Murermestervilla

Murermestervilla

Opført i danske materialer af høj kvalitet efter gode byggetekniske principper, er der god grund til, at den tidlige murermestervilla er en yndling blandt danskerne. Den kan dog være vanskelig at bygge om, da tanken bag den var at skabe en solid bolig. Bliv klogere på om- og tilbygning af murermestervillaen, samt hvordan du dyrker og bevarer dens kvaliteter.

Murermestervillaen havde sin storhedstid i perioden 1910-1935. Den opstod som en modreaktion på 1800-tallets arkitektoniske stilforvirring med græske søjler og krummelurer på velhaver-villaerne, bygget til det bedre borgerskab.

Murermestervillaens planløsning placerer de fine stuer på udstilling mod gaden og funktioner som køkken og værelser mod haven. De er bygget gedigent, solidt og uden fine fornemmelser.

Murermestervillaerne fangede hurtigt an blandt den voksende middelklasse, som ofte bosatte sig i uden om de større byer. De blev som regel opført i halvandet eller to plan i nye villakvarterer med blidt svungne veje og blomstrende haver, inspireret af de engelske havebyer.

Byggeteknisk er husene oftest veludført med solide danske materialer og generelt god byggeskik. Derfra kommer navnet murermestervilla, da villaerne ikke er bygget af en murermester, men er af murermesterkvalitet.