Typehuse

Parcelhus eller typehus - kært barn har mange navne!
Efter mange år i kulden oplever det klassiske parcelhus fra 60'erne og 70'erne, i disse år en stor renæssance. Dets særlige konstruktion gør nemlig huset til en bolig fuld af muligheder. Og det har flere fået øjnene op for.

Men der findes også typehuse fra 80'erne og 90'erne, som kan omdannes, og har du tænkt over mulighederne for at få et helt nyt bud på boligformen med et arkitekttegnet typehus, der svarer til nytidens standarder?

Vi giver masser af tips og råd her på siden til at få typehuset til at blive din drømmebolig.

Bliv klogere på typehuse her

Et hav af parcelhuse skød frem i 60’erne og 70’erne, hvor det pludseligt blev muligt at præfabrikere bygningsdele- og -komponenter. Samtidig efterspurgte den nye middelklasse eget hus og have, hvorfor der hurtigt opstod store samlinger af parcelhuskvarterer rundt om i landet.

I perioden 1960 til 1980 er der cirka bygget 450.000 typehuse. Og hustypen er derfor også det mest almindelige enfamilieshus i Danmark.

Gennem 90'erne og 00'erne dalede typehusets popularitet dog støt. Det ofte gulstenede etplanshus havde et ry som kedelige, grimme og i dårlig kvalitet. Og mange ville gerne have store huse, der signalerede individualitet og personlighed, ligesom vi ser i andre dele af samfundet indenfor forbrug og karriere.

Typehuset fra 60'erne og 70'erne 

De gamle typehuse atter efterspurgt. 60'er og 70'er-æstetikken er blevet moderne igen, så sågar Michelin-restauranten Noma har indrettet sine lokaler på Refshalevej med referencer til typehuset. Samtidig har flere fået øjnene op for hustypens mange

muligheder. I modsætning til andre hustyper er kun ydermurene bærende, hvorfor det er let at rive vægge ned og modernisere indvendigt, så boligen kan passe til en moderne families behov. Et aflukket køkken kan derfor forholdsvis nemt blive forvandlet til et lækkert køkkenalrum ligesom den udskældte og mørke pistolgang kan nedlægges eller tilføres mere dagslys.

Typehuset fra 80'erne og 90'erne 

Det er ikke så tit vi snakker om hustypen, men inden længe så vil mange af disse boliger kræve en gennemgribende renovering - ikke mindst på energisiden. 

Det arkitekttegnede typehus vs. typehusfirmaer

Mange finder ideen om at købe et typehus interessant. Det er en nem pakkeløsning til en ofte favorabel pris. Men der findes et alternativ til de klassiske typehuse. Flere af Danske BoligArkitekters arkitekter har nemlig udtænkt deres egne typehuskoncepter. Her kombinerer de gennemtænkte detaljer fra de arkitekttegnede huse med alt det nemme og overskuelige fra typehuskonceptet. 


Sådan løser du fem typiske udfordringer i typehuset

Typehuset er en fleksibel model og kan sagtens blive til en moderne drømmebolig. Der er derfor ingen grund til panik, hvis dit 60'er-hus lider af lav lofthøjde, små, aflukkede rum eller er udstyret med en mørk pistolgang.  


Reportage: Kærlig forvandling af 60’er huset

Familien Solmer faldt pladask for et nedslidt 1960’er-hus i Espergærde, og selvom indretningen var dårlig og utidssvarende, er det alligevel lykkedes at forvandle huset til en lys og lækker familiebolig for fem.


Arkitekternes råd til ombygning af typehuset

Typehuset fra 60'erne og 70'erne er en ultra fleksibel størrelse. Du kan derfor både ombygge det til noget helt andet eller blot modernisere det i harmoni med tidstypiske detaljer. Her giver to arkitekter dig deres bedste råd til de to forskellige veje at gå.


Reportage: Nænsom fornyelse af Friis & Moltke-villa

Teresa og Jens Madsen købte en 55 år gammel Friis & Moltke-villa. Se, hvordan de moderniserede og byggede til med genbrug af de gamle byggematerialer uden at ødelægge den særlige ånd i huset.


Reportage: Kunstigt åndedræt til typehuset

Marianne og Morten faldt for en bakket grund i et ældre parcelhuskvarter i Herning, men var ikke begejstrede for boligen. Altså lige indtil de med arkitektens hjælp kombinerede husets bedste finesser med moderne linjer og materialer.


Reportage: Ny etage med panoramaudsigt

Huset på bakketoppen ligger helt perfekt, men de nye ejere ville udnytte beliggenheden endnu bedre. En arkitekt fandt løsningen, og fra husets nye 1. sal er der nu panoramaudsigt over Aalborg og Limfjorden.


Reportage: 1960’er parcel blev til lyst drømmehjem

Snævre børneværelser, pistolgang og gule mursten hørte det gamle parcelhus til, der i dag bader i lys, luft og højt til loftet på den gamle skovmatrikel. Se her, hvordan familien Falk forvandlede deres trætte parcelhus.


Reportage: Respekt for ånden fra 60'erne

Troels Lorenzen fik hjælp af sin arkitektbror, da han skulle opgradere det nyindkøbte 60’er hus. En tilbygning gav plads til både et nyt bad og en strømlinet carport. Og fra stue og køkken er der nu en langt bedre sammenhæng med den dejlige terrasse og haven med de høje træer.


Reportage: 1960’er-typehuset fik øjnene op for udsigten

Det var det allerførste hus, de kiggede på – og i sidste ende det, de efter lang tids søgen endte med at købe. Lone og Lars totalforvandlede et ældre typehus til en åben og imødekommende villa, der inviterer skovbrynet helt indenfor.


Sådan genkender du typehuset fra 60'erne og 70'erne

Over 450.000 typehuse blev bygget fra 1960-80. Men hvilke kendetegn har parcelhuset og hvilke fordele og ulemper gemmer den bolig på. Bliv klogere her.


VIDEO: Se 3 vellykkede forvandlinger af parcelhuse

Danske BoligArkitekter har været i Hammerslag på DR1 for at vise, hvordan det med fordel kan løses med tre vellykkede ombygninger af vores arkitekter. Se klippet her, og læs mere om de tre ombygninger her.


8 forvandlede typehuse

Se med her, og få ideer til hvordan du udnytter typehusets skjulte potentialer. 


Reportage: Husterapi

Camilla og Brian har langt om længe tilgivet deres hus, efter at det forrådte dem med fugt, skimmel og råd. Hvad der begyndte som et mareridt af en forsikringssag er nemlig endt med en ny arkitekttegnet førstesal og et helt igennem harmonisk hus.


Sådan energirenoverer du typehuset

Typehusene fra 60'erne og 70'erne er efterhånden så utidssvarende at de kræver en energirenovering for at kunne efterleve nutidens krav. Det kan derfor være en god idé at energioptimere husets klimaskærm. Bliv klogere på hvilke tiltag, du kan tage her. 


Vælg et arkitekttegnet typehus og få det bedste fra begge verdener

Flere arkitekter har udviklet deres eget typehuskoncept, der kombinerer det bedste fra begge verdener: Typehusenes økonomiske tryghed og hurtige byggeri og arkitekternes sans for rum og afgørende detaljer. Se fem spændende typehuskoncepter fra arkitekterne her.


Reportage: Ombygning ajourførte parcelhuset

Med store skydedøre i glas, en tilbygning og en ændret planløsning fik familien et helt nyt hus, der alligevel har bevaret arkitekturen og de oprindelige detaljer fra 1959.