Boligreportage

Fra værksted til wellness

Skræddersyet inventar, nænsomme overgange og velvalgte vindueskig forvandlede et tomt atelier ved Ejer Bavnehøj til en æstetisk bolig i perfekt harmoni med haven og den smukke natur.

Træhuset tæt på Ejer Bavnehøj blev belønnet med en byggepris, da det blev opført i 2005. I dag er ejerne skiftet ud og en større ombygning sidste år har forvandlet et fint hus til en arkitektonisk perle. Et tidligere atelier med ét stort rum er forvandlet til beboelse med flere værelsesfunktioner, og arkitekttegnet inventar, der både definerer rummene og har en praktisk møbelfunktion.

Tanken om at gøre atelieret til beboelse var tilstede fra begyndelsen, da Per Hartvig Johansen og Kim Aakjær Jakobsen købte huset for fire år siden. Det var i første omgang dog ikke atelieret, men beliggenheden, der tiltrak parret.

─ Huset ligger så højt, som du næsten kan komme i Danmark. Det betyder, at uanset hvor du kigger hen, er der frit udsyn over smuk natur, fortæller Per Hartvig Johansen.

Selv om det lyder meget klicheagtigt, så var vores ønske, at atelieret skulle ombygges til at vise æstetisk overskud, give os ro og fornemmelsen af at have meget plads.

Selv om de vidste, at atelieret skulle ombygges, ventede parret alligevel et par år med at gå i gang. Dels fordi de først ville fornemme huset og deres gang i det, dels fordi det var vigtigt for dem at finde den helt rigtige arkitekt til at udføre opgaven.

─ Vi havde kontakt med andre arkitekter, men da vi stødte på Allan Lorenzen fra tegnestuen lorenzen kunne vi mærke, at han lynhurtigt fangede, hvor vi ville hen, siger Per Hartvig Johansen.

Ønsket var, at atelieret skulle fungere som en selvstændig afdeling uden døre, men stadig med fornemmelsen af at være i ét stort rum. Herudover var det vigtigt, at naturen skulle inddrages. Atelieret var født med nordvendte vinduer, fordi den tidligere ejere var kunstmaler og derfor foretrak lys fra den retning, men nu skulle der laves nye kig ud til haven, der gav helt andre oplevelser af både lys og natur.

Selv om det lyder meget klicheagtigt, så var vores ønske, at atelieret skulle ombygges til at vise æstetisk overskud, give os ro og fornemmelsen af at have meget plads. Det var ikke kølig minimalisme, vi var ude efter, men ro på en måde, hvor der er varme, en god atmosfære og plads til, at vi efter en travl arbejdsdag kan lande i en bolig, hvor vi visuelt kan slappe af, fortæller Per Hartvig Johansen.

Netop placeringen af nye vinduesåbninger er et af de centrale greb i hele ombygningen. Ejernes ønske om at trække fine kig til naturen frem, gjorde at arkitekt Allan Lorenzen så at sige placerede vinduerne indefra, fremfor først at kigge på, hvor åbningerne ville gøre sig bedst udefra. Naturligvis i en vekselvirkning med hensyn til facadeudtryk.

Jeg har arbejdet med, at gøre de fleste rum introverte. Det vil sige, at du i hvert rum har en tryg atmosfære, der gør det rart at være der, og som navnlig hænger sammen med, at minimere omfanget af vinduesåbninger og arbejde med udvalgte uforstyrrede vinduesåbninger. Altså åbninger, hvor du trygt kan kigge ud på naturen uden at skulle tænke over, at naboer eller forbipasserende kan kigge ind. Herudover er alle vinduesåbninger placeret, så de indrammer nøje udvalgt natur, forklarer Allan Lorenzen, der er medlem af Danske BoligArkitekter og har stor erfaring med ombygninger for private boligejere.

FAKTA OM BOLIGEN

Bolig: Huset, der er opført i 2005, ligger på en 1400 m2 stor grund tæt ved Ejer Bavnehøj ved Skanderborg. Huset var oprindeligt på 103 m2 plus atelier på 100 m2. Efter ombygningen udgør boligen 212 m2 inkl. hemse.

Ejerne fik: Gennemgribende ombygning af råt atelier med ét stort rum til beboelsesafdeling med kontor, sovehems, gæsteværelse, walk-in-garderobe, badeværelse, soveværelse og et loungemiljø nedenfor indgangstrappen. Herudover nye vinduesåbninger med udvalgte indramninger af haven. Udenfor kom der ny belægning omkring atelierbygningen med støbt betondæk, perlegrus og trædesten, samt en træ-væg, der danner et nyt uderum.

Proces: Ejerne tog kontakt til tegnestuen lorenzen, hvor arkitekt Allan Lorenzen og arkitekt Hjalte Rude Trangbæk efter flere møder og bygningsgennemgange lavede et skitseforslag. Herefter blev der tilknyttet entreprenør Solbjerg Tømrer- og Murerforretning A/S til at styre ombygningen. Det er også dem der har udført alt snedkerarbejdet.   

Materialer indvendigt: Gulve i det tidligere atelier, indgangsparti og køkken er flydespartel, fast inventar er bygget i egetræ, loftslameller er ludbehandlede kerto strøer, der er betonfliser på badeværelset og energirigtige ruder.

Materialer udvendigt: Sortmalet træbeklædning, træterrasse, støbte betondæk adskilt af egetræsstave, småsten og trædesten, nyplantede dværgfyr.

Byggepris: Totalt 1.500.000 kr., heraf 90.000 kr. til arkitekt. Begge beløb inkl. moms.

Det var ikke kølig minimalisme, vi var ude efter, men ro på en måde, hvor der er varme, en god atmosfære og plads til, at vi efter en travl arbejdsdag kan lande i en bolig, hvor vi visuelt kan slappe af

Faktisk er samspillet mellem inde og ude en væsentlig del af indretningen. Haven blev i sin tid anlagt af en havearkitekt, og er ligesom den indvendige stil kendetegnet ved sin enkelhed, åbenhed og udvalgte kroge, hvor der er plads til mere privatliv. Med ombygningen valgte tegnestuen lorenzen at plante grupper af dværgfyr tæt på nogle af de nye vinduesåbninger.

På den måde opstår der et trygt rum mellem facaden og naturen. Du har det lange kig indefra, men er på grund af fyrretræerne beskyttet imod kig udefra, siger Allan Lorenzen. Han tilføjer, at der er sat spotbelysning på dværgfyrrene, så du efter mørkets frembrud stadig har glæde af dem, og at ideen om de udvalgte vinduesåbninger, der indrammer naturen er inspireret af Japan:

Japanerne er mestre i at få dig til at værdsætte de mest fantastiske haver endnu mere ved nøje at tilrettelægge dine kig til det grønne.

Allan Lorenzen har arbejdet bevidst med overgangene mellem de forskellige funktioner bl.a. ved hjælp af fast inventar. En stor åben reol fungerer både som rumdeler og reol, ligesom et skrivebord fortsætter videre i det næste rum, hvor det bliver til skabe for til sidst at ende i en trappe. De elegante overgange får rummene til at virke sammenhængende og gennemtænkte. Og så er det fast inventar også praktisk.

─ Du behøver jo ikke at forholde dig til, hvilken reol du skal købe eller hvilket kontorbord, der passer med hvilke skabe. Møblerne er allerede på plads. Det er befriende, når arkitekten får lov til at tegne det faste inventar, og når inventaret, som her, bliver en del af planløsningen. Både for arkitekten og for boligejeren, fortæller Allan Lorenzen og tilføjer, at fast inventar var almindeligt i bl.a.1930’ernes arkitekttegnede huse, men at det desværre er de færreste, der som Per og Kim har modet til at gå hele vejen. 

Arkitektens bedste ombygningsråd

  • Overvej at gøre fast inventar til en del af planløsningen. Det giver raffinerede, personlige løsninger og sammenhæng i indretningen.
  • Skab oplevelser i boligen fx ved at tilrettelægge placeringen af vindueshuller, så de indrammer en særlig udsigt.
  • Vælg materialer med spændende overflader, der harmonerer godt med hinanden, og som også er afstemt farvemæssigt.
  • Tænk grundigt over hvad, du vil med din ombygning, så du er helt afklaret omkring dine ønsker og behov. Måske vil den dybere forståelse føre til skønnere løsninger og give anledning til et helt andet valg.

Kilde: Allan Lorenzen, arkitekt og ejer af tegnestuen lorenzen

Allan Lorenzen

Allan Lorenzen