Idéprisen 2015 går til genbrugs-hus

I dag blev vinderen af Idéprisen 2015 offentliggjort. Danske Boligarkitekter står bag prisen, og vinderhuset – en villa fra 1959 – er et fremragende eksempel på, at det i høj grad betaler sig at bevare de originale detaljer i et typehus fra 50’erne og 60’erne. ”En genistreg inden for tilbygninger” kalder fagjuryen den charmerende villa i Odense.

Efter nogle år i skammekrogen bliver der igen sat høj pris på de arkitektoniske detaljer, der gjorde villaerne fra 50’erne og 60’erne så elskede for år tilbage. Vinderhuset af Idéprisen 2015 er netop et typehus tegnet af Friis & Moltke i 1959, som har formået at føre originale detaljer som grå plastikhåndtag, mosaikvinduer, gule mursten og skifergulv sammen med hvide vægge og masser af dagslys til en moderne 2016-stil.

Idéprisen uddeles af Danske Boligarkitekter til et privat, dansk hjem, der har formået at skabe noget ganske særligt ifm. en ombygning eller nybygning med hjælp fra en arkitekt. I år har der været fokus på ombygning, og Lene Espersen, direktør i brancheforeningen Dansk Ark og medlem af fagjuryen siger om vinderhuset:

”Ejerne af huset har meget nænsomt og med en gennemført stil formået at genbruge en lang række af de oprindelige materialer, der var i huset, bl.a. vinduerne, håndtagene og skifergulvet.”

Aarhus-arkitekten Rasmus Bak har været rådgiver på ombygningen, og han har i den grad sporet familien ind på at bevare og genbruge så meget som muligt – lige fra de oprindelige dørhåndtag i plastik til skifergulvet i køkkenet, der nænsomt blev gravet op for at blive genbrugt i de nye badeværelser. I en tilbygning på 47 kvadratmeter er der nu plads til store børneværelser, soveværelse og et ’flex-rum’.
Lige fra Teresa og Jens Madsen satte deres underskrifter på købskontrakten, ønskede de vinderne af Idéprisen 2015 at bevare så meget som muligt af den gamle, originale stil på deres nyerhvervede typehus. Resultatet er et charmerende, homogent hjem, hvor de gode historier står i kø i hver eneste kvadratmeter af huset.

Se flere billeder af vinderprojektet her

Selv om venner og familie har undret sig over nogle af Jens og Teresa Madsens valg og spurgt ’hvorfor de ikke bare fik det hele ordnet, nu de var i gang’, har parret under hele forløbet været sikre på deres stil – godt bakket op af arkitekten. At vinde Danske Boligarkitekters Idéprisen er en kærkommen anerkendelse for de to husejere:

”Det er én ting med pengepræmier, men det er vigtigere for os, at vi har fået en slags blåstempling af de tanker og den proces, vi har lagt så meget energi i. Og så håber vi, at andre kan få noget ud af at se på vores hus; der er mange huse som vores med små, mørke rum og et isoleret køkken, og her kan folk i hvert fald se, at man sagtens kan få et funktionelt og skønt hjem ud af en gammel og umoderne kasse,” siger Jens Madsen.

Det sagde dommerne også
”Vi ser tit de her lækre parcelhuse, som rent faktisk er fyldt med kvaliteter, blive smadret. Men det har man ikke gjort her. Ejerne og arkitekten har haft øje for huset og dets muligheder – med stor respekt for en tanke om bæredygtighed.”
Kristine Virén, arkitekt og formidlingschef i Bolius

”Det er meget sjældent, vi ser tilbygninger til eksisterende huse, hvor man rent faktisk bliver i tvivl om, hvorvidt det er en tilbygning. Og det er tilfældet med Jens og Teresas hus.
Erik Rimmer, chefredaktør BO BEDRE

Jens og Teresa Madsen fra Odense og deres arkitekt Rasmus Bak fra Baks Arkitekter. Foto: Pia Enghild

Pris og resultat

Det har familien fået

  • En 47 kvadratmeter stor tilbygning, der smelter sømløst sammen med det oprindelige hus
  • Bedre sammenhæng mellem inde og ude
  • Hjælp til at bevare arkitekturen og de originale detaljer
  • Et nyt køkken i husets ånd


Pris for om- og tilbygning
1,6 mio. kr., heraf 25.000 kr. til arkitekt Rasmus Bak for omfattede skitseforslag, godkendelse hos myndigheder samt æstetisk rådgivning.

Kom på rundtur i vinderhuset og hør om baggrunden for ombygningen.

Fakta om Idéprisen

Idéprisen er boligejernes egen arkitekturpris og uddeles af Danske Boligarkitekter, som er et samarbejde mellem Videnscenter for Boligejerne, Bolius, og Danske Ark (brancheforeningen for danske arkitektfirmaer).

I år er tredje gang, prisen uddeles, og fokus er i år på ombygning af ældre villaer. Ideen er at vise, at arkitekter kan bruges til andet end kunstmuseer og operahuse. De er også yderst gavnlige, når almindelige boligejere skal have bygget til eller om.

Vinderen er blevet udvalgt af både en professionel jury og via en afstemning på danskeboligarkitekter.dk, hvor tre huse har været nomineret. Juryen består af:

  • Lene Espersen, direktør i brancheforeningen Danske Ark
  • Erik Rimmer, chefredaktør på BO BEDRE
  • Kristine Virén, arkitekt og formidlingschef i Bolius
  • Jesper Nielsen, ejendomsmægler og kendt fra tv-programmerne ’Hammerslag’ og ’I hus til halsen’ samt
  • Pernille Hjorth, arkitekt og sekretariatsleder i Danske Boligarkitekter.


Vinderen af Idéprisen får 25.000 kr. plus en statuette af den fynske kunstner Jens Ingvard Hansen.