Ombygning

Planlægger du en ombygning? Når boligen virker for lille, har en dårlig rumfordeling og for lidt lys, så er det fristende at vende ryggen til det hele og starte forfra et nyt og større sted.
Men før du kontakter ejendomsmægleren, er det værd at lade en arkitekt kigge på mulighederne. Ofte kan det nemlig bedre betale sig at bygge om eller til end at flytte.

En ombygning kan give bedre rumfordeling og indretning, hvis du allerede har de kvadratmeter, du har brug for, men huset bare er indrettet upraktisk.

Du kan overveje at slå køkkenet sammen med et tilstødende rum, så du får et køkken-alrum med mere lys og plads til flere funktioner fx spiseplads, hjemmekontor og tv-hjørne. Du kan også fjerne skillevægge, eller gør døråbningerne bredere, så der bliver mulighed for lange kig på tværs af rummene. 

Har du en lang gang med mange små værelser, så kan det være smart at tænke det hele forfra og skab færre, men større værelser og undgå at spilde en masse plads på gangen. 

En ombygning kan også give dig en bedre sammenhæng og overgang mellem hus og have, eller mere dagslys i din bolig.

Måske drømmer du om en ombygning af din 1. sal, dit badeværelse, eller måske er det dit parcelhus, dit 70’er eller 80’er typehus, din funkisvilla, patriciervilla, bungalow eller din lejlighed, der står over for den helt store ombygning – uanset hvad, så betaler det sig at sætte dig grundigt ind i din ombygning og dine ønsker, inden du kaster dig ud i projektet. 

Ombygning eller nybyg

Men hvornår kan det betale sig at bygge om eller til? Der er masser af muligheder for at optimere din nuværende bolig og det vil ofte være billigere end at flytte i noget nyt. Hvad der kan betale sig, kommer selvfølgelig an på, hvor du bor i landet, og hvor meget du ønsker at bygge om og til.

Derudover er der også forskel på, hvor stor en værdi typen af din ombygning kaster af sig. En renovering af en kælder, der ikke godkendes til beboelse, vil øge værdien mindre end fx en 1. sal, der giver dit hus udsigt over vand.

Renovering eller ombygning

Som tommelfingerregel renoverer du, når du opdaterer et rum med de samme funktioner blot i en nyere udgave. En ombygning vil ofte omfatte at funktionerne i din bolig ændres. 

Hvad enten du planlægger at bo i dit hus resten af livet, eller du gerne vil holde døren åben for et fremtidigt salg, er der masser af sund fornuft i løbende at modernisere og vedligeholde boligen. Både fordi dit hus holder bedre, og fordi ombygning og renovering kan få din bolig til at stige i værdi. 

 

Hvor starter man, når man skal bygge om?

En større ombygning kan virke som en besværlig affære, men det kan ændre din bolig fuldstændigt uanset hvor håbløst dit udgangspunkt er. Start med at gøre op med dig selv, hvad dit budget er for ombygningen. Hvor mange penge du har er afgørende for, hvad der kan lade sig gøre, når du skal bygge om. 

Regler for ombygning af hus

Hvilke regler der gælder i forbindelse med en ombygning af dit hus er afhængig af, hvad du skal lave. Du skal huske at være opmærksom på om der stilles krav om opgradering af energikrav i forbindelse med det projekt, du planlægger. 

Ombygning med og uden byggetilladelse

Der findes masser af ombygningsprojekter, der ikke kræver byggetilladelse. F.eks. kan du uden tilladelse slå rum sammen, der ikke er adskilt af bærende vægge eller ombygge en eksisterende kælder. Ønsker du derimod en ombygning, hvor du laver ny førstesal, eller skal du flytte et badeværelse til et nyt rum, så skal du formentlig have en byggetilladelse inden du går i gang med arbejdet. 

Hvad koster en ombygning?

Prisen på en ombygning er fuldstændig afhængig af omfanget. Skal du bygge nyt badeværelse, lave støre vinduespartier ud til haven, eller flytte på faste installationer, så skal du regne med en markant højere kvadratmeterpris, end hvis du planlægger blot at rykke lidt rundt på skillevægge for at få en ny rumfordeling. Materialevalget spiller selvfølgelig også en meget stor rolle.

Du kan rådføre dig med en arkitekt, for at blive klogere på, hvad du kan opnå inden for dit budget .

Hvad koster en arkitekt til ombygning?

Med en arkitekt på sidelinjen sikrer du både at du træffer beslutninger med ordentlig rådgivning i ryggen og at sjælen i din bolig bevares.

Det kan ikke betale sig at spare på rådgivning, for pengene vil ofte blive tjent ind blot på arkitektens anbefalinger af materialer, optimering af løsning, indhentning af tilbud hos håndværkerne, og sikring af at byggesagen forløber efter planen. 

Du kan dykke meget mere ned i, hvordan du ombygger din bolig, her på siden.

 

 

Bliv inspireret til din ombygning

Få vores BYGGEGUIDE gratis

Modtag konkret hjælp til dit byggeprojekt med vores BYGGEGUIDE, som vi sender med, når du tilmelder dig nyhedsbrevet.

Venligst udfyld en valid e-mail

Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.