Projekt

Bæredygtigt og sundt hus med usædvanlige rum og rumforløb

Huse fra 00'erne og frem
  • Sundt indeklima
  • Optimal udnyttelse af m2
  • Æstetisk sammenhæng

Familien på to voksne og to børn havde utraditionelle ønsker til rummene i deres nye hus. Der var ikke brug for en dagligstue med sofagruppe, men for åbne rum til forskellige aktiviteter og en lille hule til fælles hygge. Desuden havde de et ønske om, at der overalt skulle anvendes de mest bæredygtige løsninger, der kunne findes.

I den rumlige løsning er køkkenet blevet husets centrale rum. Herfra er der kig til trappen og det åbne rum i tagetagen, hvor yoga og andre aktiviteter kan finde sted foran et stort, rundt vindue med udsigt over fjorden.

Over køkkenet svæver et børneværelse. Værelsets beboer kan se ned i fællesrummet gennem en åbning, der kan lukkes med en klap.

Ved siden af køkkenet skyder en niche sig ud. Her er der indbyggede bænke omkring spisepladsen og brede vinduer med kontakt til terrasse og have.

En åbning giver kig og adgang til ‘sunken room’, som er familiens navn for den hule-agtige hyggekrog med forsænket gulv og brede, indbyggede brikse.

Husets indre er tænkt som en lille by med køkkenet som den fælles, samlende plads og individuelle boliger (værelser), der fra 1. sal kan se ned på pladsen.

Det asymmetriske tag samler husets rum under et gennemgående loft, og der er åben forbindelse og et langt kig diagonalt gennem hele husets volumen. På trods af dets beherskede størrelse virker huset derfor alligevel stort og rummeligt, med interessante kig fra det ene område til det andet.

Huset er bygget i CLT (massiv-træ), som danner færdige, indvendige vægge uden behov for malerbehandling og kemi. Træet kan ånde og giver et godt og sundt indeklima. Isoleringen er udført som indblæst træfiber, der ligeledes kan ånde. Funderingen er jordskruer, så der ikke er brugt beton eller plast til radonspærre. Facaderne er beklædt med dansk douglas og taget er dækket med antracit-farvet tyndplade med stående false. En del af vinduerne er udført som ventilationsvinduer, som giver et væsentligt tilskud af solvarme til huset. Apteringselementer som køkken og garderobeskabe er købt som genbrug.

CLT elementerne blev monteret på et par dage, og efterfølgende har husets beklædning og øvrige færdiggørelse været udført som selvbyggerprojekt.

Bæredygtige tiltag

Certificerede miljøvenlige materialer
Dagslys/passiv solvarme
Genbrug af materialer
LCA vurderet
Lavenergiruder/vinduer

Rådgivning omfattede

  • Kontakt og idé
  • Skitseforslag
  • Myndighedsprojekt
  • Projektering

Om beregning af priserne

To tilsyneladende ens projekter kan kræve helt forskellig rådgivning og materialer, og dermed have to forskellige slutpriser.

Priserne som bliver vist på siden kan af samme årsag ikke betragtes som endelige, men udelukkende som et udtryk for omkostningerne til netop denne sag.

Du bør derfor altid tale om økonomien i netop dit projekt, med den arkitekt, du er i dialog med.

Anders Brix