Boligreportage

Et studie i opbevaring

For arkitekt Stig Ørum Christensen var det et mantra at lave snedkertilpassede opbevaringsløsninger i ægte materialer, da han og hustruen totalrenoverede deres lejlighed. Resultatet er et hjem med optimal pladsudnyttelse og unikke løsninger.

Efter tyve år i provinsen kunne arkitekt Stig Ørum Christensen og hans hustru Nanna Ørum Christensen, der er selvstændig kiropraktor, mærke, at de ikke længere ville bruge deres sparsomme fritid på at vedligeholde hus og have. Derfor købte de for fem år siden en erhvervslejlighed lige ved Torvehallerne i København for at gå i krig med en totalrenovering af de i alt 150 m2.

Ønsket var at skabe et hjem, hvor hvert enkelt rum rent funktionelt udnyttede rummets beskaffenhed bedst muligt og navnlig opfyldte familiens behov. Det betød blandt andet, at hvert af de dengang fire hjemmeboende børn i høj grad selv fik lov til at designe deres værelser, og at Stig og Nanna måtte bruge oceaner af tid på at gennemtænke, hvad de reelt havde brug for, og hvordan deres funktionelle behov kunne manifesteres i en serie ens modulløsninger. 

Det er jo det gyldne spørgsmål for alle ved en flytning. Hvor og hvordan placerer vi alt vores habengut, så det passer ind og ser godt ud. I stedet for at skulle stille det samme spørgsmål i hvert rum, udviklede Nanna og jeg et modulsystem, som kunne genbruges rum for rum med få tilpasninger, forklarer Stig.

Selv om lejligheden er fra 1800-tallet og har stuk, så stikker de indbyggede modulmøbler ikke af rent æstetisk. Tværtimod så fremhæver møblernes enkle og tidløse design lejlighedens klassiske detaljer.

FAKTA OM OMBYGNINGEN

Familien fik: ombygget deres 150 m2 lejlighed ved Torvehallerne i København, som ved overtagelsen var et erhvervslejelmål. Alle gulve blev udskiftet. Der kom nye lofter, nye vægge og ændret planløsning for at få flere børneværelser og et badeværelse mere. 

Proces: Arkitekt Stig Ørum Christensen og hans hustru har tegnet alle indbyggede skabs- og sengeløsninger, hvorefter de fik en inventarsnedker til at realisere stregerne på papiret. 

Materialer indvendigt: Fyrretræsgulve, indbygningsskabe og senge i sprøjtelakeret mdf, køkken i røget eg. Bordplader i køkken og på badeværelse i Jura Grau Blau.

Byggepris: Ca. 1,5 mio.kr. Herunder kostede de 17 indbygningsmoduler med maling ca. 250.000 kr. og snedkerkøkkenet fra Funktion, ca. 130.000 kr.

Modulsystemet er bygget af mdf, der er sprøjtelakeret hvidt og som med sine glatte, regulære overflader og vinkler fremstår moderne.

Selv om lejligheden er fra 1800-tallet og har stuk, så stikker de indbyggede modulmøbler ikke af rent æstetisk. Tværtimod så fremhæver møblernes enkle og tidløse design lejlighedens klassiske detaljer, forklarer Stig, der er medlem af Danske BoligArkitekter. 

Det blev til ikke færre end 17 indbyggede modulmøbler og derudover udskiftning af alt vvs, el og alle gulve, før projekt ombygning var i mål.

Stig beskriver indretningsprocessen som tidskrævende på den gode måde: 

Når du som arkitekt arbejder med at tegne et helt hus, en ombygning eller laver en indretning, handler det om at gennemtænke behov. Nøglen til løsningen er designet. Den rigtige løsning kommer ikke med et knips, men kræver, at du vender og drejer behov og mulige løsninger, og så vender det hele en gang til.

Lige meget, hvor billige og pæne Ikeas møbler er, så passer de aldrig hundrede procent til dine rum, hvorfor du ender med en del spildplads.

Stig er oprindeligt uddannet murer, senere bygningskonstruktør og til sidst arkitekt. Det giver en solid både håndværksmæssig og akademisk ballast, som han trækker på i sit daglige arbejde som partner i firmaet Novaform Arkitekter. Især ægte materialer som træ, kalk og tegl ligger hans faglige hjerte nær, hvorfor han fx aldrig hører sig selv foreslå kunder, at de skal importere hårdt træ hjem fra Østen, når nu vi med Stigs ord har det fineste egetræ i Danmark. I lejligheden er der også brugt en del træ og med assistance fra en inventarsnedker brugt en del penge på at lave tilpassede møbler. En sum penge, som Stig understreger, måske nok kan se svimlende ud på papiret, men som på den lange bane betaler sig selv hjem. 

­Lige meget, hvor billige og pæne Ikeas møbler er, så passer de aldrig hundrede procent til dine rum, hvorfor du ender med en del spildplads. Med tilpassede arkitektløsninger kommer inventaret til at matche ikke bare dine rum, men også dine behov.

Arkitektens 5 Tips til opbevaring

  1. Gennemtænk dine behov og skær ind til benet, så du enten tegner et møbel eller køber et, som rent funktionelt opfylder dit behov. 
  1. Få fat på en god inventarsnedker, der kan hjælpe dig med at virkeliggøre dine ønsker. Det er uden diskussion dyrere at få møbler bygget og tilpasset dine rum og behov. Men pengene er godt givet ud, for du udnytter dine kvadratmeter optimalt, får langtidsholdbart kram og en unik løsning.

  2. Udnyt de ofte ”døde” kvadratmeter. Mange ældre lejligheder har højt til loftet. Det er oplagt at udnytte med høje skabe, hemse og køjesenge. Det samme gælder for pladsen under enkelt- og dobbeltsenge, der snildt kan bruges til opbevaring i kasser på hjul.

  3. Hattehylder er måske ikke højeste mode, men ikke desto mindre geniale til at få lidt styr på rodet i en entré og igen en god udnyttelse af rummets højde.

  4. Gem tekniske installationer som fx eltavler, routere, printere etc. af vejen i indbyggede skabe, der er tegnet og lavet, så de ikke blot skjuler elektronikken, men også rummer plads til andet fx handsker og cykellygter.

Kilde: Stig Ørum Christensen, Arkitekt og partner i Novaform Arkitekter, se mere på Novaform.dk

Stig Christensen

Stig Christensen