Indret med dobbeltfunktioner og hold øje med klokken
Men det er ikke kun mængden af gangareal, arkitekterne kan skrue på, når de skal tegne en mindre men god bolig.
- Der hvor man virkelig kan spare plads, er ved at lade flere aktiviteter, der finder sted på flere forskellige tidspunkter, være i samme rum, siger Anders Brix og bliver bakket op af Thomas Hjort.
Anders Brix har arbejdet en del i Japan. Her er boligens rum ikke opkaldt og defineret ud fra deres funktion. I stedet for soveværelse og spisestue er deres rum således navngivet efter, hvor i boligen de er placeret i forhold til indgangen og hinanden. Her laver man derfor mange ting i samme rum.
- Om morgenen, når de har sovet, ruller de sengen sammen, så rummet kan bruges til at arbejde eller til at spise i. På den måde sparer de rigtig meget plads, fortæller Anders Brix.
Som en mildere fortolkning af japanernes levemåde anbefaler han, at man tænker i funktioner, i steder for hvilke rum man har behov for i sin bolig. På den måde undgår man nemlig at have flere af de samme funktioner i boligen, når man kunne have nøjes men en enkel af hver.
- Når vi indretter et hjem i Danmark, starter vi med sengen. Herefter skal alle have et rum, så de kan lukke døren. Er det et barn, skal der også være et bord og en magelig stol samt plads til vennerne og en gamerplads. Og lige pludselig bliver det en hel stue, siger Anders Brix og fortsætter:
- Men barnet bruger kun rummet om natten til at sove og nogle timer om eftermiddagen. Den anden ende af huset med køkken, sofa og lign. bruger familien også kun nogle timer om dagen. Det ene står derfor gensidigt tomt, når det andet bruges. Og det er jo dumt, siger han.