Projekt

Orangeri i murermestervilla blev familiens oase

  • Mere plads
  • Bedre dagslys
  • Bedre sammenhæng med uderum

Drømmen om et orangeri havde længe rumsteret i tankerne hos beboerne i det fine rødmurede Bedre Byggeskik-hus fra 1930’erne. Med hjælp fra arkitekt Thomas Hjort fra m4 Arkitekter fik de realiseret drømmen om en grøn oase i boligen.

Beboerne ønskede at få bedre kontakt til og glæde af haven. Husets gode beliggenhed i et hyggeligt villakvarter gjorde haven til et yndet sted at nyde sol, selskab og havesysler. I de kolde måneder savnede familien dog læ, hvor de samtidig kunne bibeholde fornemmelsen af at være tæt på haven. Et frodigt og roligt orangeri med spiseplads og masser af dagslys var løsningen på familiens behov. Næste skridt var at tilpasse det til husets arkitektoniske udtryk og til beboernes specifikke ønsker.

Det var vigtigt for familien, at orangeriet blev bygget i kvalitetsmaterialer, og at det passede stilmæssigt til det oprindelige hus. Da arkitekt Thomas Hjort havde lavet de indledende skitser på Idé-workshoppen, besluttede beboerne at gå videre med et skitseprojekt. Orangeriet blev derfor tegnet detaljeret, og der blev udarbejdet et detaljeret økonomisk overslag.

Familien undersøgte selv, om det var muligt at få lavet en billigere standardløsning. De måtte erkende, at den billigere projektpris ikke ville give dem de løsninger, som de drømte om. Derfor valgte de specialløsninger og kvalitetsmaterialer så projektprisen endte tæt på arkitektens oprindelige overslag. Kvalitet og pris hænger uløseligt sammen, og resultatet er blevet æstetisk smukt og gennemført i forhold til funktionalitet. Derfor er beboerne da også meget glade for, at de endte med at vælge skræddersyede løsninger til orangeriet.

Orangeriet har fået det smukkeste gulv med brændte gule genbrugs-teglsten, som er lagt i sildebensmønster. Gulvet giver rummet varme og karakter og er desuden behageligt at gå på. Selvom orangeriet ligger op ad husets nordvestvendte side, vælter dagslyset ind. Med hele 4,5 meter til kip er der masser af luft og en fantastisk rumfornemmelse. Der er lavet to terrassedøre i orangeriet mod hhv. for- og baghave, og det giver en god fleksibilitet for familien. Den dobbelte trappe fra huset til orangeriet giver en god forbindelse mellem det grønne rum og familiens køkken. Nærheden til køkkenet gør det let for familien at gøre klar til måltider ved orangeriets spiseplads.

Orangeriet har fået plads til en flydersofa, hvor familien kan nyde det grønne rum og udsigten til haven. Her sidder forældrene tit, mens børnene leger i haven. Det giver en god fornemmelse af at være tæt sammen når dørene står åbne.
Beboerne elsker at opholde sig i deres nye grønne oase, hvor de får oplevelsen af, at ”det grønne vælter ind”. Det giver beboerne et naturligt sted at slappe af og lade op, og de har fået større glæde af haven. Orangeriet har desuden forlænget havesæsonen, fordi familien i højere grad kan nyde udsigten til haven, selvom temperaturen er lav. I de kolde måneder bruger familien en elvarmeovn for at kunne holde temperaturen behagelig. Alt i alt synes beboerne, at orangeriet er blevet husets hjerte, hvor de nyder at bruge mere og mere tid.

Rådgivning omfattede

  • Kontakt og idé
  • Skitseforslag

Om beregning af priserne

To tilsyneladende ens projekter kan kræve helt forskellig rådgivning og materialer, og dermed have to forskellige slutpriser.

Priserne som bliver vist på siden kan af samme årsag ikke betragtes som endelige, men udelukkende som et udtryk for omkostningerne til netop denne sag.

Du bør derfor altid tale om økonomien i netop dit projekt, med den arkitekt, du er i dialog med.

Thomas Hjort

Thomas Hjort