Artikel
Artikel
Tendenser: Det tror vi på i 2023
Skiftende modeluner, kortsigtede løsninger, hurtige udskiftninger, brug og smid væk er passé i vores øjne. Vi er nødt til at skrue ned for forbruget - også i byggeriet. Byg mindre, byg bedre, byg velovervejet. Her får du vores bud på, hvor vi skal hen, når det drejer sig om boligarkitektur i 2023 og frem.
Af: Danske BoligArkitekter
Foto: Danske BoligArkitekter , mfl.
Publiceret:
Vores boliger bliver ekstra vigtige i krisetider. Det oplevede vi under pandemien, hvor mange danskere investerede i boligforbedringer eller byggede nyt hus. Hjemmet blev vores vigtigste tilflugtssted: Den trygge og stabile base, der skal beskytte os mod en verden i forandring. Sådan har mange af os det stadig. For efter pandemien står vi nu med nye kriser og en klimaudfordring, som kræver nytænkning og omstilling af vores måde at bygge og bo. Det kommer både til at forandre vores prioriteringer og æstetikken i boligen.
Vi tror på...
... at leve med det
Det betyder ikke, at du skal spare på ordentlig rådgivning i forhold til at prioritere indsatser i din bolig og få lavet en langsigtigt plan. Måske er der dele af din bolig, der kræver omgående indsats, så den ikke kommer i værre stand, eller projekter der kan afhjælpe dit indeklima eller energiforbrug og dermed være væsentlige forbedringer.
Andre indsatser har måske en mere kosmetisk karakter og kan vente. Måske kan dine ideer endda blive bedre af, at du lever lidt med det og mærker efter, hvad der faktisk vil fungere. På sigt kan dine umiddelbare planer vise sig at være forkerte, eller i virkeligheden helt unødvendige. Så gennemtænkte løsninger er vejen frem.
... at size matters!
Både for miljøet, men også for pengepungen. Du kan faktisk få en rigtig god og velfungerende bolig uden at bygge kæmpe stort. Det betyder ikke, at du skal forsøge at leve efter Small Living principper (medmindre du har mod på det), men det handler om at få optimeret og udnyttet kubik- såvel som kvadratmeter og forsøge at begrænse, hvor meget du opbevarer.
Ideer til gode, praktiske og unikke løsninger, er noget af det, som en god rådgiver kan hjælpe dig med - og det er kun et plus, hvis du finder ud af, at du ikke behøver en tilbygning, hvis mindre kan gøre det. En bolig, der er effektiv og optimeret, sparer dig også for at opvarme en masse unødvendige kvadratmeter. Og det er jo en meget god sidegevinst i disse tider.
... fleksible løsninger
Har du virkelig brug for en spisestue med plads til 20-30 mennesker, når du reelt kun får så mange gæster et par gange om året? Skal børneværelserne være 20 m2, når de altid leger i stuen? Har du brug for et hjemmekontor, hvis du altid arbejder fra sofaen? Måske er de tre nævnte ting i virkeligheden ét rum, som bare skifter funktion ud fra tid på dagen eller dag på året?
Kan din bolig omdannes, når behovene i din familie skifter gennem tiden? Kan dele af den lukkes af, sælges fra eller udlejes på sigt? Kan vægge flyttes efter behov og uden større problemer for funktionaliteten i den samlede bolig?
Jo mere fleksible, vi gør vores boliger, jo længere tid fungerer de for os, og jo mindre behov er der for at rive ned, bygge til eller bygge nyt.
... flere nænsomme renoveringer
Vi kommer ikke uden om, at byggebranchen er en af de største medvirkende faktorer til vores store CO2-udledning! Men når vi passer bedre på det, der allerede er bygget, så er vi langt. Så forsøg at forelsk dig i de kvaliteter din bolig har, fremfor at ændre den til noget, den aldrig har været.
Vi ser en voksende interesse for boligens arkitektur fra danskerne, og flere der fokuserer på nænsomme renoveringer, der bevarer og værdsætter arkitekturen, som den er. Og med god grund, for der findes masser af unikke kvaliteter og detaljer i de boligtyper, der gennem tiden er opført i Danmark. Og ofte er materialekvaliteten høj og kræver blot en omgang knofedt, før levetiden er forlænget med mange år.
... flere gennemtænkte materialevalg
Lavt CO2 aftryk, lang levetid, genanvendelige materialer eller upcycklede materialer er noget, vi alle bør forholde os til, når vi bygger nyt, -til eller -om.
Selvom standardmaterialer, eller materialer der betegnes som vedligeholdelsesfrie, ofte er en nem og populær løsning, så ER kvalitet den bedste investering i fremtiden. Materialer af høj kvalitet har en længere holdbarhed og en smukkere patinering. Og kvalitet er ikke altid lig med det dyreste - slet ikke i det lange løb.
Vælger du materialer, der passer til udtrykket på din bolig, er du også med til at sikre, at du ikke træffer kortsigtede valg, som du bliver træt af at kigge på, når næste trend popper hovedet frem.
... mere kredit til god arkitektur
Danmark har gennem tiden fremavlet nogen af verdens bedste arkitekter, så hvorfor er det ofte nemmere at låne til et nøglefærdigt hus end til unik boligarkitektur, hvor regningen falder i rater?
Holder standardiserede hustyper bedre salgspriser, end arkitektur lavet af dem, der står på skuldrene af fortidens mestre, som Vilhelm Wohlert, Arne Jacobsen, Friis og Moltke og alle de andre navne, vi kender så godt?
Er en bolig på 200 kvadratmeter i standardmaterialer en bedre vare end en på 150 kvadratmeter, hvor der er gjort overvejelser om enhver detalje, for at få det bedst mulige resultat?
Det er langt fra umuligt at låne penge til boligarkitektur, men vi håber, at danskerne, bankerne og lovgivningen vil presse på for, at de barrierer, der gør drømmen om unikke boliger en udfordring, bliver mindre.
Hvis mursten siges at være den bedste investering, så må god og fornuftig arkitektur, være endnu bedre.
Vi er færdige med...
... Trends!
Vi kommer selvfølgelig stadig til at formidle inspirationsindhold, og vise det, som vi oplever, optager danskere med byggeplaner. Men vi vil gerne slå et slag for at inspirationen ikke bliver et facit. Du skal træffe de fornuftige, oplyste og gennemtænkte valg for din bolig, for så er den bare federe at bo i - for dig og for fremtiden.
Vi håber, at du får et fantastisk 2023.
Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.