Guide

Bevaringsværdige detaljer i lejligheden

Når du renoverer og ombygger din lejlighed, kan det være fristende at skrælle alle lag af og starte helt forfra. Men der findes klassiske elementer i lejligheden, som er værd at gemme på - ikke mindst for pengepungens skyld. Her får du et overblik over hvad du skal kigge efter.

4 detaljer at holde øje med

1 Stuk 
Mange lejligheder i København har stuk. Går din stuk i stykker, så hold dig langt væk fra skummodeller hos byggemarkeder. Få i stedet hjælp af en stukkør til at reparere din gamle eller få støbt en ny styk i gips. En stukkatør kan også give dig tips til at rense din stuk, hvis den med årene har mistet sin form af for mange lag maling.

2 Plankegulve i fyrretræ 
Gulvene i gamle københavnerlejligheder er ofte planker med en bredde på cirka 16 cm. De er lud- og sæbebehandlet og i fyrretræ. Er dine fyrretræsgulve høvlet i bund eller knager de, så hold dig fra at lægge et nyt parketgulv ovenpå, men find et gulv, der passer i stilen med det originale.

3 Københavnerliste 
Fodlisten mellem gulvet og væggen er ikke bare et hvilket som helst bræt, men den såkaldte Københavnerliste. Den er karakteriseret ved en kvartstaf-bue som afslutning. Det vil sige en bue på størrelse med det kvarte af en rundstok. Listen opkaldt efter hovedstaden laves dog kun få steder. Blandt andet hos Københavns Listefabrik.

4 Fyldningsdøre 
Dørene er ofte fyldningsdøre med dannebrosmønster og Hamborghængsel samt med håndtag i ibenholt og messing. Find evt. gamle dørgreb eller døre i genbrugsbutikker eller hos genbyg.dk, hvis det er tid til at skifte ud.

Kilde: Arkitekt Stig Ørum Christensen

Bevar sjælen i lejligheden, når du renoverer

Du kan sagtens bibeholde gamle elementer i lejligheden, selvom du er ude efter en opdateret og moderne stil. Det klassiske elementer i lejligheden kan give et fantastisk modspil til moderne indretning, og giver rummet en helt anden dybde end hvis du holder dig til udelukkende klassiske eller moderne elementer.