Tips og råd

Arkitektens råd: Sådan renoverer du din herskabslejlighed uden at miste charmen

Stuer en suite, høje paneler, stuk, smukke messinghåndtag – man kan nemt forelske sig i gamle herskabslejligheder og de charmerende, klassiske detaljer. Men hvad gør man, når det originale pigekammer er upraktisk, den lange fordelingsgang bruger unødvendige kvadratmeter, og drømmen om et køkkenalrum ligger øverst på ønskelisten?

Du kan sagtens renovere din herskabslejlighed, så den fungerer til nutidens behov, men samtidig beholder sin oprindelige stil og arkitektur. Vi har talt med arkitekt Julie Trier Brøgger fra ZOOM Arkitekter, som har stor erfaring på området, og hun giver her sine bedste råd til, hvordan du bedst kan optimere din lejlighed og få en tidssvarende bolig, men samtidig bevarer herskabslejlighedens charme.

5 råd til at renovere din herskabslejlighed

  1. Vær nænsom
  2. Åben lejligheden op
  3. Forbered dig på benspænd
  4. Bevar og genskab de originale detaljer
  5. Genbrug eller omfavn

1. Vær nænsom

Det allervigtigste, når man renoverer en herskabslejlighed er, at man skal være nænsom, og det gælder hele vejen rundt. Nedrivning skal ske med omtanke, og hvis det kan undgås, er det ikke nænsomt at skifte gamle, smukke vinduer, eller ændrer alt det skæve ved lejligheden. Det der gør lejligheden charmerende, er jo også de skæve gulve og de gamle vinduer. Hvis lejligheden for eksempel har flotte døre, paneler og stuk, så er det ofte en god ide at bevare det. Generelt skal man være respektfuld over for lejligheden og dens sjæl. Det betyder ikke, at du skal være bange for at ændre noget, men du skal bare gøre det nænsomt, så det passer til husets oprindelse. Omfavn det hele – både de skønne detaljer og alle fejlene, som gør lejligheden til lige præcis dén, den er.

2. Åben plantegningen op

Det er ofte nødvendigt at gøre herskabslejligheder mere tidssvarende. Mange af dem har en lang fordelingsgang med små værelser og køkkenet for enden, og det passer som regel ikke til vores behov i dag. Når vi ændrer planløsningen, tænker vi hele lejligheden med. Derudover skal familiens behov og fremtidige behov indtænkes, og fordi alle lejligheder er forskellige, er hver opgave skræddersyet. Det kan være, at køkkenet kan placeres i to værelser, der slås sammen, og gangen kan nedlægges, så der kommer en mere tilgængelig vej mellem stue og køkkenet. Det gælder om at åbne op, så lejligheden bliver mere brugbar.

3. Forbered dig på benspænd

Når du renoverer en ældre herskabslejlighed, skal du skal være klar over, at der kan komme mange benspænd undervejs. Det kan for eksempel være, at en væg er bærende, eller at nogle rør ikke kan flyttes. Her gælder det om at tænke i andre løsninger. For eksempel kan du skjule rør ved at bygge en bænk rundt om eller udnytte en bærende væg ved at bygge et vitrineskab, der ser ud som om, at det er født med lejligheden. Der vil altid komme overraskelser, og når de kommer, skal man som boligejer kunne overskue at lægge kræfter i at finde de bedste løsninger i stedet for at gå udenom problemet. 

4. Bevar og genskab de originale detaljer

Først og fremmest skal du beholde de originale elementer og detaljer. Hvis din lejlighed under tidligere ombygninger har fået fjernet de originale døre, paneler og stuk, kan du sagtens etablere det igen. Laves det godt, kan panelerne for eksempel ligne, at de er de originale. Du kan også gøre meget med farver. Maler du for eksempel tre stuer en suite i forskellige nuancer, vil det få hvert rum til at træde fint frem og fremhæve panelerne. At bevare og genskabe detaljerne er dog en balancegang, hvor det gælder om ikke at overdrive. Det skal ikke være en suppe af romantik, hvor øjet ikke får ro, for så bliver hele det herskabelige udtryk dræbt.

5. Genbrug eller omfavn

Hvis nogle af lejlighedens originale detaljer ikke praktisk eller passer til dine ønsker, så overvej om du kan bruge tingene på en anden måde. Jeg havde for eksempel et projekt, hvor boligejerne altid havde ønsket sig brede egetræsplanker i stuerne. Her lå der i forvejen sildebensparket, og de syntes selv, at det ville være synd ikke at bevare det. Derfor blev stuens sildebensparket genbrugt og lagt i køkkenet, hvilket blev virkelig flot. Nogle ting bliver du dog simpelthen nødt til at omfavne. For eksempel er ældre huse og lejligheder bygget af bindingsværk, og det må man ikke fjerne, selvom det ikke lige er din stil. Lær at elske det, og fokuser i stedet på alle de smukke detaljer, det indeholder.

Få vores BYGGEGUIDE gratis

Modtag konkret hjælp til dit byggeprojekt med vores BYGGEGUIDE, som vi sender med, når du tilmelder dig nyhedsbrevet.

Venligst udfyld en valid e-mail

Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.