små ombygninger kræver ikke byggetilladelse, men hvis du fx udvider boligens areal med en ny førstesal eller tilbygning, inddrager loftet til beboelse eller ændrer på husets facade eller tag, skal du bruge en byggetilladelse fra kommunen. Du skal sende en skriftlig ansøgning til kommunens tekniske forvaltning, og det koster et byggesagsgebyr at få byggetilladelsen. Gebyret ligger på mellem 500 og 20.000 kr. alt efter, hvilken kommune, du bor i.

Læs, hvad byggesagsgebyret er i din kommune, her 

Arkitekten laver papirarbejdet

Det er vigtigt, at din ansøgning om byggetilladelse bliver udarbejdet korrekt, så du er sikker på at få en godkendelse ud af den tid og de penge, som du allerede har investeret i dit byggeprojekt. Derfor kan det virkelig betale sig at få hjælp fra en arkitekt. En arkitekt har nemlig stor erfaring med byggereglerne og ved præcis, hvad der skal til, for at få dit projekt glat igennem hos kommunen. Materialet til en ansøgning om byggetilladelse kaldes et myndighedsprojekt.

Læs mere om myndighedsprojektet her

Byggetilladelsen er i hus – er dit byggeri så lovligt?

Nej, ikke helt. Byggetilladelsen betyder, at kommunen har sagt god for, at dit byggeri lever op til lokalplanen og eventuelle servitutter, og at du ikke bygger mere end tilladt på din grund. Derudover skal dit byggeri opfylde bygningsreglementet og de nye skrappe energikrav. Det kræver typisk yderligere dokumentation fx en såkaldt varmetabsberegning eller en energirammeberegning. Denne dokumentation sendes til kommunen sammen med en færdigmeldingsblanket. Det specielle ved færdigmelding af byggesager er, at kommunen ikke tjekker om dit indsendte materiale lever op til lovkravene – det er udelukkende dit ansvar.

Læs mere om energibestemmelser på bolius.dk