Tips og råd

Arkitektens råd: Sådan prioriterer du når du bygger nyt

At bygge et hus er et stort projekt, og det kan være svært altid at holde fokus og prioritere, hvad der er vigtigst. Vi giver dig her en opskrift på, hvordan du kan prioritere byggeprocessen og dine valg.

Sådan prioriterer du i din byggeproces

  1. Skær ind til benet
  2. Forhast ikke de indledende faser
  3. Find billeder af det, du drømmer om
  4. Besøg andres huse
  5. Lys, lys, lys
  6. Her kan du nedprioritere

Jakob Brandt-Nielsen fra tnt-arkitekter giver dig her sin bedste råd.

1. Skær ind til benet

Mange vil have det hele på én gang. Køkken på førstesal, men ikke besværet med at bære dagens indkøb derop. Du må vælge og skære ind til din førsteprioritet. Det bliver det ofte også bedre af, og det kan vi som arkitekter hjælpe med.

2. Forhast ikke de indledende faser

Brug de penge, det koster at have ordentlig tid og hjælp i de indledende faser i byggeriet, hvor de grundlæggende principper og prioriteringer i huset skal fastlægges i skitsetegningerne. Det er svært for mange at forholde sig til, at de gode ideer og den grundige forberedelse tager tid. Men det gør det. Og er grundideen god, kører resten af byggeprocessen lettere, og resultatet bliver bedre.

3. Find billeder af det, du drømmer om

Mange boligejere kører fast i, at de ikke kan forestille sig boligen. De har svært ved rummeligt at se deres beslutninger for sig, og kan derfor ikke vælge. Jeg opfordrer altid boligejerne til at samle billeder af det, de gerne vil have og skrive en A4-side med, hvad de synes er fedt, så vi kan koge dem ind.

4. Besøg andres huse

At fornemme et gulv, en særlig samling eller en smart bryggersløsning på egen krop kan ofte lette den rummelige forståelse og dermed også beslutningsprocessen. Det kan derfor være en god ide at besøge nogle af din arkitekts tidligere projekter.

5. Lys, lys, lys

Dagslys er det vigtigste, og det må du derfor ikke spare på. Prioriter derfor at lægge huset rigtig på grunden i forhold til verdenshjørner, udsigtsmuligheder og lysindfald og skær huller til vinduer de rigtige steder, så dine primære rum som stue og køkkenalrum får den bedste placering og det bedste lys. Lav god kontakt til haven og prioriter at gøre den til et godt sted. Er uderummet og overgangen dertil vellykket, flytter mange jo nærmest derud hele sommerhalvåret.

6. Her kan du nedprioritere

Facader kan være dyre, især de tunge af dem som fx mursten. Men du kan sagtens få flotte facader til billigere penge, fx ved at vælge træ. Ellers kan du også med fordel spare på køkkenet eller badeværelset. Her findes mange gode og billige alternativer.

Få vores BYGGEGUIDE gratis

Modtag konkret hjælp til dit byggeprojekt med vores BYGGEGUIDE, som vi sender med, når du tilmelder dig nyhedsbrevet.

Venligst udfyld en valid e-mail

Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.