Guide

5 trin: Bliv klogere på økonomien i din energirenovering

Det kan være dyrt at energirenovere, men de økonomiske fordele er mange - især i tider hvor energipriserne stiger og der er store hensyn at tage til miljøet. Bliv klogere på de økonomiske aspekter her.

1. Beregn den forventede besparelse

Et godt sted at starte, når du planlægger din energirenovering er at få lavet en energimærkning af din bolig. Energimærket giver svar på, hvilke forbedringer der er rentable, hvad de koster, og hvor meget du sparer. 

Sådan udregner du rentabiliteten

Regn ud, om projektet er rentabel med denne formel:

(Levetid x besparelsen) / investering ≥ 1,33

Med et resultat på 1,33 eller derover kan din investering betale dig.

Energistyrelsen har fastsat levetider på forskellige former for energirenoveringer.

2. Søg tilskud

Du kan søge tilskud til din energirenovering fra Bygningspuljen. Du kan søge tilskud til både huse og lejligheder, så længe det er helårsboliger. Du kan IKKE få tilskud til sommerhuse eller huse med begrænset helårsstatus.

Gå til energistyrelsen beregner og få et overslag på hvor meget du kan få i tilskud.

Du kan også blive klogere på hvordan du søger tilskud på SparEnergi.dk.

3. Spørg arkitekten til råds

Arkitektrådgivning betaler sig, når du skal lægge budget for projektet og indhente tilbud. En dygtig arkitekt med mange års erfaring kan hurtigt gennemskue timeforbrug og materialepriser. Det kan slanke dit budget markant.

4. Find den rigtige finansieringsform

Har du ikke en opsparing, der kan betale energirenoveringen, bliver du nødt til at låne pengene. Du får mest ud af at vælge et lån med en månedlig ydelse, som er lavere end det, du efterfølgende sparer på varmeudgifterne.

Har du friværdi i din bolig, kan du bruge den som finansiering. Det er nemlig muligt at optage tillægsbelåning til dit realkreditlån. Ifølge Danske Bank kan det dog først betale sig, hvis du skal låne for minimum 200.000 kr., da der er omkostninger ved at optage et realkreditlån, som ikke findes på andre låntyper.

Du kan også bruger Energistyrelsens låneberegner.

Alternativt kan du optage et almindeligt banklån til en højere rente end et realkreditlån. Mange banker har desuden særlige miljøboliglån målrettet energiforbedringer.

Få bank, realkreditinstitut eller en uvildig rådgiver til at regne på, hvilken finansieringsform, der passer bedst. Du kan også sammenligne priserne på forskellige lån på fx mybanker.dk. Husk at kigge på ÅOP (årlige omkostninger i procent), når du vurderer, hvad der er billigst.

5. Glem ikke sidegevinsterne og de langsigtede effekter

Energirenoveringer forbedrer dit indeklima og giver øget komfort og velvære. Den værdi er svær at gøre op i penge. Husk også, at du gør din bolig mere værd og lettere at sælge ved at forbedre energimærket.

I forbindelse med projektet ProjectZero har en ejendomsmægler bedømt 12 forskellige arkitektforslag til energirenoveringer af 3 huse. Sammenlignet med vurderingen af de oprindelige huse har forbedringerne en markant indflydelse på boligernes værdi.

Få vores BYGGEGUIDE gratis

Modtag konkret hjælp til dit byggeprojekt med vores BYGGEGUIDE, som vi sender med, når du tilmelder dig nyhedsbrevet.

Venligst udfyld en valid e-mail

Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.