Boligreportage
Boligreportage
Fra mørk københavnerlejlighed til lys og åben bolig
Med idéer om praktiske opbevaringsløsninger, fokus på lysindfald og ikke mindst en smart glasvæg, der binder entré og køkken perfekt sammen, fandt Susanne Jensen og hendes familie den ideelle samarbejdspartner i arkitekt Julie Trier Brøgger.
Af: Mathilde Nygaard Jespersen
Foto: Andreas Mikkel Hansen
Publiceret:
Når man træder ind i entréen hos Susanne Jensen og hendes familie på Mynstersvej på Frederiksberg bemærker man det straks. Lyset. Langs den ene side af fordelingsgangen i lejligheden mødes man af en række hvidmalede vitrineskabe udstyret med fine, gamle sprossevinduer, mens man modsat har kig til lejlighedens køkken-alrum igennem en glasvæg, hvor dagslyset brager ind ad vinduerne.
- Det var de to vigtigste punkter for os, da vi kontaktede Julie, at vi fik mere lys ind i vores lejlighed, og at vi fik udnyttet opbevaringsmulighederne optimalt. Med snedkerløsninger, skabsvæggen med låger af gamle genbrugsvinduer, vi selv har fundet, og glasvæggen ud mod køkkenet har vi i den grad opnået begge dele. Det er løsninger, vi aldrig selv ville være kommet frem til, men som vi virkelig sætter pris på i dag, for det har bare åbnet hele lejligheden op, siger Susanne Jensen.
Kvinden bag glasvæggen er Julie Trier Brøgger fra Zoom Arkitekter. Hun har igennem en årrække specialiseret sig i at ombygge netop klassiske, gamle københavnerlejligheder, hvor det ofte er udfordringer med manglende lysindfald og skæve vinkler, hun bliver mødt af. Hos Susanne Jensen og hendes familie var det dog særligt også en altan, der krævede ekstra opmærksomhed.
Det var de to vigtigste punkter for os, da vi kontaktede Julie, at vi fik mere lys ind i vores lejlighed, og at vi fik udnyttet opbevaringsmulighederne optimalt.
Altanen havde to små smalle døre, så der kom meget lidt lys ind. Vi valgte derfor at bryde en del af væggen ned omkring altanen og bygge en lille niche med en bænk med siddeplads, hvorfra man har udsyn til gården. Det gør, at altanen er mere integreret i rummet, og familien har større glæde af den i hverdagen, forklarer arkitekt Julie Trier Brøgger.
FAKTA OM OMBYGNINGEN
Familien fik: En gennemgribende renovering af en 118 kvadratmeter stor lejlighed i en gammel bygning fra 1907. Køkken og bad er blevet moderniseret og en glasvæg i den ellers mørke entré giver både mere lys til lejligheden og danner base for praktiske opbevaringsløsninger med blandt andet en skabsvæg.
Proces: Familien har været i kontakt med arkitekt Julie Trier Brøgger fra Zoom Arkitekter hele vejen igennem forløbet. Julie har således stået for både skitser og kontakt til diverse entreprenører og håndværkere og har hele tiden været i tæt dialog med familien, som valgte at blive boende i lejligheden under ombygningen.
Byggepris: Renoveringen har kostet cirka 1,3 millioner kroner alt inklusiv, hvoraf arkitektens honorar har været cirka 160.000 kroner.
Familiens råd til andre, der bygger om
- Susanne, hendes mand og deres fælles barn valgte at blive boende i lejligheden, mens ombygningen stod på. De sparede på den måde lidt på og gav dem samtidig muligheden for gradvist at følge med i, hvordan projektet udviklede sig og den nye lejlighed tog form.
- Vær indstillet på fra start af, at der dukker uforudsete udfordringer op, som kan komme til at udskyde tidsplanen.
- Det er en fordel af være en del af processen, men også rart, at man kan lade arkitekten på projektet tage diverse faglige diskussioner med håndværkere eller entreprenører undervejs.
Det er løsninger, vi aldrig selv ville være kommet frem til, men som vi virkelig sætter pris på i dag, for det har bare åbnet hele lejligheden op.
Snedkererede løsninger
Foruden lejlighedens mange vinkler omkring altanen var også bygningens skorsten en, der måtte regnes med ind i ombygningen, og som blandt andet gjorde, at familien prioriterede at få indbygget et snedkerkøkken i rummet.
- Skorstenen er placeret mellem gangen og køkkenet, og den har mange kanter og hjørner, så det var nødvendigt at arbejde rundt om den. I samarbejde med en snedker byggede vi skabe og køkkenborde op til skorstenen og har på den måde fået det optimale ud af pladsen, forklarer Julie Trier Brøgger.
Også på lejlighedens nye badeværelse har snedkeren været i gang. Foruden et terrazzogulv, der er med til at samle rummet om et grafisk udtryk, er der også opbygget en niche, hvor både hårde hvidevarer og skabe er samlet på en væg.
Det rette udtryk
Susanne Jensen og hendes familie havde udover lysindfaldet og flere opbevaringsmuligheder også et klart ønske om at lejlighedens sjæl og charme fra 1907 skulle bevares.
- Det er en æstetisk oplevelse, når man kommer ind i bygningen, fordi den er så gammel, som den er, og derfor er det også vigtigt for os, at vores lejlighed visuelt passer til. Den balance mellem at være tro mod historien i bygningen og samtidig opfylde de krav, vi havde, er ramt utroligt godt, siger Susanne Jensen.
Hun forklarer samtidig, at sparringen med Julie Trier Brøgger har været en af de ting, familien har sat mest pris på undervejs i byggeprocessen.
- Hun har været dygtigt til at pege på nogle af de ting, som ellers aldrig var faldet os ind. Eksempelvis kan vi godt se på en lampe, om den er pæn eller ej, men vi tænker ikke i, hvilket lys den præcist giver, og hvor den derfor er bedst integreret i et rum. Hun påvirkede os til at tænke i helhedsindtryk, og det har gjort, at vi har en renoveret lejlighed i dag, som både er æstetisk og funktionel for os, siger Susanne Jensen.
Arkitektens råd til gamle lejligheder
Julie Trier Brøgger har renoveret flere ældre københavnerlejligheder og fortæller, at principperne fra lejligheden på Mynstersvej sagtens kan overføres til andre lejligheder. Hun anbefaler:
- At tænke med de skæve vinkler og ikke modarbejde dem. Det betyder, at man skal tænke både skabsplads, opbevaring og lys ind fra begyndelsen og gerne samle opbevaringsløsningerne i nicher på samme væg for at udnytte pladsen bedst muligt.
- At åbne de mørke og snævre gange på tværs af lejligheden, fx med en glasvæg, som både adskiller gang og køkken, men som samtidig giver mere lys og illusionen af et større rum.
Julie Trier Brøgger
Se relateret indhold
Se også disse projekter
Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.