Planlægger du en ombygning? Når boligen virker for lille, har en dårlig rumfordeling og for lidt lys, så er det fristende at vende ryggen til det hele og starte forfra et nyt og større sted.
Men før du kontakter ejendomsmægleren, er det værd at lade en arkitekt kigge på mulighederne. Ofte kan det nemlig bedre betale sig at bygge om eller til end at flytte.
En ombygning kan give bedre rumfordeling og indretning, hvis du allerede har de kvadratmeter, du har brug for, men huset bare er indrettet upraktisk.
Du kan overveje at slå køkkenet sammen med et tilstødende rum, så du får et køkken-alrum med mere lys og plads til flere funktioner fx spiseplads, hjemmekontor og tv-hjørne. Du kan også fjerne skillevægge, eller gør døråbningerne bredere, så der bliver mulighed for lange kig på tværs af rummene.
Har du en lang gang med mange små værelser, så kan det være smart at tænke det hele forfra og skab færre, men større værelser og undgå at spilde en masse plads på gangen.
En ombygning kan også give dig en bedre sammenhæng og overgang mellem hus og have, eller mere dagslys i din bolig.
Måske drømmer du om en ombygning af din 1. sal, dit badeværelse, eller måske er det dit parcelhus, dit 70’er eller 80’er typehus, din funkisvilla, patriciervilla, bungalow eller din lejlighed, der står over for den helt store ombygning – uanset hvad, så betaler det sig at sætte dig grundigt ind i din ombygning og dine ønsker, inden du kaster dig ud i projektet.
Men hvornår kan det betale sig at bygge om eller til? Der er masser af muligheder for at optimere din nuværende bolig og det vil ofte være billigere end at flytte i noget nyt. Hvad der kan betale sig, kommer selvfølgelig an på, hvor du bor i landet, og hvor meget du ønsker at bygge om og til.
Derudover er der også forskel på, hvor stor en værdi typen af din ombygning kaster af sig. En renovering af en kælder, der ikke godkendes til beboelse, vil øge værdien mindre end fx en 1. sal, der giver dit hus udsigt over vand.
Som tommelfingerregel renoverer du, når du opdaterer et rum med de samme funktioner blot i en nyere udgave. En ombygning vil ofte omfatte at funktionerne i din bolig ændres.
Hvad enten du planlægger at bo i dit hus resten af livet, eller du gerne vil holde døren åben for et fremtidigt salg, er der masser af sund fornuft i løbende at modernisere og vedligeholde boligen. Både fordi dit hus holder bedre, og fordi ombygning og renovering kan få din bolig til at stige i værdi.
En større ombygning kan virke som en besværlig affære, men det kan ændre din bolig fuldstændigt uanset hvor håbløst dit udgangspunkt er. Start med at gøre op med dig selv, hvad dit budget er for ombygningen. Hvor mange penge du har er afgørende for, hvad der kan lade sig gøre, når du skal bygge om.
Hvilke regler der gælder i forbindelse med en ombygning af dit hus er afhængig af, hvad du skal lave. Du skal huske at være opmærksom på om der stilles krav om opgradering af energikrav i forbindelse med det projekt, du planlægger.
Der findes masser af ombygningsprojekter, der ikke kræver byggetilladelse. F.eks. kan du uden tilladelse slå rum sammen, der ikke er adskilt af bærende vægge eller ombygge en eksisterende kælder. Ønsker du derimod en ombygning, hvor du laver ny førstesal, eller skal du flytte et badeværelse til et nyt rum, så skal du formentlig have en byggetilladelse inden du går i gang med arbejdet.
Prisen på en ombygning er fuldstændig afhængig af omfanget. Skal du bygge nyt badeværelse, lave støre vinduespartier ud til haven, eller flytte på faste installationer, så skal du regne med en markant højere kvadratmeterpris, end hvis du planlægger blot at rykke lidt rundt på skillevægge for at få en ny rumfordeling. Materialevalget spiller selvfølgelig også en meget stor rolle.
Du kan rådføre dig med en arkitekt, for at blive klogere på, hvad du kan opnå inden for dit budget .
Med en arkitekt på sidelinjen sikrer du både at du træffer beslutninger med ordentlig rådgivning i ryggen og at sjælen i din bolig bevares.
Det kan ikke betale sig at spare på rådgivning, for pengene vil ofte blive tjent ind blot på arkitektens anbefalinger af materialer, optimering af løsning, indhentning af tilbud hos håndværkerne, og sikring af at byggesagen forløber efter planen.
Du kan dykke meget mere ned i, hvordan du ombygger din bolig, her på siden.
Når børnene flytter hjemmefra, har du pludselig masser af plads. Men ofte den forkerte plads og et hjem, hvor planløsningen ikke rigtig giver mening mere. To arkitekter kommer her med deres bedste råd til, hvad du kan gøre med de ekstra kvadratmeter.
Med stor opfindsomhed og en mere nutidig planløsning har arkitekt Julie Trier Brøgger opdateret Helen Hilario Jønssons stemningsfyldte herskabslejlighed. Ombygningen har givet plads til en drøm af et køkken, kastet lys i alle hjørner og sat liv til kvadratmeter, der nærmest var døde, efter børnene var flyttet hjemmefra.
Det er de samme fejl, der bliver lavet igen og igen - både af dig og håndværkerne. Vi har derfor samlet til bunke og fundet 6 typiske byggebrølere, så du og alle andre for en gangs skyld ikke falder i. Læs med og undgå søvnløse nætter med mareridt om byggeskader og store ekstraregninger.
Bliver kvadratmeterne ikke udnyttet optimalt, er planløsningen helt forkert eller mangler der dagslys i dit hjem? Med hjælp fra en arkitekt kan din gamle bolig på ny leve op til dine drømme og behov. Se fem vellykkede ombygninger her, hvor boligernes indre er forvandlet med succes.
Troels Lorenzen fik hjælp af sin arkitektbror, da han skulle opgradere det nyindkøbte 60’er hus. En tilbygning gav plads til både et nyt bad og en strømlinet carport. Og fra stue og køkken er der nu en langt bedre sammenhæng med den dejlige terrasse og haven med de høje træer.
Ønsker du at gøre din lejlighed større? Måske du har mulighed for at lægge din lejlighed sammen med nabolejligheden eller et loftrum? Eller hvad med at koble den sammen med over- eller underboens lejlighed og skabe et lille byhus? Vi gør dig klogere på hvad der er muligt og hvad du skal være opmærksom på her.
Morten Dalsgaard og Dina Lie Nielsen har skabt sig et lille byhus på Frederiksberg med både have og altan ved at lægge to lejligheder vertikalt sammen. Som arkitekt har Morten Dalsgaard selv tegnet den trappe, der binder det hele sammen til ét hjem.
Huset fra 1935 har fået den helt store makeover. Men de nye ejere har lagt vægt på, at alt skulle ske med stor respekt for husets oprindelige kvaliteter, som der var mange af. Kig indenfor i huset der efter en omfattende modernisering og energioptimering stadig har charmen i behold.
Da familien begyndte at vokse, fik Roland Schlosser og Alexandra Faleberg mulighed for at lade deres lejlighed vokse med. Med hjælp fra arkitekt Stig Ørum Christensen lagde de to lejligheder sammen til én. Nu har de masser af lys, et samlende køkkenalrum og plads til familien på fem.
Parcelhus eller typehus - kært barn har mange navne!
Det klassiske parcelhus fra 60'erne og 70'erne oplever i disse år en stor renæssance, men snart trænger også typehuse fra 80'erne og 90'erne til en opdatering. Vi har samlet alt du skal vide, for at komme godt i mål med en ombygning af typehusene i et stort tema her.
Hvis du er den heldige ejer af en gammel gård, som du ønsker at renovere, så bør du overveje, hvordan du vil gribe projektet an. Vil du bryde med det klassiske udtryk og tage chancer, eller vil du respektere ejendommens originale udtryk? Her kan du finde 3 projekter, som viser bud på, hvordan du kan renovere med respekt for husets ånd og 2, der bryder med det traditionelle udtryk.
Du kan blive skilt, pludselig vente et ekstra barn og drømme om at starte egen virksomhed derhjemme. Skal du bygge nyt hus eller ombygge din eksisterende bolig, bør du derfor ikke bare tænke på dine nuværende behov, men også gøre boligen klar til fremtiden og endda til fremtidige ejere. Arkitekt Tom Mose Petersen giver dig sine bedste råd til en fremtidssikker planløsning i din bolig.
Når boligen er blevet for lille og børnene klumper sig sammen på alt for små værelser, er det fristende at vende ryggen til det hele og starte forfra et nyt og større sted. Men i nogle tilfælde kan det bedre betale sig at bygge om eller til end at flytte i noget nyt. Få eksperternes bedste råd her.
Bor du i lejlighed, drømmer du garanteret om lidt mere plads. For her er rammerne faste og ikke lige til at bygge ud, hvis dine behov ændres og familien måske vokser. Men faktisk er der flere ting, du kan gøre, hvis pladsen føles trang. Se 10 eksempler fra arkitekterne.
Det roder, støver og larmer! Det koster en formue og tager en krig. En større ombygning kan virke som en besværlig affære, men det kan ændre din bolig fra kedelig, kold og klam til lækker, lun og lys. Uanset hvor håbløst dit udgangspunkt ser ud, er der masser af muligheder for at optimere din nuværende bolig. Her får du fem stærke argumenter for din ombygning.
Pernille og Thomas Hjort ledte efter en mindre bolig, da de ældste i børneflokken på fem var flyttet hjemmefra. Men de endte med et håndværkertilbud, der gav plads til et helt nyt familieliv med firma og udlejning af stueetagen til de voksne børn. Oplev det fantastisk velindrettede hus her.
Da det gamle menighedshus blev sat til salg, øjnede Heidi Reinholdt straks muligheden for at skabe og indrette et anderledes hjem. Heldigvis var hendes far, der er arkitekt, med på idéen. For det krævede en større ombygning at forvandle det nedslidte, men bevaringsværdige hus til en funktionel familiebolig.
Selvom man har mange kvadratmeter at boltre sig på, er det ikke altid, at man kan få sin bolig til at fungere. Det var lige nøjagtig problemet for Lone og Rune. Deres 80’er-hus bestod af to fløje - som slet ikke hængte sammen. Men med en lille tilbygning og en større ombygning fik de generobret hele huset.
Familien i denne lejlighed ville gerne have flere værelser, så alle 3 børn kunne få deres eget. Men de havde svært ved at se, hvordan det skulle kunne lade sig gøre. Med hjælp fra en arkitekt fik familien skabt en lys og kreativ planløsning med plads til alle.
Elsk de originale detaljer, murermestervillaen er født med – og leg med kontrasterne, når I bygger til. Sådan lød arkitektens råd til denne familie, der savnede kvadratmeter og ville rydde op i de 1970'er moderniseringer, deres klassiske røde murstenshus var blevet udsat for. Resultatet blev en hed affære mellem gammelt og nyt.
De høje boligpriser i København fik familien Hjernø-Rasmussen til at flytte vest for Storebælt. Her kunne de få boligdrømmen om mere plads, natur og fokus på æstetik opfyldt på et skolelærerbudget. Sammen med arkitekt Jørgen Dahlgaard har parret forenet husets fine 50’er-detaljer med nutidige løsninger.
Den gamle funkisvilla fik slet ikke nok ud af sin beliggenhed ved Kolding Fjord. Det mente arkitekt Claus Reinholdt, der vendte husets grundplan på hovedet - og skaffede familien den skønneste fjordudsigt. Oplev husets forvandling her.