Tilbygninger

En tilbygning kan være mange forskellige ting - fra en forsigtigt forlængelse af huset til en omfattende udvidelse.
Uanset hvordan dit projekt ser ud, er det en god idé at få ordentlig rådgivning, så du får en løsning, der både opfylder familiens behov og passer til husets arkitektur.
Læs med her, hvor vi har samlet masser af inspiration og fakta om tilbygninger.

Bliv klogere på tilbygninger her

Drømmer du om flere kvadratmeter? Så er en tilbygning måske løsningen for dig. Det er ofte nemmere at få lov til at lave en tilbygning end en 1. sal og på et nyere parcelhus vil en tilbygning ofte også passe bedre til det oprindelige hus.

En tilbygning kan dog være svær at tilpasse det oprindelige hus´ stil og karakter – især når der er tale om ældre huse. Samtidig tager en tilbygning plads fra grunden og gør haven mindre brugbar. Tager du en arkitekt med på råd, kan han hjælpe dig med at tegne en løsning, der klæder dit hus, og som giver den bedste udnyttelse af grunden. 

Du kan også bruge tilbygningen til at give hele huset et æstetisk løft. 

Tænk ikke kun på den indvendige indretning, men også på den ydre skal, dvs. formen og materialevalget, så tilbygning og hus bliver harmoniske sammen.

En vellykket tilbygning er netop tænkt som en helhed - ikke som en isoleret opgave. En vellykket tilbygning er tegnet, så den både hænger logisk og funktionelt sammen med husets øvrige rum og smelter naturligt sammen med den ydre skal.

Måske kan du bruge disse 2 tommelfingerregler, når du overvejer en tilbygning:

  • Jo flere kvadratmeter tilbygning, desto lavere bliver kvadratmeterprisen. En tilbygning på 100 kvadratmeter vil altid have en væsentlig lavere kvadratmeterpris end en tilbygning på 20 kvadratmeter.

  • Jo højere huspriserne er i det område, du bor i, jo bedre kan det betale sig at bygge til din eksisterende bolig.

Sådan har coronakrisen påvirket dit byggeprojekt

Er du i tvivl om, hvordan dit byggeprojekt er påvirket af coronakrisen? Du har måske hørt om stigende priser og besværlige processer, men der er ingen grund til panik – du kan sagtens komme i mål med dine boligdrømme. Vi har talt med arkitekt Morten Dalsgaard, der fortæller om sine erfaringer, så du er bedre klædt på til at bygge under krisen. 


3 tilbygninger, 3 priser

En tilbygning kan være løsningen på dine pladsproblemer, men prisen varierer meget efter, hvordan du prioriterer. Vil du have lækre materialer og mange kvadratmeter? Eller kan du klare dig med enkle løsninger og et mere simpelt design? Se med her, hvor vi har samlet tre forskellige tilbygninger fra arkitekterne, der matcher tre forskellige familiers behov og byggebudget.


Løsninger der giver privatliv i boligen

Er I også flere mennesker under samme tag de fleste timer i døgnet? Siden coronavirussen brød ud har vi opholdt os mere derhjemme, og det er derfor vigtigere end nogensinde at have nogle hyggelige zoner og kroge i boligen, hvor du kan stresse af med en god kop kaffe. Bliv inspireret af arkitektegnede hemse, alkover og annekser, der giver en følelse af privatliv. 


Tidens Tegl

Tegl, eller mursten som vi også kalder dem, har for længst bevist deres værd! De er smukke, vedligeholdelsesfrie, og fyldt med arkitektoniske muligheder både inde og ude. Se med her, hvor vi tager et kig på nogle af vores tids populære tegl.


Arkitektens 5 bedste tips til udestuen

Velfærdsknast. Vinterhave. Orangeri. Udestue. Kært barn har mange navne og tjener mange forskellige formål. Arkitekt Thomas Hjort giver sine bedst tips til, hvad du skal have med i dine overvejelser, hvis du drømmer om at få en.


13 moderne tilbygninger til klassiske huse

Det kan være svært at kopiere de eksisterende materialer, farver og byggeteknik, når man vil bygge til et ældre, klassisk hus. Derfor anbefaler mange arkitekter at lade de ekstra kvadratmeter være en moderne og nutidig kontrast. Men hvordan ser det mon ud? Se 13 eksempler fra arkitekterne her.


Reportage: Moderne tilbygning forvandlede bedre byggeskik-hus til en nutidig familievilla

Der skulle gå et år, før Sidsel og Christian Paulsen sagde ja til arkitekt Jan Smidt Andreasens idé om en moderne tilbygning til deres røde murstenshus fra 1927. I dag er de glade for beslutningen og du kan se det flotte resultat her.


Er din bolig pæn nok til de næste generationer?

Hvorfor bliver forholdsvis nye huse revet ned, mens andre holder i langt over hundrede år? Ofte handler det om æstetik, siger to arkitekter, der derfor opfordrer dig til virkelig at gøre dig umage, når du bygger nyt, om eller til.  Bliv klogere her.


Sådan forbereder du dig til mødet med arkitekten

Der er flere ting, du med fordel bør tænke over, inden du møder op til det indledende møde med arkitekten. Blandt andet din økonomi. Bliv klogere på, hvordan du bliver klar til det første møde med arkitekten her.


4 arkitekters bedste råd til at bygge med genbrug

Nybyggeri og renovering af boliger er skyld i godt 20% af Danmarks samlede CO2-udledning, mens 35% af landets affald kommer fra byggeriet. Du bør derfor overveje dine muligheder for at genbruge byggematerialer, når du bygger om, til eller helt nyt. Få arkitekternes bedste råd her.


Skal du flytte eller bygge dig til mere plads?

Når boligen er blevet for lille og børnene klumper sig sammen på alt for små værelser, er det  fristende at vende ryggen til det hele og starte forfra et nyt og større sted. Men i nogle tilfælde kan det bedre betale sig at bygge om eller til end at flytte i noget nyt. Få eksperternes bedste råd her.


8 tips fra arkitekten til en billigere tilbygning

Tænk fleksibilitet ind i din tilbygning og overvej placeringen nøje, opfordrer arkitekt Jørgen Dahlgaard, der her giver sine bedste tips til en billigere tilbygning.


Reportage: Tilbygning i kælderniveau med flere sidegevinster

Hos arkitekt Bjarne Frost blev huset tilbygget med et køkkenalrum i kælderniveau. Underetagen er, takket være masser af lys, udgang til gårdhave og gennemtænkt sammenhæng med resten af huset et af familiens absolutte favoritrum.


Sådan laver du en tilbygning til en murermestervilla

Mangler du plads i din murermestervilla, kan det være en fin løsning at bygge en tilbygning. Men hvordan laver man en vellykket tilbygning til det klassiske Bedre byggeskik-hus fra 1915 og 1920’erne? Arkitekt Morten Dalsgaard fra M4 Arkitekter giver her sine bedste råd.


Hvad koster en tilbygning på 30 m2?

Arkitekt Tom Mose Petersen fortæller her, hvad der styrer kvadratmeterprisen på en tilbygning, og hvorfor det er faktisk er lidt surt at bygge småt.


Reportage: Lille tilbygning med stor effekt

Selvom man har mange kvadratmeter at boltre sig på, er det ikke altid, at man kan få sin bolig til at fungere, men med en lille tilbygning fik Lone og Rune generobret hele huset. Se hvordan her.VIDEO: 3 Tilbygninger i Hammerslag

Se 3 tilbygningsløsninger der alle er udført af medlemmer fra Danske BoligArkitekter. Projekterne blev vist i Hammerslag på DR1.


Reportage: Murermesterens nye kærlighed

Murermestervillaen fik en løsning med en kvist i glas, der kunne skabe den interessante overgang mellem det nye og det gamle og samtidigt giver masser af dagslys og udsigt til haven og byens tage.


Reportage: Glaskarnap gav masser af lys i kælderen

Kælderen fik en arkitekttegnet glaskarnap, der er dobbelt så stor som den forrige og forbinder to kælderrum visuelt med hinanden. Det forvandlede den mørke underetage i 1950'er-bungalowen til et lysmekka af dimensioner. Se den store forvandling her.


10 flotte tilbygninger i træ

En tilbygning i træ er en flot måde at udvide boligen med flere kvadratmeter. Træet bidrager med varme og stoflighed til facaden og er ofte billigere at bygge med end mursten. Bliv inspireret af 10  tilbygninger i træ fra arkitekterne her.


Tag testen: Har du brug for en arkitekt?

Få lynhurtigt svar på, om du vil have gavn af hjælp fra en arkitekt. Vi giver samtidig konkrete tips til, hvordan du kommer godt fra start med dit byggeprojekt.


Reportage: Rækkehus fik funktionel tilbygning i træ

Familien elskede det børnevenlige kvarter, men manglede flere kvadratmeter i deres rækkehus. Løsningen blev en tilbygning, der pludselig gjorde rækkehuset langtidsholdbart og samtidig har bragt familien sammen i det nye rum. Se her, hvad blot 18 m² kan gøre.


Sådan tænker arkitekterne, når de tegner en tilbygning

Tilbygninger en en af de sværeste discipliner, når det gælder byggeprojekter. Her skal de nye kvadratmeter nemlig forholde sig til den eksisterende bolig - og både udenpå og indeni. Så hvad tænker arkitekterne egentlig, når de skal bygge til? Vi har spurgt ind til tre arkitekters tanker bag tre vellykkede tilbygninger.


Reportage: Ombygning ajourførte parcelhuset

Med store skydedøre i glas, en tilbygning på 100m² og en ændret planløsning fik familien et helt nyt hus, der har bevaret arkitekturen og de oprindelige detaljer fra 1959.


Arkitekternes bedste råd til din tilbygning

Det kan være en stor udfordring at bygge ekstra kvadratmeter til en eksisterende bolig med succes. Vi har derfor bedt arkitekterne om at give os deres bedste råd til en vellykket tilbygning.


Reportage: Kærlig forvandling af 60’er huset

Familien Solmer faldt pladask for et nedslidt 1960’er-hus i Espergærde, og selvom indretningen var dårlig og utidssvarende, er det alligevel lykkedes at forvandle huset med en tilbygning, så det nu fremstår som en lys og lækker familiebolig for fem.


Få boligen til at spire med et orangeri

Træk naturen tættere på og forlæng sommersæsonen med et orangeri. Den grønne oase kan bygges sammen med dit hus. Se 5 eksempler her.


Reportage: Tilbygning gjorde trist terrasse til intimt uderum

Udsigten var der, men familien havde ikke opdaget den, før de hyrede en arkitekt til at få sammenhæng i boligen. En tilbygning i træ ind mod haven, blev rammen om et attraktivt uderum i baghaven.


Reportage: Tilbygning føles som nyt hus med gammel sjæl

Et ældre hus i Virum på kun 79m² fik en tilbygning og en helt ny rumfordeling, nu føles huset som nyt, uden at ejerne er gået på kompromis med den gamle sjæl i huset. Se mere her. 


Reportage: Tilbygning med flere sidegevinster

Familien på 5 manglede plads til de store børn i det lille hus - men tilbygningen til deres gamle hus endte med at tilføre huset meget mere end blot nogle ekstra kvadratmeter. Oplev huset her.


Reportage: Nænsom fornyelse af Friis & Moltke-villa

Hvordan bygger man til og moderniserer uden at ødelægge den fine arkitektur og de tidstypiske detaljer? Man laver en diskret tilbygning på 47 m², der nærmest bare er en forlængelse af det oprindelige hus. I tilbygningen blev der plads til to store teenage-værelser og et fælles hjemmekontor. Se det smukke resultat her.


Reportage: Tilbygning gav plads til arbejde og wellness

Der var for mørkt og for lidt plads i det arkitekttegnede hus fra 80’erne, men huset havde alligevel masser af kvaliteter. En til­bygning på 42 m² gav plads til wellness-rum og et kom­bineret gæste- og arbejds­værelse. 


Reportage: 1960’er parcel blev til lyst drømmehjem

Snævre børneværelser, pistolgang og gule mursten hørte det gamle parcelhus til, der i dag bader i lys, luft og højt til loftet på den gamle skovmatrikel. Se her, hvordan familien forvandlede deres trætte parcelhus med en tilbygning.


Sådan bygger du dig ud af pladsproblemer

Mangler du plads til teenagerne, et køkkenalrum eller lillebror, der er på vej? I stedet for at lede efter et nyt hjem, kan du udvide dit eksisterende. Kig med her og se seks gode løsninger på andre boligejeres vej ud af pladskrisen.


Udvid hjemmet med et hyggeligt anneks

Teenageværelset, fløjen til gæster eller forældrenes hemmelige oase. Der er flere gode formål ved at bygge et anneks, og mange oplever at problemer som pladsmangel og intet privatliv let kan løses med en ekstra bygning. Vi har udvalgt 7 eksempler på hyggelige og brugbare annekser.


Kælder, tilbygning eller 1.sal?

Mangler du plads? Så går du måske med tanker om at bygge flere kvadratmeter. Skal du vælge at bygge kælder, en tilbygning eller ny 1.sal? Her får du indblik i fordele og ulemper for hver løsning.


Reportage: Moderne tilbygning til romantisk træhus

Traditionelt er der ikke store, åbne facadehuller i gamle træhuse, men i Jannie og Nikolai Kronborgs tilbygning er traditionerne veget til fordel for et stort opsigtsvækkende vinduesparti, der gør det gamle sommerhus til en helt moderne bolig.