Boligreportage

A-huset i Agger

Arkitekt Søren Sarup er forført af vesterhavsbyen Agger. Og det kan ses på hans smukt A-formede sommerhus, der sætter det brusende klitlandskab ind i den helt rigtige minimalistiske og rå ramme.

Man kan ikke lade være med dreje hovedet og kigge ud, når man er i arkitekt Søren Sarups nybyggede sommerhus i Agger i Thy. Han har da også gjort sit for at styre blikket. Mens der kun er få kig mod syd og grusvejen med naboerne, er hele den nordvendte facade åbnet op med glas, så man uforstyrret ser ud over søen med sivene, de vindblæste buske, den store himmel og de gulgrønne klitter, der er så karakteristiske for landskabet ved Vesterhavet.

Det er ren zen at ligge i badekarret og kigge ud og pludselig se en odder løbe forbi, eller et rådyr kigge ind. Jeg kan vågne, når solen står op og ligge i flere timer og bare se ud på søen.

Både fra stue, bad og soveværelse, der er holdt i enkle linjer og med få men velvalgte ting, er der frit udsyn til årstidernes skiftene og det rige dyreliv. Man er på første række til den danske natur.

- Jeg ville skabe et åbent sommerhus, der er i tæt kontakt med vind og vejr og formet af naturens genereøse oplevelser, fortæller arkitekt Søren Sarup, der er medlem af Danske Boligarkitekter, og fortsætter:

- Det er ren zen at ligge i badekarret og kigge ud og pludselig se en odder løbe forbi, eller et rådyr kigge ind. Jeg kan vågne, når solen står op og ligge i flere timer og bare se ud på søen. Og når jeg går ind for at lave en kop håndbrygget kaffe, ender jeg igen med at sætte mig på en stol og kigge ud på lyset, naturens farver og sivene, der vejer i vinden. Her er en helt særlig ro.

FAKTA OM HUSET

Sommerhuset tilhører: Arkitekt Søren Sarup, hans kæreste Maria og hendes børn Alma og Marius. Søren er uddannet tømrer, bygningskonstruktør og har desuden en erhvervslederuddannelse. I dag er han indehaver af, og arkitekt i arkitektfirmaet Puras. www.puras.dk

Sommerhuset består af: En entré, to badeværelser, to soveværelser, en børneafdeling med klatrevæg og tre senge, en stor hems med udsigt over Flade Sø, klitlandskab og Lodbjerg Fyr. Her er der også sovepladser. Desuden indeholder huset en stue i forbindelse med et køkkenalrum og mange terrasser. I alt er sommerhuset på 153 m2 og kan have 8 personer sovende. Grunden, huset ligger på, er 1440 m2.

Materialer indvendigt: Vinduesrammer i mahogni, ludbehandlet plankegulv i douglasgran fra Dinesen i modellen ’Natur’, køkken fra Invita med keramisk bordplade, emhætte beklædt med lakeret egetræ og skabslåger i malet MDF. Trappe med trin i egetræ.

Materialer udvendigt: Naturskiffer og tagpap på taget, rå og ubehandlede lister i douglasgran på facaden og en terrasse af træsorten robinie, der også går under navnet falsk akacie.

Proces: Søren Sarup har selv tegnet huset og styret hele projekteringen. Han har hyret håndværkere ind på timebasis til at bygge huset. Byggeriet startede i 2016 og stod færdigt november 2017.

Pris: 4,5 mio. kr. ekskl. grund.

Ruderne har han som en af mange fine detaljer i huset ladet gå helt ned i gulvet og ind i pejsen, i stedet for at ramme dem ind med normale vinduesrammer. Og terrassen og plankerne indenfor ligger i samme niveau. På den måde kan blikket glide let og frit, og både gulv og rum inde og ude flyder sammen, som var det ét.

- Man er i konstant kontakt med sine sanser, når man er i huset. Jeg har haft besøgende, der synes, det var for stressende. For de fleste er det dog meget stimulerende at iagttage og få naturen helt ind, fortæller Søren Sarup.

Selv synes han, at huset er utroligt afstressende. Han tager derfor tit fra sit hjem i Aarhus op i sommerhuset for at få ro til at arbejde på kreative projekter. Og efter huset blev færdigt i november, har han tilbragt en stor del af vinteren der.

Jeg synes, at man altid skal tage udgangspunkt i omgivelserne og det, der er. Så jeg tog A-formen, som er smuk og vertikal, og kombinerede den med en ny horisontal og transparent form. Det er blevet en hyldest til A-huset, siger han.

En hyldest til A-huset

På grunden lå der før et ældre hus fra 70’erne i den tids typiske A-form og med en forfærdelig masse rod omkring i form af garage, skure, trampolin og legetårne. Da han købte huset, rev han derfor alt andet end en 2/3-del af A-huset ned for at starte forfra.

- Jeg synes, at man altid skal tage udgangspunkt i omgivelserne og det, der er. Så jeg tog A-formen, som er smuk og vertikal, og kombinerede den med en ny horisontal og transparent form. Det er blevet en hyldest til A-huset, siger han.

Huset består derfor af i dag af to sammensatte forme, hvor den horisontale del er forskudt lidt for at få det helt rigtige lysindfald. På A’ets skrå tag, der går helt ned og rør spidsen af det nyklippede græs, er der lagt naturskiffer, hvis grå nuancer skifter i vejret. Og på husets facade sidder rå og ubehandlede trælister i Douglasgran side om side og vil med tiden patinere til en smuk sølvgrå farve.

- De råsavede trælister har en ægthed og en stoflighed, jeg synes er helt fantastisk. Huset er tegnet i skarpe linjer, men materialernes grovhed bryder udtrykket ned, så det ikke bliver industrielt. Og så kan jeg pille listerne af og smide dem direkte i brændeovnen, når de er gamle og skal skiftes ud, fortæller Søren Sarup.

Vild med Agger

Når man ser huset udefra, er der heller ingen tvivl om, at materialerne i deres struktur og nuancer passer godt til omgivelserne. Men Søren Sarup er også godt bekendt med den lille vesterhavsby, der som det sydligste punkt er medregnet i det danske surfer-paradis: Cold Hawaii. Det er nemlig hverken første eller sidste gang, at han bygger sommerhus i Agger.

Som en habil surfer var det oplagt, at det var i Thy han tilbage i henholdsvis 2000 og 2007 byggede sine første sommerhuse. Og forrige år fristede det rå landskab og de jysk-talende naboer ham så til et nyt sommerhusprojekt blot få minutter væk, men et par rækker tættere havets brusen.

I samme område er en række håndværkere netop nu ved at lægge sidste hånd på et sommerhus til en ven, og en grund med et ældre hus og til salg-skilte i vinduerne skal snart bebygges med et hus til en af hans bekendte.

Søren Sarup er solgt til Agger og smitter med sin begejstring.

Se arkitekt Søren Sarup vise og og fortælle om sin yndlingsdetalje i sommerhuset.

SØREN SARUPS BEDSTE TIPS TIL ET GODT SOMMERHUS

  • Nedbryd de ydre grænser ved at give ydervæggene i huset en funktion. I mit sommerhus har jeg fjernet den ene ydervæg og indsat glas samt bygget en pejs med skorsten. Det får skorstenen til at virke som en skulptur midt i rummet og ikke som en grænseskabende element mellem ude og inde. Man kan opnå samme resultat med fx en reol.
  • Aktiver uderummet på lige fod med inderummet. Udelivet er en stor del af livet i et sommerhus. Sørg derfor for at binde inde og ude sammen. Selv har jeg planlagt at udvide med en sauna og installere en udebruser. Sådan en, skal man ikke undervurdere! Et koldt skyl under åben himmel giver en utrolig sanselighed på huden.
  • En bålplads tryllebinder børn og voksne. Er I en familie med børn vil en bålplads eller blot et bålfad føre det mange hyggelige stunder med snobrød og skumfiduser under åben himmel.
  • Hav et drivhus eller en lille køkkenhave. Nye kartofler smager bedst, når de lige er kommet op. Og smagen og duften af hjemmedyrket frugt og grønt er fantastisk for sanserne.
  • Lad dit græs vokse vildt og blive til en naturgrund med blomster og masser insekter. Det er beroligende ikke at skulle tænke på at slå græs og ordne haven, når man endelig er i sommerhuset for at slappe af og hygge sig. Det gælder derfor også om at vælge materialer, der ikke skal vedligeholdes særlig ofte.
Søren Sarup

Søren Sarup