Boligreportage

Arkitektens private legeplads

Da arkitekt Rasmus Bak skulle tegne sit eget sommerhus, så han det som en oplagt mulighed for at lege med balancen mellem stram minimalisme og blød hjemlighed. Kig med indenfor i det rå, men hyggelige sommerhus.

Det tager kun en halv times tid at køre fra Aarhus til Skæring Strand, så det var ikke drømmen om at komme langt hjemmefra, der trak, da familien Bak for otte år siden købte en naturgrund, hvorpå deres hjemmetegnede sommerhus skulle ligge. I stedet opfyldte grunden ønsket om på kort tid at kunne køre fra arbejde ud til det naturskønne område og i sommerhalvåret pendle til og fra Aarhus og jobbet. Grunden har ydermere det plus, at den ligger tæt på stranden og har mange gamle, store træer, som i høj grad kom til at bestemme husets form.

Enkelt forklaret består huset af en hovedbygning med en mindre bygning på tværs. Den store del rummer køkken, spiseafdeling, stue og hobbyrum, mens den mindre indeholder to børneværelser, et soveværelse og et badeværelse. Rent arkitektonisk er huset meget minimalistisk i sin stil, og minder derfor ikke om de fleste andre sommerhuse. Det er helt bevidst.

– Når du som arkitekt bygger til dig selv, er det en eminent chance for at kunne prøve ting af. En slags legeplads. I det her konkrete projekt var et af mine mål at kunne forene en minimalistisk stil med hygge. Ikke bare ved at putte hyggeligt inventar ind, men ved at kombinere materialer inde og ude i selve bygningen, så kolde, hårde overflader kontrasteres af mere bløde og varme af slagsen, fortæller Rasmus Bak. Han tilføjer, at han har været meget inspireret af japansk æstetik i sine rene, arkitektoniske snit og ved at kombinere ærlige, rå materialer som beton, der er blødt op med egetræ og marmor.

Et andet mål var at bygge noget, der så enkelt ud, men som alligevel indeholder en kompleksitet i form af raffinerede detaljer og overraskende materialer. En detalje er fx, at der ud for soveværelset og badeværelset er lavet en privat terrasse, der visuelt adskiller sig fra den store terrasse på husets haveside, hvormed der er definerede uderum med hver sin stemning og oplevelse.

FAKTA OM SOMMERHUSET

Sommerhuset består af: To børneværelser, et soveværelse, et arbejdsrum/flexrum, et badeværelse, en stue, et køkkenalrum, en entré, flere terrasser rundt om huset.

Proces: Arkitekt Rasmus Bak fra BAKS ARKITEKTER har selv tegnet familiens eget sommerhus og kørte selv byggestyring på projektet under opførelsen. Rasmus har en håndværksmæssig baggrund, så ud over at tegne sommerhuset var han med på byggepladsen som håndværker og byggeleder. Det var for ham en lige så stor fornøjelse som at tegne huset og har givet en masse erfaringer, som han betegner som guld værd den dag i dag.

Materialevalg indvendigt: Gulvene er udført i beton, der har fået en matklar epoxybehandling, andre gulve er lagt med egetræsplanker. Nogle vægge står rå med pudsede betonflader, mens andre er pudset op og malet hvide. Vinduesrammer er i egetræ, der matches af et snedkerlavet egetræskøkken kombineret med marmor.

Materialevalg udvendigt: Huset er beklædt med superwood-lister afsluttet med en stern af bruneret zink, vinduer fra Idealcombi med sorte rammer inde og ude.

Naturen er trukket indenfor

En del sommerhusejere nyder, at sommerhuset er et helle, hvor der ikke er så ryddeligt som derhjemme, og hvor møblerne er mere uprætentiøse og lægger op til en tilbagelænet livsførelse. For Rasmus og familien er det omvendt.

– Netop i kraft af, at her er så enkelt, og alting har sin plads bag lukkede flader, så tager det ingen tid at rydde op og gøre rent. Det giver os mere tid til afslapning, forklarer han.

En del af afslapningen består i udendørsaktiviteter, som den store gårdterrasse indbyder til. Her er der bålplads og en pizzaovn, som kan bruges til at lave snobrød og popcorn og til at komme af med afskårne grene og kviste. Indefra bliver der også fulgt godt med i årstidernes skiften og dyrelivet. Det kan lade sig gøre takket være store vinduespartier, hvor glasset går til bund, så overgangen mellem inde og ude blødes op. Selv på badeværelset er der vinduer fra gulv til loft, og føles naturen ikke tæt nok på, er der skam udebadekar med indlagt varmt vand, hvilket får familien til at bruge det hele året.

– I et sommerhus skal der være nogle elementer, som ikke er i dit helårshus, for ellers opnår du ikke fornemmelsen af at være hjemmefra. Her er udebadet, de mange aktivitetsmuligheder lige udenfor døren, og enkelheden i arkitektur og indretning forskellig fra vores hjem i Aarhus. Elementer, der altid gør det eksotisk at være her, siger Rasmus Bak.

Arkitektens bedste byggeråd til sommerhuset

  • Det er vigtigt at tænke over, hvilket liv man gerne vil leve i sommer­huset. Er det mest af alt et ude­liv? Er det et hygge­ligt refu­gium fra hver­dagens stress og jag? Og hvor­dan kan sommer­husets arkitek­tur under­støtte det liv?
  • Sommer­huset be­høver ikke nød­vendig­vis at inde­holde de samme funk­tioner, som villaen der­hjemme, hvor hver­dagens praktik stiller krav til funk­tion­alitet og ved­lige­hold. Sommer­huset kan være en kon­trast til hver­dags­livet. Måske kan man sove på en anden måde, måske i en alkove. Måske kan man gå direkte ind i op­holds­rummet og und­være entréen. Måske kan man tage bad uden­for. Måske kan man bruge nogle materialer, som er lidt ander­ledes. Måske samles man om pejsen og grillen i stedet for tv’et og ipad’en.
  • Tænk på naturen. De bedste sommer­huse er i en form for sym­biose med naturen. Dyrk naturen i om­rådet. Er det et klit­land­skab? Ligger huset i skoven? Behøver man den friserede græs­plæne?
  • Ligger sommer­huset i et natur­skønt om­råde, så invitér naturen inden­for. Store vin­duer og over­dækkede terrasser giver en følelse af at være på grænsen mellem ude og inde. Ind­ram­mede kig – et rigtigt placeret vindue – kan være helt malerisk.
Rasmus Bak

Rasmus Bak