Projekt

Totalrenovering af bevaringsværdig murermestervilla fra 1920

  • Mere plads
  • Bedre dagslys
  • Bedre sammenhæng med uderum

Totalrenovering af bevaringsværdig murermestervilla fra 1920 og etablering af smuk cedertræsgarage og skur blev til harmonisk bolig.
Familien i det bevaringsværdige hus i Københavnsområdet ledte efter en arkitekt til at foretage en nænsom, gennemgribende renovering af boligen. Arkitekt Morten Dalsgaard fra m4 Arkitekter foreslog en række løsninger, som gav familien mere lys, luft og plads i boligen.

Huset var i bevaringskategori 3, og krævede derfor godkendelser til udvendige ændringer i facaden. Den indvendige renovering krævede til gengæld ikke godkendelse. Arkitekten foreslog derfor en nænsom facaderenovering og søgte om godkendelser til at etablere fem ovenlysvinduer og en fransk altan.

Den knap 230 kvadratmeter store villa havde brug for grundig renovering i alle rum. Med hjælp fra arkitekten blev alle husets etager derfor istandsæt efter alle kunstens regler. Beboerne besluttede sig for at benytte eksklusive materialer overalt, hvilket passede smukt til stil og oprindelige byggematerialer. Resultatet blevet en smuk og stilmæssigt skarp murermestervilla, hvor alle detaljer føjer sig flot til helheden.
Vinduerne er med ægte sprosser og der er isat energioptimerede forsatsruder. I forældrenes soveværelse bliver de snedkerbyggede garderobeskabe brugt som både opbevaring og rumdeler. Samtidig levner de også plads til en stemningsfuld siddeniche.

Gulvene i stueetagen er efter arkitekt Morten Dalsgaards forslag blevet skiftet til sildebensparket i egetræ. På første sal er der også skiftet gulv for at bevare en sammenhæng i materialevalget. Til førstesalens gulve er der derfor valgt et plankegulv i eg.
Kælderen er blevet sænket en halv meter for at få lavet rummene mere anvendelige. Der er blevet etableret gulvvarme overalt, så det er komfortabelt at opholde sig i den gamle murermestervilla.

Der er lavet loft til kip på førstesalen. Denne løsning har betydet, at de to børneværelser har fået plads til hemse, som kan bruges til leg og hulebyggeri. De fem nye ovenlysvinduer lader masser af dagslys passere ind på 1. sal. Desuden giver den nyetablerede franske altan smukt udsyn over haven.

Da den gennemgribende renovering af boligen var klaret, bad beboerne arkitekten om at tegne en ny garage og nyt skur. Arkitekten tegnede de nye bygninger på grunden i et enkelt, stramt arkitektonisk udtryk for at skabe kontrast til den oprindelige murermestervilla. Garagen og skuret har fået lodret listebeklædning i cedertræ. Skurets pladsbesparende skydedør er blevet beklædt med vandrette cedertræslister for at gøre bygningens funktioner nemme at afkode. Cedertræet patinerer i smukke sølvgrå farvetoner, som giver facaden et flot lysspil.
Arealet mellem garagen og skuret har givet plads til en niche, som er indrettet til at hænge tøj til tørre. Garagen har fået isat et stort ovenlysvindue, som giver lys til hele rummet og overflødiggør vinduer. Skur og garage har fået kobberinddækninger, som passer smukt sammen med cedertræet. For at tage mest muligt hensyn til naboernes udsigt er garagen og skuret bygget i lav højde.

Rådgivning omfattede

  • Kontakt og idé
  • Skitseforslag
  • Myndighedsprojekt
  • Projektering
  • Byggeledelse og -tilsyn

Om beregning af priserne

To tilsyneladende ens projekter kan kræve helt forskellig rådgivning og materialer, og dermed have to forskellige slutpriser.

Priserne som bliver vist på siden kan af samme årsag ikke betragtes som endelige, men udelukkende som et udtryk for omkostningerne til netop denne sag.

Du bør derfor altid tale om økonomien i netop dit projekt, med den arkitekt, du er i dialog med.

Morten Lie Dalsgaard

Morten Lie Dalsgaard