Rækkehuse og klyngehuse

Er du den heldige indehaver af et rækkehus? Der er masser spændende muligheder for at bygge om eller til din bolig og skabe en optimal bolig for dig og din familie.

Læs med på siden her og bliv klogere på dine muligheder i rækkehuset. 

Bliv klogere på rækkehuse og klyngehuse her

Hvad er et rækkehus?

Rækkehuse begyndte at skyde op i Danmark allerede i løbet af 1930’erne, under 2. verdenskrig og for alvor efter krigen og op gennem 1950’erne. Mange rækkehuse er opført som arkitekttegnede boliger finansieret af enten almene boligforeninger eller private bygherrer. 

Mange rækkehuskvarterer blev opført med stor vægt på have og fælles friarealer, og infrastrukturen med veje og stier er meget gennemtænkte. De fleste rækkehuse er udført med en stor respekt for at holde gedigne håndværkstraditioner i hævd og er ofte murede. Få steder er der også benyttet beton.

I mange rækkehusområder er der i dag blevet moderniseret og der er lavet renoveringer af facader og tage. Der kan også være lavet individuelle tilføjelser såsom terrasser, udestuer eller vindfang på boligen og nogle steder ser man også at f.eks. garager er inddraget til beboelse.

I perioden fra 1960’erne til 1970’erne blev der ikke bygget mange rene rækkehusbebyggelser, men rækkehuset indgik som en del af de såkaldte tæt-lave beboelsesområder sammen med gårdhuse, kædehuse og lave etagebyggerier.  

Forskellen på rækkehus, dobbelthus og villalejlighed

Når to boliger hænger sammen med et lodret lejlighedsskel – altså en mur der adskiller de to boliger, så kalder man det er dobbelthus. Hvis mere end 2 boliger er bygget sammen, så bliver det til et rækkehus. Hvis lejlighedsskellet derimod er vandret er der tale om etagebyggeri. Derfor hedder det en villalejlighed, hvis du deler et hus, hvor der f.eks. er en bolig i stuen og en på 1.sal.

Kædehus og klyngehus?

Kæde og klyngehuse er begge næsten synonyme betegnelser for en form for rækkehusbyggeri. I et kædehus deler man kun delvist mur med naboen, fordi boligerne ligger forskudt af hinanden. Et klyngehus kan være både et kædehus eller et rækkehus, og som navnet antyder er de placeret i en klynge – ofte rundt om et grønt område.

Villa, lejlighed eller rækkehus - Hvad er rækkehusets fordele?

Udover at rækkehuse kan have en stor charme og omgivelserne ofte er godt udlagt med grønne områder og nærhed til både institutioner, skoler og dagligvarebutikker, så kan man på mange måder få det bedste fra begge verdener, når man bor i et rækkehus. 

Fordelene ved rækkehuset er at det som regel kræver mindre vedligehold end et stort parcelhus, selvom det naturligvis vil være lidt mere end i en lejlighed. Da grundstørrelsen også ofte er mindre, så betaler du mindre i ejendomsskat end i den gængse villa. Du undgår derfor også helt lige så meget havearbejde, som i et hus, men kan stadig nyde godt af dit eget private udeområde, som du sjældent får med en lejlighed. Sidst men ikke mindst så kan du måske slippe med en billigere varmeregning, fordi huset deler ydervægge med andre boliger, og dermed har et mindre behov for opvarmning.

Regler for rækkehuse

Du skal følge retningslinjerne for byggeri af enfamiliehuse, når du laver ændringer i dit rækkehus. Derudover skal du selvfølgelig tjekke lokalplanen for området og om der findes særlige tinglyste servitutter på grunden. En arkitekt kan hjælpe dig med at få overblik over, hvad der kan lade sig gøre med lige netop dit rækkehus.


Arkitektens bedste råd til rækkehuset

Når familien vokser med barn nummer to eller tre, bliver rækkehuset ofte for småt. Og så kan der være brug for en om- eller tilbygning, hvis man ikke vil flytte. Den type opgave har arkitekt Erik Nord fra Erik Nord Arkitekter fået en del af gennem årene. Se hans bedste råd til rækkehuset her.  


Tilbyg, ombyg og nybyg: Rækkehuset kan det hele

Rækkehuset er en populær boform med ofte bynær placering, en overskuelig have og naboer tæt på, hvis fællesskabet ønskes. Men når livet ændrer sig, kan også rækkehuset have brug for en forvandling. Bliv inspireret af tre flotte rækkehuse her, hvor arkitekterne har bygget til, bygget om og bygget helt nyt.


Reportage: Pladesamlingen fik plads i stuen

Når man er DJ og vild med musik, så skal den enorme pladesamling ikke gemmes væk i en kælder – men vises frem, bruges og nydes midt i stuen. Oplev her, hvordan DJ og frue fik forenet ønskerne om hhv. dj-pult og familiehygge i stuen i deres rækkehus på Frederiksberg.


Reportage: Rækkehus fik funktionel tilbygning i træ

Familien elskede det børnevenlige kvarter, men manglede flere kvadratmeter i deres rækkehus. Løsningen blev en tilbygning, der pludselig gjorde rækkehuset langtidsholdbart og samtidig har bragt familien sammen i det nye rum. Se her, hvad blot 18 m² kan gøre.


Reportage: Tradition og fornyelse i rækkehuset

Med sikker stilfornemmelse af både fortid og nutid har ejerne af et rækkehus på Frederiksberg og arkitekt Anders Barslund moderniseret hver kvadratmeter, så de rækker langt ind i fremtiden.