Boligreportage

Lys og lyng helt ind i stuen

Forestil dig et hus, der glider i ét med naturen. Som åbner op for lyset, lyngen og havudsigten – og motiverer til et ferieliv, hvor familien og omgivelserne er det vigtige. Præcist sådan et hus har arkitekt Lotte Elkiær tegnet til en familie i Rørvig. Ny nordisk arkitektur, når det er allerbedst. Oplev det her.

Det hele begynder med træ. Og slutter med træ. Fra det sølvfarvede cedertræ på facaden til den varme træbeklædning indenfor. Fra de vindblæste fyrretræer på grunden i Rørvig til sommerhuset selv, der nærmest vokser og forgrener sig som et træ, der søger mod havet. Karen, der sammen med sin mand Thomas ejer huset, er ud af en større familie, der har holdt til her de sidste mange år i et ældre sommerhus på en anden bid af grunden. Men pladsmangel og en voksende børneflok betød, at Karen, hendes mand og deres tre børn overtog en del af den store grund for at realisere et sommerhus til sig selv. Og her var det en klar fordel, at de var så rodfæstede i området, inden de satte arkitekt Lotte Elkiær, fra Elkiær+Ebbeskov på opgaven. De kendte solens gang på himlen, fyrretræernes skygger, farven på lyngen og det enestående lys, der er her året rundt.

FAKTA OM HUSET

Størrelse: 133 m² inkl. anneks

Type: Et plan

Proces: Arkitekten har tegnet projektet og har haft fagtilsyn med entreprisen sammen med Partner Byg, der vandt udbudsrunden. Arkitekten har styret processen helt frem til afleveringen.

Materialer udvendigt: Cedertræsbeklædning fra Moelven, aluminiumsvinduer fra Ideal Combi, foldeterrassedøre fra Solarlux. Terrassen er lagt med varmebehandlet asketræ fra Moelven.

Materialer indvendigt: Vægge og lofter er beklædt med oliebehandlet fyrretræ fra Moelven. Køkkenet er fra Kvik med en tyk bordplade i ask.

Energioptimering: Huset har integreret varmesystem og gulvvarme, der kan tænde via smartphone. Desuden lavenergivinduer i trelags-glas og brændeovn.

Byggepris: ca. 2 mio. kr. inkl. arkitekthonorar på 150.000 kr.

Når du ankommer, kigger du lige igennem huset og ud på vandet

RUM I RUM

Det giver dynamik til det store rum, når der som her er leget med loftshøjderne, så spisepladsen og køkkenet har lavere loft og føles mere intime end den mere højloftede opholdszone. Træbeklædningen på væggen er dog med til at binde hele det store rum sammen.

Spisepladsen er indrettet i samme enkle æstetik som resten af rummet med et langbord i træ fra Ilva, navychairs af Eames og en Octo-lampe fra Secto Design over bordet. Den indbyggede reol holder på de ting, der er mest i brug – glas, tekander samt kopper og keramik fra bl.a. Design letters.

Brændeovn og varme i gulvet gør huset dejligt at opholde sig i også om vinteren, hvor den rå natur kommer helt indenfor gennem de store glaspartier og udgør et helt anderledes og mere dramatisk udgangspunkt for livet heroppe end i de milde sommermåneder.

Arkitekten kom med fem forslag

– Det er en naturgrund, som vi altid har sat pris på, og vi ville gerne bevare den så meget som muligt. Vi ønsker ikke et hus med en have, men vil lade naturen passe sig selv omkring huset. Og så ville vi selvfølgelig gerne have en masse udsigt og kunne se vandet, fortæller Karen. Solen er for det meste bag huset, og det stillede krav til arkitekturen, hvis fornemste opgave blev at føre dagslyset igennem sommerhuset og lade udsigten til havet og naturen folde sig ud. Arkitekt Lotte Elkiær havde fem forslag i spil, der tog højde for alle familiens ønsker om bl.a. et stort fællesrum og et gæsteanneks. Og et af dem sprang i øjnene.

– Det var noget med mængden af glas og udsigten til alle sider. Vi kunne fornemme kanalerne gennem huset, som solen skinner langs, siger Karen.
Den beslutning var arkitekten glad for – det var nemlig også den løsning, hun selv mente passede bedst til både grunden og ejeren, der skulle bor der.

Man føler sig enormt tæt på naturen

– Jeg var helt klart også selv mest til den her løsning. Den er mere radikal og interessant. Huset er tænkt som en serie af åbne æsker, nærmest uderum med tag over, uden et bestemt hierarki. Åbent og transparent, sådan at når du ankommer, kigger du lige igennem huset og ud på vandet, forklarer arkitekt Lotte Elkiær og fortsætter:

– Jeg så et liv for mig, der hele tiden kunne foregå inde og ude, så du nærmest føler, du er midt i naturen, selv når du er indenfor, siger hun.

FAMILIENS BEDSTE BYGGERÅD

  • Få professionel hjælp til at bruge grunden rigtigt, så du får det bedste ud af lys, udsigt og hvad naturen ellers tilbyder.
  • Kombinationen af dyre og billigere løsninger fungerer godt – for så træder de gode og velvalgte ideer frem. I vores tilfælde prioriterede vi smukt træ til beklædningen af huset – og valgte derimod et billigt køkken og bad.
  • Undgå at sommerhuset ender som en mindre version af dit helårshus. Gør det til noget andet. Vi har fx valgt, at vi ikke skal have så mange ting heroppe. Dem har vi rigeligt af derhjemme.

Inde og ude smelter sammen

Naturgrunden kravler helt op til huset og bliver lukket indenfor af store glaspartier i det store fællesrum, som familien har indrettet ud fra en enkel no nonsense-logik, der stemmer overens med arkitekturen og det liv, de gerne vil leve heroppe. – Her må gerne være lidt enkelt, uden så mange ting, så vi kan slappe af. Huset er smukt i sig selv med træet, glasset og naturen. Det giver en speciel stemning at være i et rum af træ – det skaber sammenhæng og giver den her hyggelige stemning af natur. Vi synes, det er helt fantastisk at være indenfor, og det er samtidigt en fornøjelse at kigge på huset, når man står nede ved vandet, forklarer Karen.

Fra køkkenet træder man ud på terrassen, hvor aftensolen går ned, og familien gerne mødes med resten af familieklanen fra de omkringliggende sommerhuse til gode frokoster og middage. Her er indrettet et enkelt lille udekøkken, og sommerhusets uderum skyder sig videre ned mod vandet via de arkitektoniske trærammer med integrerede siddepladser, og som også bruges til solsejl og hængekøjer. Her fornemmer man igen husets gennemsigtige konstruktion, der ophæver grænserne mellem ude og inde, når de store glasfoldedøre bliver skudt helt til side. Der er desuden en smuk enkelhed i det gennemførte materialevalg med cedertræ på facade og terrasse.

Sidste sommer havde familien deres første “rigtige” sommerferie i det færdige hus – og hvilken sommer!

– Det var fantastisk at være i huset og at opleve, at alle ideerne fungerede i praksis. Hvordan vi kunne skyde væggene helt væk – og hvordan vi kunne bevæge os melle ude og inde. Især rammerne i træ udenfor fungerer utroligt godt – de er specielle, og mange har undret sig over, hvad vi skulle med dem? Men det fungerer, når man tager dem i brug – man føler sig enormt tæt på naturen, fortæller Karen.

Sidste sommer havde familien deres første “rigtige” sommerferie i det færdige hus – og hvilken sommer!
– Det var fantastisk at være i huset og at opleve, at alle ideerne fungerede i praksis. Hvordan vi kunne skyde væggene helt væk – og hvordan vi kunne bevæge os melle ude og inde. Især rammerne i træ udenfor fungerer utroligt godt – de er specielle, og mange har undret sig over, hvad vi skulle med dem? Men det fungerer, når man tager dem i brug – man føler sig enormt tæt på naturen, fortæller Karen.
 

Lotte Elkiær

Lotte Elkiær

Få vores BYGGEGUIDE gratis

Modtag konkret hjælp til dit byggeprojekt med vores BYGGEGUIDE, som vi sender med, når du tilmelder dig nyhedsbrevet.

Venligst udfyld en valid e-mail

Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.