Sommerhuse

Et sommerhus er et dejligt fristed og helle fra hverdagen. Her har du mulighed at leve et andet liv i tæt samspil med naturen og uden sure pligter og forstyrelser. 

Uanset om du drømmer om at bygge et nyt sommerhus, vil renovere dit gamle eller have vejledning til udendørskroge eller udnyttelse af en smuk udsigt, kan en arkitekt hjælpe dig. 
Se med på siden og få masser af råd og inspiration fra vores arkitekter til dit sommerhus.

Bliv klogere på sommerhuse her

Sommer­huset be­høver ikke nød­vendig­vis at inde­holde de samme funk­tioner, som villaen der­hjemme, hvor hver­dagens praktik stiller krav til funk­tion­alitet og ved­lige­hold. Sommer­huset kan være en kon­trast til hver­dags­livet, så du kan tænke over hvordan du undgår at sommerhuset ender som en mindre version af dit helårshus.

Måske kan man sove på en anden måde, måske i en alkove. Måske kan man gå direkte ind i op­holds­rummet og und­være entréen. Måske kan man tage bad uden­for. Måske kan man bruge nogle materialer, som er lidt ander­ledes. Måske samles man om pejsen og grillen i stedet for tv’et og ipad’en.

Det er vigtigt at tænke over, hvilket liv man gerne vil leve i sommer­huset. Er det mest af alt et ude­liv? Er det et hygge­ligt refu­gium fra hver­dagens stress og jag? Og hvor­dan kan sommer­husets arkitek­tur under­støtte det liv?

Hvis du gør opvarmningen nem, så kan huset hurtigt kan varmes op – selv i de koldeste vintermåneder. Du kan f.eks. koble varmesystemet til en app, så du kan begynd at varme huset op allerede inden du ankommer.

De bedste sommer­huse er som regel i en form for sym­biose med naturen. Dyrk naturen i om­rådet. Er det et klit­land­skab? Ligger huset i skoven? Behøver man den friserede græs­plæne?

Hvis sommer­huset ligger i et natur­skønt om­råde, så invitér naturen inden­for. Store vin­duer og over­dækkede terrasser giver en følelse af at være på grænsen mellem ude og inde. Ind­ram­mede kig – et rigtigt placeret vindue – kan være helt malerisk.


Flotte sommerhuse i træ

Fra romantisk og klassisk til helt minimalistisk eller skulpturelt og udfordrende. Træ har utallige arkitektoniske muligheder. Bygger du et sommerhus i træ, er der derfor ingen undskyldning for at lave et, der ligner alle de andres. Bliv inspireret af 7 fantastiske sommerhus i træ fra arkitekterne her.


Arkitektens råd til sommerhuset

Arkitekt Marie Fenger Ehlers fra tegnestuen FoZ Arkitekter er glad for at bygge sommerhuse og har tegnet mange af dem i sin tid som arkitekt. Her giver hun fem gode indspark til dit sommerhusbyggeri.


12 inspirerende løsninger til sommerhuset

En hyggelig alkove, et køkken skåret helt ind til benet eller en bruser under åben himmel. Det er detaljerne og de gode ideer, der gør hele forskellen - også i sommerhuset. Bliv inspireret af 12 geniale løsninger fra arkitekternes hånd til din sommerbolig.


Reportage: Lys og lyng helt ind i stuen

Forestil dig et hus, der glider i ét med naturen. Som åbner op for lyset, lyngen og havudsigten – og motiverer til et ferieliv, hvor familien og omgivelserne er det vigtige. Præcist sådan et hus har arkitekt Lotte Elkiær tegnet til en familie i Rørvig. Ny nordisk arkitektur, når det er allerbedst. Oplev det her.


Luk naturen ind i sommerhuset

En tur i sommerhuset er ofte en oplagt mulighed for at komme tættere på naturen. Men hvordan inddrager du bedst du bedst naturen i dit sommerhus? Vi giver dig en række gode bud her. 


Reportage: Sommerhus med udsigt direkte fra kanten af badekarret

Det var en mangeårig drøm, der blev til virkelighed, da Sune Dupont fik fat i en sommerhusgrund lige ud til Roskilde Fjord. Men først da han ringede til arkitekt Rasmus Skaarup gik udsigtskabalen op. I dag kan han og familien derfor nyde det blå fjordvand fra de helt rigtig rum.


Giv dit gamle sommerhus nyt liv

Planlægger du en renovering eller ombygning af dit sommerhus? Eller vil du gerne benytte dit sommerhus som helårsbolig? Vi giver dig her en række tips til, hvad du skal tænke over, og hvordan du kommer i mål med projektet.


Reportage: Hus og landskab i skøn harmoni

Sommerhuset putter sig fint i klitlandskabet ved Vesterhavet, men ejerne måtte igennem en lang og sej kamp med myndighederne, før de fik lov til at bygge et hus efter deres hjerte.


Reportage: A-huset i Agger

Arkitekt Søren Sarup er forført af vesterhavsbyen Agger. Og det kan ses på hans smukt A-formede sommerhus, der sætter det brusende klitlandskab ind i den helt rigtige minimalistiske og rå ramme.


Få et sommerhus, der matcher dit behov

Er du til luksus eller det primitive liv? Skal dit sommerhus rumme hele familien, eller blot være en kærlighedsrede for to? Her får du et par gode råd til hvordan du opnår et resultat, der matcher dit behov.


Reportage: Sommerhus i vifteform

Hvordan bygger man et lyst og spændende sommerhus på en ujævn og lidt ordinær grund, der er omgivet af høje træer? Arkitekt Charles Bessard tog udfordringen op og tegnede en løsning, der er lige så flot og nyskabende, som den er praktisk og anvendelig.


Reportage: Arkitektens private legeplads

Da arkitekt Rasmus Bak skulle tegne sit eget sommerhus, så han det som en oplagt mulighed for at lege med balancen mellem stram minimalisme og blød hjemlighed. Kig med indenfor i det rå, men hyggelige sommerhus.