Mursten og tegl

Mursten - også kaldet tegl -  er det mest populære facademateriale i Danmark og står for mange som et traditionelt, dansk og tidløst materiale i god kvalitet. Faktisk er 95% af alle enfamilieshuse bygget af mursten. Det er derfor ikke et materiale, der skiller sig ud på villavejen og passer af den grund arkitektonisk ind de fleste steder. Et hus i mursten kan holde i flere hundrede år stort set uden vedligeholdelse.

Nybygget arkitekttegnet hus i mursten og cedertræ
Arkitekt Nanna Bering har valgt materialer, der passer ind i omgivelserne, og har blandt andet beklædt huset med grå teglsten og zink. Klik på billedet for se flere billeder fra huset.

Hvad er en mursten lavet af?

Mursten er lavet af ler, som der er masser af i den danske jord. Mørtlen imellem murstenene består af kalk, cement, grus og vand.

Hvor stor er en mursten?

En klassisk mursten måler 22,8 cm i lænden, 10,8 cm i bredden og 5,4 cm i højden. Men mursten findes i dag i mange forskellige størrelser.

Hvor lang tid kan en murstensfacade holde?

Mursten er den facadetype, der kan holde længst – faktisk i flere hundrede år. Man har endda eksempler på bygninger, der har overlevet i 1000 år.

Hvad koster en facade af mursten?

En facade i mursten er ikke den billigste facade, du kan vælge.  En mursten koster fra cirka 2 kr. til 30 kr. pr. styk. Hvis der er tale om en mursten med normale mål, koster en kvadratmeter derfor mellem cirka 150 kr. og 2000 kr

Nybygget hus i mursten af arkitekt Rasmus Bak
Facaden på dette nybyggede hus af arkitekt Rasmus Bak er muret op i håndstrøgne tegl fra Petersen Tegl. Klik på billedet for at se mere fra det flotte hus.

Hvilke typer af mursten findes der?

De mest almindelige mursten er gule eller røde.

Vil du gerne have et lidt anderledes og personligt murstenshus, er der masser af muligheder for at vælge en anderledes mursten. I dag findes der nemlig hele 200 forskellige farver mursten. Også mørtlen kan man få i forskellige farver.

Mursten kan desuden brændes, så nuancerne i hver enkelt mursten varierer meget eller lidt fra hinanden.

Den gule mursten

De gule mursten består af blåt ler, der er brændt. De var især populære i 60’erne og 70’erne.

Den røde mursten

De røde mursten består af rødt ler, og kan især ses på murermestervillaerne fra 1915-19130. Den gule farve skyldes indhold af calciumcarbonat, mens den røde farve skyldes jernoxid

TIP! Bland gamle mursten med nye

Skal du bygge en tilbygning til dit gamle hus eller udvide med en karnap eller lignende, kan det være en god ide at blande de nye mursten med mursten købt brugt.
På den måde bliver forskellen mindre, da mursten bliver patineret med alderen.

Arkitekttegnet hus i mursten
Der var masser af hensyn at tage i lokalplanen for området under opførelsen af dette hus. Bl.a. at husenes facader og overordnede udtryk skal være lette og grønne som naturområdet omkring dem. Derfor fik parret i huset tegnet af arkitetk Nanna Bering bygget deres hus i nogle lyse mursten. Klik på billedet for at se flere billeder af huset.

Fordele & ulemper ved mursten

+

Lang levetid

Godt indeklima

Modstandsdygtigt over for råd og fugt

God isoleringsevne (både ift. temperatur og lyd)

Næsten ingen vedligeholdelse

Kan holde til vind og vejr

Stor genanvendelighed fa materialer

Brandsikkert

Let at reparere

Æstetisk tidsløst

 

 

 

÷

Risiko for frostsprængninger

Risiko for algevækst

Risiko for mos

Risiko for murbier

Fugerne kan nedbrydes

Prisen ligger i den dyre ende

Svært at finde nye mursten til renovering

Det tager længere tid at bygge

Tungt materiale

Ikke så 'legesygt' et materiale

 

 

Arkitektens råd om mursten

"Vælg den rigtige fuge"

Ifølge arkitekt Rasmus Bak vælger mange en alt for lys fuge. Det kan få stenen til at se meget spraglet ud på afstand. Med en mørk fuge til en lys sten opnås et mere homogent udtryk. Det er dog en smagssag, om man vil arbejde med kontraster for at få et hårdt look, eller om man hellere vil gå ud fra samme farvepalet som resten af huset, og derved få et blødere look.

Hvor bæredygtig er en facade af mursten?

Huse af mursten har en høj genanvendelighed. Faktisk kan 95% af en murstensfacade bruges på ny, hvis man river et gammelt hus ned. Murstenene skal blot renses fri fra mørtel. De kan og brydes ned og genbruges som vejfyld.

Mursten er desuden æstetisk tidløse og er en del af en lang byggetradition i Danmark. Samtidig ændrer mursten hverken farve eller form med tiden, men opnår blot lidt patina. Man bliver derfor ikke træt af et hus i mursten, hvorfor mursten er æstetisk bæredygtige.

I fremtiden vil klimaet blive mere ekstremt. Vi vil derfor blive udsat for mere regn, vind og ekstreme temperaturer. Et murstenshus er solidt og langsomt til at optage og afgive varme, og vil derfor være modstandsdygtigt. Mursten scorer desuden grønne point på en lang levetid, et minimum af vedligeholdelse og et godt indeklima. Sidstnævnte skyldes, at mursten selv kan optage og afgive den damp og fugt, vi mennesker afgiver i et hus, uden at skade murværket.

På minussiden kan man sige, at fremstillingen af mursten har et højt energiforbrug, da mursten bliver brændt ved en meget høj temperatur på 1050˚C.

Hvordan vedligeholder man en facade af mursten?

En murstensfacade kræver stort set ingen vedligeholdelse. Fugerne mellem murstenene kan dog revne, og murstenene selv kan også revne og få frostskader. Sker det, kan du få en murer til forholdsvis let at skifte den ramte sten ud. Murværk kan også rammes af mos og alger, hvis det står på en skyggeside. Her skal du dog bare have fat i en spand med vand og vaske det af.

Læs mere om mursten

Bygitegl.dk Et helt site om mursten. Med artikler, inspiration og videoer om mursten

Bolius.dk Fortæller let og overskueligt om facader af mursten og andre materialer.

Gamlemursten.dk Kan rense og genbruge mursten

Genbyg.dk og dba.dk og lign sider har brugte mursten, du kan købe

Se projekter med mursten

Læs også om disse facadematerialer