Ombygninger

Planlægger du en ombygning? Når boligen virker for lille, har en dårlig rumfordeling og for lidt lys, så er det fristende at vende ryggen til det hele og starte forfra et nyt og større sted.
Men før du kontakter ejendomsmægleren, er det værd at lade en arkitekt kigge på mulighederne. Ofte kan det nemlig bedre betale sig at bygge om eller til end at flytte.

Bliv klogere på ombygninger her

Hvad er en ombygning?

En ombygning kan give bedre rumfordeling og indretning, hvis du allerede har de kvadratmeter, du har brug for, men huset bare er indrettet upraktisk.

Du kan overveje at slå køkkenet sammen med et tilstødende rum, så du får et køkken-alrum med mere lys og plads til flere funktioner fx spiseplads, hjemmekontor og tv-hjørne. Du kan også fjerne skillevægge, eller gør døråbningerne bredere, så der bliver mulighed for lange kig på tværs af rummene. 

Har du en lang gang med mange små værelser, så kan det være smart at tænke det hele forfra og skab færre, men større værelser og undgå at spilde en masse plads på gangen. 

En ombygning kan også give dig en bedre sammenhæng og overgang mellem hus og have, eller mere dagslys i din bolig.

Måske drømmer du om en ombygning af din 1. sal, dit badeværelse, eller måske er det dit parcelhus, dit 70’er eller 80’er typehus, din funkisvilla, patriciervilla, bungalow eller din lejlighed, der står over for den helt store ombygning – uanset hvad, så betaler det sig at sætte dig grundigt ind i din ombygning og dine ønsker, inden du kaster dig ud i projektet. 

Ombygning eller nybyg

Men hvornår kan det betale sig at bygge om eller til? Der er masser af muligheder for at optimere din nuværende bolig og det vil ofte være billigere end at flytte i noget nyt. Hvad der kan betale sig, kommer selvfølgelig an på, hvor du bor i landet, og hvor meget du ønsker at bygge om og til.

Derudover er der også forskel på, hvor stor en værdi typen af din ombygning kaster af sig. En renovering af en kælder, der ikke godkendes til beboelse, vil øge værdien mindre end fx en 1. sal, der giver dit hus udsigt over vand.

Renovering eller ombygning

Som tommelfingerregel renoverer du, når du opdaterer et rum med de samme funktioner blot i en nyere udgave. En ombygning vil ofte omfatte at funktionerne i din bolig ændres. 

Hvad enten du planlægger at bo i dit hus resten af livet, eller du gerne vil holde døren åben for et fremtidigt salg, er der masser af sund fornuft i løbende at modernisere og vedligeholde boligen. Både fordi dit hus holder bedre, og fordi ombygning og renovering kan få din bolig til at stige i værdi. 

Hvor starter man, når man skal bygge om?

En større ombygning kan virke som en besværlig affære, men det kan ændre din bolig fuldstændigt uanset hvor håbløst dit udgangspunkt er. Start med at gøre op med dig selv, hvad dit budget er for ombygningen. Hvor mange penge du har er afgørende for, hvad der kan lade sig gøre, når du skal bygge om. 

Regler for ombygning af hus

Hvilke regler der gælder i forbindelse med en ombygning af dit hus er afhængig af, hvad du skal lave. Du skal huske at være opmærksom på om der stilles krav om opgradering af energikrav i forbindelse med det projekt, du planlægger. 

Ombygning med og uden byggetilladelse

Der findes masser af ombygningsprojekter, der ikke kræver byggetilladelse. F.eks. kan du uden tilladelse slå rum sammen, der ikke er adskilt af bærende vægge eller ombygge en eksisterende kælder. Ønsker du derimod en ombygning, hvor du laver ny førstesal, eller skal du flytte et badeværelse til et nyt rum, så skal du formentlig have en byggetilladelse inden du går i gang med arbejdet. 

Hvad koster en ombygning?

Prisen på en ombygning er fuldstændig afhængig af omfanget. Skal du bygge nyt badeværelse, lave støre vinduespartier ud til haven, eller flytte på faste installationer, så skal du regne med en markant højere kvadratmeterpris, end hvis du planlægger blot at rykke lidt rundt på skillevægge for at få en ny rumfordeling. Materialevalget spiller selvfølgelig også en meget stor rolle.

Du kan rådføre dig med en arkitekt, for at blive klogere på, hvad du kan opnå inden for dit budget .

Hvad koster en arkitekt til ombygning?

Med en arkitekt på sidelinjen sikrer du både at du træffer beslutninger med ordentlig rådgivning i ryggen og at sjælen i din bolig bevares.

Det kan ikke betale sig at spare på rådgivning, for pengene vil ofte blive tjent ind blot på arkitektens anbefalinger af materialer, optimering af løsning, indhentning af tilbud hos håndværkerne, og sikring af at byggesagen forløber efter planen. 

Du kan dykke meget mere ned i, hvordan du ombygger din bolig, her på siden.


Boliger fulde af farver

Er du også træt af boliger, hvor alt er hvidt, gråt og beige? Farver giver kant og løfter dit humør, så hvis du er modig, er der ingen grund til at holde igen med farvepaletten. Vi har samlet nogle af arkitekternes fantastiske farvekombinationer, så du kan blive inspireret til at sætte kulør på din bolig.


Sådan har coronakrisen påvirket dit byggeprojekt

Er du i tvivl om, hvordan dit byggeprojekt er påvirket af coronakrisen? Du har måske hørt om stigende priser og besværlige processer, men der er ingen grund til panik – du kan sagtens komme i mål med dine boligdrømme. Vi har talt med arkitekt Morten Dalsgaard, der fortæller om sine erfaringer, så du er bedre klædt på til at bygge under krisen. 


Sådan får du en bæredygtig have

Vi skal vænne os til at tænke principperne for bæredygtighed ind i alle aspekter af vores bolig - også i haven. Og som du kan se her, så behøver det ikke at gøre haven hverken kedeligere eller mere besværlig at passe. Læs med, og få inspiration til hvordan du gør haven smukkere, vildere og mere klimavenlig. 


Reportage: Stor arkitektur i landlige rammer

70’er-huset i landbostil ligger ugenert ude på heden i Vestjylland, hvor det ikke umiddelbart gør noget væsen af sig. Indenfor venter der lækre materialer og en åben planløsning med supermøbler, der sørger for, at rodet forsvinder helt af sig selv.


Bevaringsværdige detaljer

Snedkererede detaljer, paneler i 50'er-farver eller et blåt linoleumsgulv i entréen. Der findes mange fine og originale detaljer i ældre huse, som er værd at bevare. Og det er netop dem, der giver ældre huse sjæl, charme og historie, og som mange nye huse mangler. Læs med her og få inspiration til, hvad der er værd at passe på.


Hvad er Japandi?

Måske er du faldet over det sjove ord før og har undret dig over, hvad det betyder? Ordet, der er en sammentrækningen af japansk og skandinavisk, har i de seneste år været flittigt brugt i relation til boligindretning og afspejler mødet mellem de to landes arkitektur og designtradition. Vi giver dig her et bud på, hvordan du kan indtænke Japandi-tendensen i din boligarkitektur.


Løsninger der giver privatliv i boligen

Er I også flere mennesker under samme tag de fleste timer i døgnet? Siden coronavirussen brød ud har vi opholdt os mere derhjemme, og det er derfor vigtigere end nogensinde at have nogle hyggelige zoner og kroge i boligen, hvor du kan stresse af med en god kop kaffe. Bliv inspireret af arkitektegnede hemse, alkover og annekser, der giver en følelse af privatliv.


Reportage: Ombygning gav ro og sammenhæng

Da den unge familie så det gamle hus, var det ikke kærlighed ved første blik. Til gengæld faldt de pladask for beliggenheden tæt på skov og vand. Allerede inden købet havde familien kontakt til en arkitekt, der hjalp dem med at skabe orden i rodet og se potentialet i huset. I dag er Huset forvandlet til den moderne bolig, familien drømte om.


Er børnene flyttet? Det kan du bruge de ekstra kvadratmeter til

Når børnene flytter hjemmefra, har du pludselig masser af plads. Men ofte den forkerte plads og et hjem, hvor planløsningen ikke rigtig giver mening mere. To arkitekter kommer her med deres bedste råd til, hvad du kan gøre med de ekstra kvadratmeter.


Tag testen: Har du brug for en arkitekt?

Få lynhurtigt svar på, om du vil have gavn af hjælp fra en arkitekt. Vi giver samtidig konkrete tips til, hvordan du kommer godt fra start med dit byggeprojekt.


Er din bolig pæn nok til de næste generationer?

Hvorfor bliver forholdsvis nye huse revet ned, mens andre holder i langt over hundrede år? Ofte handler det om æstetik, siger to arkitekter, der derfor opfordrer dig til virkelig at gøre dig umage, når du bygger nyt, om eller til.  Bliv klogere her.


4 arkitekters bedste råd til at bygge med genbrug

Nybyggeri og renovering af boliger er skyld i godt 20% af Danmarks samlede CO2-udledning, mens 35% af landets affald kommer fra byggeriet. Du bør derfor overveje dine muligheder for at genbruge byggematerialer, når du bygger om, til eller helt nyt. Få arkitekternes bedste råd her.


Sådan forbereder du dig til mødet med arkitekten

Der er flere ting, du med fordel bør tænke over, inden du møder op til det indledende møde med arkitekten. Blandt andet din økonomi. Bliv klogere på, hvordan du bliver klar til det første møde med arkitekten her.


Reportage: Kreativitet og genfødte kvadratmeter i herskabslejligheden

Med stor opfindsomhed og en mere nutidig planløsning har arkitekt Julie Trier Brøgger opdateret Helen Hilario Jønssons stemningsfyldte herskabslejlighed. Ombygningen har givet plads til en drøm af et køkken, kastet lys i alle hjørner og sat liv til kvadratmeter, der nærmest var døde, efter børnene var flyttet hjemmefra. 


Reportage: Tradition og fornyelse i rækkehuset

Med sikker stilfornemmelse af både fortid og nutid har ejerne af et rækkehus på Frederiksberg og arkitekt Anders Barslund moderniseret hver kvadratmeter, så de rækker langt ind i fremtiden.


6 klassiske brølere, når du bygger nyt og renoverer

Det er de samme fejl, der bliver lavet igen og igen - både af dig og håndværkerne. Vi har derfor samlet til bunke og fundet 6 typiske byggebrølere, så du og alle andre for en gangs skyld ikke falder i. Læs med og undgå søvnløse nætter med mareridt om byggeskader og store ekstraregninger. 


Reportage: Bad med svungne linjer

Det gamle, slidte badeværelse fra 60’erne blev forvandlet til et smukt rum a la romersk bad med organiske former. Men for arkitekterne var det en udfordring at få alt til at lykkes i det lille rum med skråvægge.


Reportage: Høj funkis

En nedslidt bungalow i ét plan voksede til en moderne funkisvilla i to planer. Æren for den himmelstræbende idé har arkitekt Rasmus Bak fra Baks Arkitekter, og den har givet plads til flere terrasser i haven, fine udsigter over Aarhus Ådal og masser af lysindfald.


Reportage: Nænsom fornyelse af Friis & Moltke-villa

Teresa og Jens Madsen købte en 55 år gammel Friis & Moltke-villa. Se, hvordan de moderniserede og byggede til med genbrug af de gamle byggematerialer uden at ødelægge den særlige ånd i huset.


Ombygget badeværelse

Går du med planer om at ombygge dit badeværelse, så kan du blive klogere i vores store tema om bad her.


Reportage: Arkitektens kælderbad

Brunt, lavloftet og komplet umoderne. Sådan beskriver arkitekt Rasmus Skaarup sit badeværelse i kælderen, før han forvandlede det til en afslappende luksushule – der i dag også fungerer som vasketøjscentral for hele familien.


Sådan bygger du dig ud af pladsproblemer

Mangler du plads til teenagerne, et køkkenalrum eller lillebror, der er på vej? I stedet for at lede efter et nyt hjem, kan du udvide dit eksisterende. Kig med her og se seks gode løsninger på andre boligejeres vej ud af pladskrisen.


Reportage: Nyt liv på bondegården

Drømmen om at forene hverdagens høje tempo med ro og natur fik arkitekterne Kira Snowman og Uffe Topsøe-Jensen til at købe en gammel gård, som de kunne renovere fra bunden. Resultatet er et bæredygtigt hjem med kreative indfald.


Reportage: Nyt hus med gammel sjæl

Et ældre hus fik ny tilbygning og blev samtidig ført tilbage til sit oprindelige udseende. Ejerne Mille og Flemming Pristed føler i dag, at de har fået et helt nyt hus, men med den gamle boligs sjæl intakt.


Reportage: Fra mørk og kedelig til lys og lækker

Kig indenfor i denne ombyggede lejlighed, hvor rum, farver, lys og funktionalitet går op i en højere enhed. Sådan har det ikke altid været. Se, hvordan ejeren forvandlede de triste m² til en lækker drømmebolig.


Få plads til det hele

De fleste kender problemet: Alt for mange ting og alt for lidt plads. Men løsningen er nær. Se med her og bliv inspireret til, hvordan du kan komme af med dit rod og få plads til det hele på en både funktionel og æstetisk måde.


5 vellykkede ombygninger

Bliver kvadratmeterne ikke udnyttet optimalt, er planløsningen helt forkert eller mangler der dagslys i dit hjem? Med hjælp fra en arkitekt kan din gamle bolig på ny leve op til dine drømme og behov. Se fem vellykkede ombygninger her, hvor boligernes indre er forvandlet med succes. 


Reportage: Respekt for ånden fra 60'erne

Troels Lorenzen fik hjælp af sin arkitektbror, da han skulle opgradere det nyindkøbte 60’er hus. En tilbygning gav plads til både et nyt bad og en strømlinet carport. Og fra stue og køkken er der nu en langt bedre sammenhæng med den dejlige terrasse og haven med de høje træer.


Reportage: Kærlig forvandling af 60’er huset

Familien Solmer faldt pladask for et nedslidt 1960’er-hus i Espergærde, og selvom indretningen var dårlig og utidssvarende, er det alligevel lykkedes at forvandle huset til en lys og lækker familiebolig for fem.


Kan din lejlighed blive større?

Ønsker du at gøre din lejlighed større? Måske du har mulighed for at lægge din lejlighed sammen med nabolejligheden eller et loftrum? Eller hvad med at koble den sammen med over- eller underboens lejlighed og skabe et lille byhus? Vi gør dig klogere på hvad der er muligt og hvad du skal være opmærksom på her. 


Reportage: Når en trappe er nøglen til at samle 2 lejligheder

Morten Dalsgaard og Dina Lie Nielsen har skabt sig et lille byhus på Frederiksberg med både have og altan ved at lægge to lejligheder vertikalt sammen. Som arkitekt har Morten Dalsgaard selv tegnet den trappe, der binder det hele sammen til ét hjem.


Reportage: Pladesamlingen fik plads i stuen

Når man er DJ og vild med musik, så skal den enorme pladesamling ikke gemmes væk i en kælder – men vises frem, bruges og nydes midt i stuen. Oplev her, hvordan DJ og frue fik forenet ønskerne om hhv. dj-pult og familiehygge i stuen.


Reportage: 30er-hus med sjæl, charme og lækker terrasse

Huset fra 1935 har fået den helt store makeover. Men de nye ejere har lagt vægt på, at alt skulle ske med stor respekt for husets oprindelige kvaliteter, som der var mange af. Kig indenfor i huset der efter en omfattende modernisering og energioptimering stadig har charmen i behold.  


Reportage: Et studie i opbevaring

For arkitekt Stig Ørum Christensen var det et mantra at lave snedkertilpassede opbevaringsløsninger i ægte materialer, da han og hustruen totalrenoverede deres lejlighed. Resultatet er et hjem med optimal pladsudnyttelse og unikke løsninger. 


Fra mørkt tørreloft til lys lejlighed

Selv det ældste og mørkeste tørreloft blive til en lys og flot lejlighed med unikke rummelige oplevelser og lækre tagterrasser. Bliv inspireret af 10 ombyggede tørrelofter her.


Sådan renoverer du en gammel gård

Hvis du er den heldige ejer af en gammel gård, som du ønsker at renovere, så bør du overveje, hvordan du vil gribe projektet an. Vil du bryde med det klassiske udtryk og tage chancer, eller vil du respektere ejendommens originale udtryk? Her kan du finde 3 projekter, som viser bud på, hvordan du kan renovere med respekt for husets ånd og 2, der bryder med det traditionelle udtryk. 


Arkitektens 10 råd til en fremtidssikker bolig

Du kan blive skilt, pludselig vente et ekstra barn og drømme om at starte egen virksomhed derhjemme. Skal du bygge nyt hus eller ombygge din eksisterende bolig, bør du derfor ikke bare tænke på dine nuværende behov, men også gøre boligen klar til fremtiden og endda til fremtidige ejere. Arkitekt Tom Mose Petersen giver dig sine bedste råd til en fremtidssikker planløsning i din bolig.


Skal du flytte eller bygge dig til mere plads?

Når boligen er blevet for lille og børnene klumper sig sammen på alt for små værelser, er det  fristende at vende ryggen til det hele og starte forfra et nyt og større sted. Men i nogle tilfælde kan det bedre betale sig at bygge om eller til end at flytte i noget nyt. Få eksperternes bedste råd her.


Reportage: Kærlighed til træ

Med stor respekt for de oprindelige detaljer har arkitekt Pernille Arends totalombygget sit arkitekttegnede hus fra 1955. Alt er blevet skilt ad og brugt på ny kombineret med nyindkøbt genbrugsinventar.


Sådan får du mere plads i lejligheden

Bor du i lejlighed, drømmer du garanteret om lidt mere plads. For her er rammerne faste og ikke lige til at bygge ud, hvis dine behov ændres og familien måske vokser. Men faktisk er der flere ting, du kan gøre, hvis pladsen føles trang. Se 10 eksempler fra arkitekterne.


Hvorfor bygge om?

Det roder, støver og larmer! Det koster en formue og tager en krig. En større ombygning kan virke som en besværlig affære, men det kan ændre din bolig fra kedelig, kold og klam til lækker, lun og lys. Uanset hvor håbløst dit udgangspunkt ser ud, er der masser af muligheder for at optimere din nuværende bolig. Her får du fem stærke argumenter for din ombygning.


Reportage: Fra mørk københavnerlejlighed til lys og åben bolig

Med idéer om praktiske opbevaringsløsninger, fokus på lysindfald og ikke mindst en smart glasvæg, der binder entré og køkken perfekt sammen, fandt Susanne Jensen og hendes familie den ideelle samarbejdspartner i arkitekt Julie Trier Brøgger. Hun har været den kreative drivkraft bag en gennemgribende renovering af familiens klassiske københavnerlejlighed.


Gratis e-magasin: BYG OM

Klik her og download vores gratis e-magasin BYG OM og få masser af tips og inspiration til dit byggeprojekt.


Reportage: Orden i det labyrintiske hus

Det begyndte som et sommerhus i 1920. Tre generationer og adskillige om- og tilbygninger senere overtog Mette Klyhn og hendes familie det renoveringsmodne hus, der med sine 253 m² hulter-til-bulter-rum krævede et par skarpe arkitektøjne.


Ombygning af køkken?

Inkluderer din ombygning også et nyt køkken, så se nærmere på vores store tema om køkkener her. 


Kælder, tilbygning eller 1.sal?

Mangler du plads? Så går du måske med tanker om at bygge flere kvadratmeter. Skal du vælge at bygge kælder, en tilbygning eller ny 1.sal? Her får du indblik i fordele og ulemper for hver løsning.


Reportage: Fra håndværkertilbud til drømmehus

Pernille og Thomas Hjort ledte efter en mindre bolig, da de ældste i børneflokken på fem var flyttet hjemmefra. Men de endte med et håndværkertilbud, der gav plads til et helt nyt familieliv med firma og udlejning af stueetagen til de voksne børn. Oplev det fantastisk velindrettede hus her.


Brug for mere plads?

Skal du bygge til i forbindelse med ombygning, så anbefaler vi at du kigger forbi vores store tema om tilbygninger og bliver klogere på hvordan du kommer i mål med et vellykket byggeprojekt.


Reportage: Arkitektens farverige 50’er-villa

Arkitekten Anders Barslund overtog arkitekten Olaf Hansens hus fra 1950, og ny magi opstod. Huset med de mange fine modernistiske aftryk var den helt rigtige legeplads til nye eksperimenter med farver og rum.


Reportage: Kunstigt åndedræt til typehuset

Marianne og Morten faldt for en bakket grund i et ældre parcelhuskvarter i Herning, men var ikke begejstrede for boligen. Altså lige indtil de med arkitektens hjælp kombinerede husets bedste finesser med moderne linjer og materialer


Reportage: 1960’er-typehuset fik øjnene op for udsigten

Det var det allerførste hus, de kiggede på – og i sidste ende det, de efter lang tids søgen endte med at købe. Lone og Lars totalforvandlede et ældre typehus til en åben og imødekommende villa, der inviterer skovbrynet helt indenfor.


Reportage: Operation værelser til alle

Familien Karstad har slået to mindre lejligheder sammen, og vupti – nu er der plads til alle seks i den sammenbragte familie. Kig med her, og se, hvordan de fik skabt orden og sammenhæng på alle 150 m2.


Reportage: Lille tilbygning med stor effekt

Selvom man har mange kvadratmeter at boltre sig på, er det ikke altid, at man kan få sin bolig til at fungere. Det var lige nøjagtig problemet for Lone og Rune. Deres 80’er-hus bestod af to fløje - som slet ikke hængte sammen. Men med en lille tilbygning og en større ombygning fik de generobret hele huset.


Reportage: 1960’er parcel blev til lyst drømmehjem

Snævre børneværelser, pistolgang og gule mursten hørte det gamle parcelhus til, der i dag bader i lys, luft og højt til loftet på den gamle skovmatrikel. Se her, hvordan familien Falk forvandlede deres trætte parcelhus.


Reportage: Arkitekten tryllede: Fra 3 til 5 værelser

Familien i denne lejlighed ville gerne have flere værelser, så alle 3 børn kunne få deres eget. Men de havde svært ved at se, hvordan det skulle kunne lade sig gøre. Med hjælp fra en arkitekt fik familien skabt en lys og kreativ planløsning med plads til alle.


Reportage: I et med naturen

Placeringen i Hammer Bakkers smukke natur har givet inspiration til familien Nielsens ombygning af et hus fra 60'erne. Med hjælp fra arkitekt Jesper Korf har familien på fem fået et ekstravagant hjem i kobber og andre naturmaterialer.


Reportage: Murermesterens nye kærlighed

Elsk de originale detaljer, murermestervillaen er født med – og leg med kontrasterne, når I bygger til. Sådan lød arkitektens råd til denne familie, der savnede kvadratmeter og ville rydde op i de 1970'er moderniseringer, deres klassiske røde murstenshus var blevet udsat for. Resultatet blev en hed affære mellem gammelt og nyt.


Reportage: Fra værksted til wellness

Skræddersyet inventar, nænsomme overgange og velvalgte vindueskig forvandlede et tomt atelier ved Ejer Bavnehøj til en æstetisk bolig i perfekt harmoni med haven og den smukke natur.


Reportage: Ombygning ajourførte parcelhuset

Med store skydedøre i glas, en tilbygning og en ændret planløsning fik familien et helt nyt hus, der alligevel har bevaret arkitekturen og de oprindelige detaljer fra 1959.


Reportage: Havudsigt på lærerbudget

De høje boligpriser i København fik familien Hjernø-Rasmussen til at flytte vest for Storebælt. Her kunne de få boligdrømmen om mere plads, natur og fokus på æstetik opfyldt på et skolelærerbudget. Sammen med arkitekt Jørgen Dahlgaard har parret forenet husets fine 50’er-detaljer med nutidige løsninger.


Reportage: Vokseværk i lejligheden

Da familien begyndte at vokse, fik Roland Schlosser og Alexandra Faleberg mulighed for at lade deres lejlighed vokse med. Med hjælp fra arkitekt Stig Ørum Christensen lagde de to lejligheder sammen til én. Nu har de masser af lys, et samlende køkkenalrum og plads til familien på fem.