Boligreportage
Boligreportage
Arkitektens kælderbad
Brunt, lavloftet og komplet umoderne. Sådan beskriver arkitekt Rasmus Skaarup sit badeværelse i kælderen, før han forvandlede det til en afslappende luksushule – der i dag også fungerer som vasketøjscentral for hele familien.
Af: Christina B. Kjeldsen
Foto: Christina Kayser Onsgaard
Publiceret:
Det begyndte med en stikkontakt til den nye lampe i stuen, hvis ledning død og pine skulle gå ned igennem det slidte 70’er-badeværelse i kælderen – murermestervillaens skamfulde levn fra fortiden stod nemlig stadig komplet med grønne fliser, saunabrædder på det forsænkede loft og hjemmelavet rørføring.
En tidslomme. Og en vandskade, der bare ventede på at ske, så at sige.
– Når nu vi alligevel skulle i gang med at ordne el hernede, så kunne jeg ligeså godt lave badeværelset i stand. Vi døjede med 2 bittesmå badeværelser ovenpå og manglede et større rum, der også kunne fungere praktisk til vasketøj og den slags. Samtidigt ville vi gerne have et lækkert badeværelse, hvor man kan få en god oplevelse, siger Rasmus Skaarup, der selv er arkitekt.
Selve placeringen af kælderbadet fejlede ikke noget – i et hjørnerum med lysindfald fra vinduer i to sider og tæt ved udgangen til haven, til når der skal hænges vasketøj ud. Men der var lavt til loftet.
Men badet var lavloftet, og Rasmus var fra begyndelsen klar over, at det krævede et større udgravningsarbejde, hvis han skulle få en rummelig ståhøjde og plads til rørføring og varme i gulvet. Samtidigt skulle der graves ud til det indvendige dræn, som skulle holde kælderbadet fugtfrit, og i alt gravede han 80 cm ud – for til sidst at ende op med et 10 cm højere rum.
Den bedste gave, man kan give sig selv, er et ekstra vindue
FAKTA OM OMBYGNINGEN
Rasmus fik: Totalrenovering af kælderbad inkl. udgravning og understøbning af eksisterende fundament. Indvendigt dræn, isolering af gulvkonstruktion samt gulvvarme med varmeslanger. Etablering af vasketøjsskakt fra førstesal. Nye fliser og sanitet. Nyt vindue.
Proces: Arkitekt Rasmus Skaarup har selv stået for skitser og arbejdstegninger til kælderbadet, samt udgravning og understøbning af fundament, som tog cirka et halvt år.
Materialevalg indvendigt: Alle fliserne er fundet hos Stark, armaturer fra Vola. Bademøblerne har Rasmus Skaarup selv bygget selv.
Byggepris: ca. 0,4 mio. kr.
– Det tog 6 måneder, inklusive understøbningen i beton, der skulle holde huset, når nu vi gravede ud til fundamentet. Vi gjorde det selv, jeg og børnene, og fik i alt kørt to containere med jord væk. Men det tjente to formål: loftshøjden og isoleringen, fortæller han.
Begge dele afgørende for, at kælderbadet kunne leve op til standarderne. Men også så det kunne få det præg af lækkert velværerum, hvor man kan trække hen til et langt karbad med musik i højtaleren, og det er en udfordring, når badet ligger i en rodet kælder og desuden fungerer som familiens vaskerum.
Løsningen er blevet en indbygget vaskemaskine og en vasketøjsskakt, der fører snavsetøjet direkte fra værelserne på førstesalen ned til skabet med vaskemaskinen.
– Man skal holde tungen lige i munden, for at rummet ser præsentabelt ud, for det har en stor betydning, hvordan der ser ud omkring dig, hvis du skal nyde dit karbad, fortæller Rasmus, der også tænkte meget over indretningen af badet.
– Rummet er i virkeligheden ret bredt, og så kan det hurtigt komme til at se komisk ud med badet, vasken og wc’et, der står og råber til hinanden fra hver sit hjørne. Det handlede om at gøre rummet mindre, og det gjorde jeg, ved at badekarret og bruseren er bygget op, som om de er gravet ind i væggen, fortæller Rasmus Skaarup.
Fliserne markerer overgangen mellem rummets forskellige zoner; en mosaik af små naturfarvede horisontale fliser på gulv og mur i opholdsdelen, og de klassiske hvide rektangulære fliser i badene.
– Jeg prøvede at slippe afsted med at bruge så få materialer som overhovedet muligt, for rummet kan lynhurtigt blive rodet til med kulørt vasketøj i lange baner på tørresnoren, fortæller Rasmus Skaarup.
Og det fungerer. Rummet virker både varmt, intimt og med lige præcis det anstrøg af velværelse, som familien drømte om. Der er bare én ulempe: Nu ser resten af kælderen påfaldende oprydnings- og renovationstrængende ud i sammenligning.
– Ja, det bliver jo nok næste projekt – resten af kælderen, griner han.
5 GODE RÅD TIL KÆLDERBADET
- Tænk over placering – gå efter mest mulig dagslys. Det at forære sig selv et vindue betyder mere, end man tror.
- Acceptér, at du ikke kan ændre på placeringen af husets kloak, og at denne er central. Spildevandet skal kunne løbe nedad – og så må orienteringen af lys nødvendigvis komme i anden række.
- Spar ikke på gulvet. Få gravet ud til den gulvvarme, der vil gøre det til en fornøjelse at stå ud af badet på et lunt gulv.
- Undgå indvendig isolering samt at beklæde væggen med plader, brædder og andre organiske materialer, da det mangedobler risikoen for skimmelsvamp.
- Prioritér et indvendigt omfangsdræn eller et udvendigt, der dog er dyrere. Det er din bedste forebyggelse mod, at du får fugt og vand i kælderen.
GRAV MED OMTANKE!
- Grav ikke længere ned end til underkanten af fundamentet. Ellers er der fare for, at husets fundament sætter sig.
- Hvis man skal sænke gulv og samtidig have plads til den nødvendige mængde isolering, bliver man nødt til at føre fundamentet tilsvarende længere ned i jorden.
- Det kaldes at understøbe fundamentet. I praksis består det i, at man – meter for meter – graver ud under fundamentet og støber en betonklods, for derefter at grave den næste meter.
Rasmus Skaarup
Se relateret indhold
Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.