Nanna Bering

Bliv ringet op gratis af Nanna Bering

Skriv en besked herunder eller ring

Moderne funkis med fjordudsigt

Et pensionistpar fik deres arkitektdatter til at tegne et moderne, praktisk og energirigtigt hus, som allerede er blevet belønnet med en arkitekturpris.

Af: Gitte Nielsen
Foto: Christina Kayser Onsgaard

Når en arkitekt skal tegne et hus, er det både nødvendigt med et grundigt kendskab til de mennesker, der skal bo i det, og til den grund, som det skal bygges på. Og her må man sige, at arkitekten Nanna Bering var særdeles godt klædt på, da hun fik opgaven at bygge et nyt hus på den skrånende grund ved Kolding Fjord. Huset var nemlig til hendes forældre, og det skulle bygges på grunden lige ved siden af det hus, hvor hun har tilbragt hele sin barndom. Hun har sågar leget i skoven og bygget huler på den skrænt, hvor det nye hus står i dag.

Udfordringen var at få huset vendt rigtigt mod udsigten, og samtidig skulle vi undgå indkig fra det store etagebyggeri på den anden side af slugten. Og endelig skulle der skabes nogle attraktive uderum med læ.

Blot to år efter at Mogens og Bodil Bering byggede deres første hus i 1972, købte de også nabogrunden. Den blev plantet til med træer, som i løbet af årene blev til tæt skov. De årlige træfældninger var efterhånden blevet en større udskrivning, og da parrets datter i mellemtiden var gået hen og blevet arkitekt, opstod ideen om at sælge det gamle hus og bygge et helt nyt på grunden. Et hus, der skulle være mindre end det gamle og som samtidig skulle være robust, vedligeholdelsesvenligt og energirigtigt.

Byggegrunden var dog noget af en udfordring. Huset skulle bygges lige på skrænten et niveau længere nede end det gamle hus - Udfordringen var at få huset vendt rigtigt mod udsigten, og samtidig skulle vi undgå indkig fra det store etagebyggeri på den anden side af slugten. Og endelig skulle der skabes nogle attraktive uderum med læ. I det gamle hus stod vinden ofte lige ind på terrassen, og det ville vi undgå her, fortæller Nanna Bering. Løsningen er blevet et nærmest hesteskoformet hus, hvor det ene ”ben” er drejet udad. Det har givet mange skæve vinkler omkring huset, men den specielle form har frem for alt givet optimal udsigt. Der er således fjordudsigt fra stort set samtlige rum både i stueplan og underetage.

FAKTA OM HUSET

Familien fik: 250 kvadratmeter arkitekttegnet villa i to planer med flere terrasser og fuldmuret garage.

Proces: Nanna Bering har stået for hele processens fra skitse til byggetilsyn, dog med konstruktive input og forslag fra hendes far, Mogens Bering.

Materialer ude: Mursten fra Randers Tegl, Unika Alexandria. Facadebeklædning i zink. Vinduer fra Amanda Vinduer i teak. Ovenlysvinduer fra Velux.

Materialer inde: Naturstensbelægning i entré og bad af Jura Grau, massive egeplanker fra Jysk Gulvdesign.
Køkken fra Svane.

Byggepris: Ca. 22.000 kr. pr kvadratmeter inklusiv fuldmuret carport og redskabsskur, men eksklusiv grund. Nanna Bering anslår, at arkitekthonoraret for et tilsvarende projekt vil ligge på ca. 150.000 til 200.000 kr. 

Familien Berings hus er vendt og drejet så genialt, at der er fjordudsigt fra de flest rum. I stuen er udsigten ekstraordinær smuk. Det robuste gulv af egetræsplanker passer godt til parrets møbler fra 70erne.
Arkitekt Nanna Bering har valgt materialer, der passer ind i omgivelserne, og har blandt andet beklædt huset med grå teglsten og zink. Den øverste balkon ligger uden for stuen, og til den nederste terrasse er der udgang fra de to gæsteværelser i underetagen. Fra alle rum kan man nyde udsigten til fjorden.

Rundt om hele huset er der store og små terrasserum og kroge, hvor man kan nyde sol og udsigt på forskellige tider af døgnet.
- Det mest fantastiske ved vores nye pensionisthjem er lyset, der strømmer ind gennem store vinduer og ovenlysvinduerne året rundt. Vi føler virkelig, at vi er kontakt med naturen, fortæller Bodil Bering.
I den første tid efter indflytningen havde hun dog en smule hjemve efter det gamle hus, som hun hver dag kan kigge op på gennem sit køkkenvindue. Men i dag er hun mere end tilfreds med byttet.

Det mest fantastiske ved vores nye pensionisthjem er lyset, der strømmer ind gennem store vinduer og ovenlysvinduerne året rundt. Vi føler virkelig, at vi er kontakt med naturen.

Huset er med sine 250 kvadratmeter ikke nogen udpræget pensionistbolig, men ejerne har tænkt langsigtet, for når det engang skal sælges, vil det også være en attraktiv bolig for børnefamilier. I underetagen er der to værelser med udsigt ud over fjorden, et badeværelse samt endnu et rum indrettet til både teknik og hobbyaktiviteter.

- Opbygningen med en underetage i forhold til et etplanshus har den fordel, at mine forældre ikke føler, at de skal lukke den ene ende af huset af, når de er alene i hverdagen. Og de har jo brug for den ekstra plads, når min søster og jeg kommer på besøg fra København med vores familier, siger Nanna Bering, der er medlem af Danske BoligArkitekter og indehaver af tegnestuen NB Ark.

Fra det brede vindue over køkkenbordet kan Bodil Bering kigge op ad skrænten til familiens gamle hus. Svanekøkkenet har fronter af sort mdf og vandrette hvide flader i Corian.
Fra køkkenet er der udgang til en mindre stenterrasse, hvor aftensolen kan nydes.

Huset blev for nogle år siden valgt som ”Borgernes Favorit” ved den årlige uddeling af Kolding Kommunes arkitekturpris. Og som det ligger dér i det stærkt kuperede terræn ved fjorden er det da også en ypperlig repræsentant for det moderne, danske enfamilieshus. Byggestilen trækker tråde tilbage til de store funkishuse fra 30’erne, men modsat tidens trend har Nanna Bering fravalgt de populære hvidpudsede facader. I stedet er valgt en grå teglsten, der spiller smukt op til vinduerne i teak og inddækningerne i zink. På nordsiden har arkitekten også valgt at beklæde hele facaden i zink.

- Jeg synes, at det ville se lidt aparte ud med en hvidpudset facade i det her landskab. De grå mursten giver tyngde og falder godt ind i landskabet, siger Nanna Bering, som også har lagt stærkt vægt på, at materialerne skulle patinere smukt og være så godt som vedligeholdelsesfrie.

For Bodil Bering og hendes mand har det udelukkende været en fornøjelse at have datteren som arkitekt på projektet.

- Vi havde let ved at blive enige, og projekteringstiden var sjov og spændende. Nanna havde et fint materialekendskab, som vi nød godt af. Og så vil jeg især rose hendes evne til at finde dygtige håndværkere. Vi har været så tilfredse, også selv om det undertiden var nogle lidt dyre valg, som hun som arkitekt stod fast på, siger Bodil Bering med et lille smil.

Familien Berings fuldmurede carport tager imod øverst på skråningen.
Overdækningen ved terrasserne er løst elegant med de nærmest monumentale murstenssøjler. Her kan man sidde uden for gæsteværelserne og nyde solen og udsigten til fjorden.
Efter Mogens og Bodil Bering er blevet pensionister bruger de mere tid på at nyde morgenkaffen og avisen. Det foregår enten her ved spisebordet eller udenfor på terrassen.
Da det ofte blæser kraftigt på skrænten ved fjorden, har arkitekten arbejdet indgående med at skabe læ på terrasserne. Glasværnet er en vigtig detalje da det giver læ, men ikke spærrer for udsigten.

Nyt hus vs. gammelt hus

Mogens og Bodil Bering synes, at de har fået en lettere dagligdag i det nybyggede hus. Udover at have fået bedre dagslys og fjordudsigt fra de fleste rum, har det nye hus givet dem:

  • Mindre spildplads – f.eks. ingen lang gang.
  • En mere praktisk indretning til ældre – f.eks. ingen dørtrin.
  • Et lavere energiforbrug og et sundere indeklima uden træk og fodkulde.
  • Lettere at vedligeholde både ude og inde – f.eks. skal træværket ikke males.
  • Mindre have men flere gode terrasser.
  • Moderne belysning både ude og inde.
Huset rummer tre badeværelser – to på øverste og et på nederste etage. For at fremtidssikre boligen har også gæstetoilettet fået indrettet en brusekabine.
Klinkerne i gulvet går igen i entreen og er Jura Grau med fossiler af samme type, som findes i Operahuset i København.
Mange steder i huset er der tænkt i fine kig til lyset. Her er det fra kælderen og op til ovenlysvinduet.
Gulv-til-loft vinduespartier sørger for masser af dagslys i huset. Her et kig til den største af terrasserne.
Hovedindgangen i vindfanget har inddækninger i zink, mens trælamellerne er en lille smule snyd. Det er nemlig fyrretræ, som har fået træbeskyttelse. Alle vinduer og døre er ellers i teak.
Den vedligeholdelsesfri teglstensfacade står godt til de fine trælameller.
Det flade tag og hjørnevinduerne er ægte funkisstil. Bag hjørnevinduet har ejerne indrettet et hyggeligt kontor.
De flotte betontrapper er krydret med grøn efeu.
Familien Berings hus er opført i rustikke materialer, der patinerer smukt og er næsten vedligeholdelsesfrit: tegl, zink og teaktræ.
Her ses den fine overgang fra et materiale til et andet.
Plantegningen viser husets funktioner.
Huset har ikke mindre end tre terrasser med udsigt til fjorden. Glasværnet giver fuldt udsyn til herlighederne. Små sukkulenter giver et grønt pift til den grå beton.