Projekt

Renovering af typisk parcelhus fra 1970

  • Mere plads
  • Bedre dagslys
  • Sundere indeklima

Energirenovering gav dobbelt så meget plads
- og en lavere varmeregning

Tekst: Christina B. Kjeldsen Foto: Danske BoligArkitekter

Det var den smukke beliggenhed tæt på skov og strand, der fik familien i dette hus til at skrive under på købet af et 1970'er-parcelhuset i Højbjerg ved Århus. Et traditionelt og lidt kedeligt etplanshus i røde mursten med en elendig varmeøkonomi og en utidssvarende indretning, der ikke matchede familiens behov. De var godt klar over, at huset ikke var et drømmehus, men det lå naturskønt og var fyldt med muligheder.

I første omgang flyttede familien ind og fik renoveret og moderniseret huset moderat, blandt andet ved at indrette et stort åbent køkken- og opholdsrum. Og sådan boede familien fint i flere år. Lige indtil familiens tre piger var ved at vokse ud af deres små værelser, og der i det hele taget manglede plads.

- Vi savnede en voksenafdeling. Vi havde den lange pistolgang med små værelser og så det store køkken- og opholdsrum, hvor vi også var sammen hele tiden, hvilket er godt, når man har mindre børn. Men da pigerne blev større, manglede vi et område, hvor de kunne være sig selv. Og samtidig manglede vi voksne et sted, hvor vi kunne trække os tilbage, fortæller parret.

Derudover var 1970'er-huset dårligt isoleret, hvilket er et klassisk problem for en del af husene fra denne periode. Så da familien skulle bygge til, blev energivinklen et meget vigtigt kriterium. Faktisk endte energirenoveringen med at blive nøglen til den samlede ombygning, der skulle give familien mere plads og en helt ny rummelighed i det lavloftede typehus.

Arkitekt Per Hartwig foreslog nemlig at hæve taget og bygge en halv etage på, hvilket er et greb der er tilladt i mange af de kvarterer, hvor de lave 1970'er-huse ligger. Med et nyt tag og en ny etage, isoleret efter moderne krav, løste han problemet med både varmetab og kvadratmeter.

- Når først du har en varm hue på, så bliver det nemmere at arbejde med resten af huset, f.eks. at skære huller i etagedækket og få lys ned til alrummet, nu hvor der ikke er problemer med træk. På den måde har familien også fået et alrum med en helt ny oplevelse af lys, himmelrum og god luft, selv når der er mange mennesker, forklarer arkitekten.

Huset er blevet energirenoveret med en efterisolering som følger de nye normkrav. Bl.a. nye, større vinduer i hele underetagen samt 14 ovenlysvinduer på øverste plan, der giver masser af naturlig varme.

Rådgivning omfattede

  • Kontakt og idé
  • Skitseforslag
  • Myndighedsprojekt
  • Projektering

Om beregning af priserne

To tilsyneladende ens projekter kan kræve helt forskellig rådgivning og materialer, og dermed have to forskellige slutpriser.

Priserne som bliver vist på siden kan af samme årsag ikke betragtes som endelige, men udelukkende som et udtryk for omkostningerne til netop denne sag.

Du bør derfor altid tale om økonomien i netop dit projekt, med den arkitekt, du er i dialog med.

Per Hartwig

Per Hartwig