Boligreportage

Fra velfriseret villakvarter til vild naturgrund

Efter i en årrække at have boet i et almindeligt parcelhuskvarter faldt ægteparret Kristina og Kristian over den perfekte naturgrund i det midtjyske. De kastede sig helhjertet ind i byggeprocessen, og i dag står de med et unikt, arkitekttegnet hjem, som passer perfekt til familien og den vilde natur i området.

Der er en ro, man ikke finder andre steder, når man står på gårdspladsen og kigger igennem vinduerne i husets midterste længe ud over skråningerne, rækkerne af træer og mod den nærliggende sø. Lige her midt i den midtjyske natur, trukket væk fra vejen, let svævende over det vilde græstæppe, og hvor de nærmeste naboer er rådyr og fasaner, fandt ægteparret Kristina og Kristian lige præcis den naturgrund, der danner ramme om det hjem, de i lang tid har drømt om.

- Vi har boet i Schweiz i en årrække, hvor naturen er helt igennem fantastisk og bakket. Da vi flyttede retur til Danmark for nogle år siden, bosatte vi os i et almindeligt villakvarter, men vi kom til at savne at være ude, hvor vi bedre kunne ånde, siger Kristina.

Hun forklarer, at det var på en tilfældig gåtur rundt om den sø, som de nu fra deres nybyggede, trelængede hjem har udsigt til, at de opdagede et til-salg-skilt. De fik hurtigt booket en fremvisning, men frygten for, at andre ville komme dem i forkøbet gjorde, at de valgte at foretage endnu et opkald. Denne gang direkte til ejeren af huset.

- Han ville gerne vise os hele matriklen, så det gjorde vi, og der var bare en helt særlig stemning, og rådyrene sprang rundt omkring os, så der var ikke et øje tørt, forklarer Kristina grinende.

Det var vigtigt både for mig og for Kristina og Kristian at skabe et hjem, som er i harmoni med den natur, der er i området.

FAKTA OM BOLIGEN

Her bor: Kristina og Kristian og deres børn

Parret har fået: En tre-længet gård med moderne faciliteter, et shelter og en såkaldt walled garden med tilhørende orangeri.

Bæredygtige tiltag: En stor del af året er boligen selvforsynende med energi ved hjælp af både solcelleanlæg og jordvarme. Der er ligeledes arbejdet med at sikre en stor biodiversitet på grunden, som insekter og dyr kan nyde godt af.

Primære materialer: Facade i tegl og canadisk cedertræ. Tag af stål og udhæng beklædt med trælameller. Vinduerne og yderdøre i eg fra Krone. Lofter er Mute akustiklofter. Gulve af lavasten fra StoneCon. Køkken fra Hanstholm Køkkener og armatur fra Quooker. Armaturer i badeværelser er fra Vola. Pejs fra Spartherm. Udendørsbelysningen fra Delta Light.

Hen over en kop kaffe blev der givet håndslag på købet med den tidligere ejer. Det eksisterende hus blev revet ned, og kort tid efter kontaktede de arkitekt Rasmus Bak fra Baks Arkitekter. Da han så grunden, var han ikke i tvivl om, at netop her i den midtjyske natur kunne man skabe noget helt unikt.

- Det var vigtigt både for mig og for Kristina og Kristian at skabe et hjem, som er i harmoni med den natur, der er i området. Det synes jeg, vi har opnået med den trelængede bygning, som omslutter det intime gård- og ankomstrum, og som med de store glaspartier i alle opholdsrum åbner sig mod den fantastiske udsigt. Bygningen omkranses af hævede opholdsterrasser, som sammen med det svævende tag bidrager til at binde ude og inde sammen. Når arkitektur, komfort og funktionalitet på den måde spiller sammen, giver det ro i en ellers travl hverdag, siger Rasmus Bak.

Parret gik efter mødet med Rasmus Bak ind i byggeprocessen med ild og sjæl. Det betød mange timer med møder på tegnestuen og derefter på byggepladsen. Timer, som indebar intense samtaler om alt fra planløsningen til tykkelsen på fuger og nuancerne på lavastensgulvet i stuen, for ikke at tale om de 13 besøg i diverse grusgrave rundt om i landet.

- Vi har godt nok kigget på mange forskellige typer af sten, men det var bare vigtigt for os at finde den helt rette til vores gårdsplads, som binder hele huset sammen. En del af dem, vi fik bestilt, var for store, men dem har vi så brugt som trædesten til at danne små stier rundt i området, forklarer Kristina, inden hun afbryder sin sætning og kigger ud igennem vinduet på en fasan, som har valgt at lægge vejen forbi huset.

Familien har boet i det trelængede hus midt i naturen i lidt over et år, og både Kristina og Kristian kan kigge tilbage på en byggeproces og et samarbejde med både arkitekter og håndværkere, som på mange måder gik op i en højere enhed.

- Vi havde en eminent dialog med arkitekterne, som nærmest gav os en drejebog for, hvordan huset skulle se ud. Det gjorde det væsentlig lettere for vores i øvrigt ufatteligt dygtige entreprenører og håndværkere at forstå, hvor vi ville hen med projektet. Det betyder, at vi har fået et hjem, som giver familien ro i hverdagen. Vi har naturen hele vejen rundt om os, og vi har den der bakkede udsigt, som for os trækker minder tilbage til vores tid i Schweiz, siger Kristian og fortsætter:

- Vi gik ind i hele den her proces med et enormt fokus. Når vi nu kastede os over at bygge noget selv, kunne vi lige så godt sikre os, at det også blev det helt rigtige for os, og det har vi uden tvivl opnået, siger han.

Kristina og Kristians byggeråd

  • Engagér dig i byggeriet.
    Det giver ejerskab og gør resultatet endnu mere tilfredsstillende. Man får en bedre forståelse for, hvorfor tingen ser ud, som de gør, når man har været med i alle dele af processen.
  • Undgå hastværk.
    Man skal ikke gå for hurtigt i gang med at bygge. Jo mere man kan have på plads i tegningerne, og jo mere man har tænkt i alternative løsninger, desto nemmere forløber selve byggeprocessen.
  • Husk helikopterperspektivet.
    Det er godt for projektet, at man en gang imellem tager et skridt tilbage og kigger på det hele fra afstand, eller få andre til at kigge på det udefra. Det kan nemlig give nye og nyttige input.

Arkitektens råd: Sådan bygger du på en naturgrund

  • Byg efter udsigten.
    Overvej hvilke rum der bliver placeret hvor, og hvilken vej huset skal åbne sig. Det kan fx være smart at køkken-alrum og andre opholdsrum, hvor man bruger meget tid, er placeret, så man får det optimale ud af udsigten.
  • Respektér omgivelserne.
    Vælg materialer og form på huset, så det føjer sig naturligt ind i landskabet. I Tea House er det blandt andet løst ved at give huset et mere let udtryk med de hævede terrasser og det store tagudhæng. 
  • Tjek hos kommunen.
    Der gælder andre regler, når man bygger uden for byområder. Derfor er det altid en god idé at tale med kommunen om landzonetilladelser og andre tilladelser inden man går i gang med projektet.
Rasmus Bak

Rasmus Bak

Få vores BYGGEGUIDE gratis

Modtag konkret hjælp til dit byggeprojekt med vores BYGGEGUIDE, som vi sender med, når du tilmelder dig nyhedsbrevet.

Venligst udfyld en valid e-mail

Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.