Guide

Fibercement som facademateriale

Mange tænker på fibercement som et lidt kedeligt facademateriale, der fortrinsvis bruges på kontorbygninger og industrihaller. Men de vedligeholdelsesvenlige og minimalistiske plader findes i alverdens farver og kan bruges til at skabe spændende facader med alternative former. Derudover er fibercement et billigt facademateriale – både når det gælder indkøb og montage.

Hvad er fibercement?

Fibercement fremstilles af cement, kalk, vand og fibre fra plast og planter. Fibrene giver fibercementen fleksibilitet og større holdbarhed. I Danmark forhandles fibercement under navnene Cembrit, Cedral og Equitone. 

Hvordan vedligeholder du fibercement?

Fibercement kræver ikke den store vedligeholdelse. Men lige som på andre materialer, kan der komme alger, mos og svampe. Desuden er det en god idé at vaske overfladen med lidt vand og sæbe for at fjerne snavs og spindelvæv.

Tjek også gerne din facade en gang om året for se, om pladerne stadig sidder ordentlig fast.

Hvor lang tid kan en facade af fibercement holde?

Fibercement kan man forvente holder i omkring 50 år. Du skal dog være opmærksom på, at der ofte kun gives 15 års garanti fra producenternes side.

Hvilke muligheder giver fibercement?

Fibercement er et meget let materiale og kan derfor bruges som beklædning på samme måde som træ.

Det bliver fremstillet i alle mulige former og farver, hvorfor der er rig mulighed for at lege med facaden og få lige det udtryk, du ønsker.

Normalt er pladerne rektangulære eller kvadratiske og ofte i farverne sort, hvid eller grå, hvorfor fibercementplader har ry som et råt, enkelt og minimalistisk materiale, der ofte er brugt på virksomhedsfacader.

Fibercementpladerne giver en rå, enkel og minimalistisk facade, der bliver endnu flottere i kombination med andre materialer som fx træ eller mursten. Materialeskift kan fremhæve spændende former og tilføre kontrast, der kan give et mere interessant spil i facaden.

Pladerne kan både fås helt glatte og med mere struktur, så det ligner træ. Hvis man ikke orker at vedligeholde en facade af træ, kan man derfor med fordel bruge fibercement med trælook. Man skal dog være opmærksom på, at fibercement ikke patinerer og ældes på samme måde som træ.

Hvor bæredygtig er en facade af fibercement?

Fibercement er fremstillet af naturmaterialer, der findes i Danmark. Desuden skal fibercement ikke vedligeholdes med kemikalier, imprægnering eller andet. Det passer sig selv. Det tæller dog ned, at man ikke kan reparere en fibercementplade, men skal købe en ny, hvis den går i stykker.

Fibercement har desuden den ulempe, at det ikke yndes med samme skønhed som fx træ og mursten. Derfor kan facadens æstetiske levetid være kortere end den tekniske, hvilket betyder, at den vil blive skiftet længe før den reelt er slidt op.  

Skal du være bange for asbest i ny fibercement?

Det hurtige svar er: Nej! Fibercement har et dårligt ry, fordi mange forbinder det med de eternitplader, der for en del år siden var udskældt på grund af indhold af den sundhedsskadelige asbest.

Men fibercement har ikke indeholdt asbest siden 1987. I dag er asbestfibrene erstattet med fibre af plastik og cellulose. Du skal dog stadig være opmærksom på asbest i gamle eternittage.

Værd at overveje omkring fibercement

Fordele

  • Fås i mange farver og former
  • Forholdsvist billigt
  • Tyndt og let materiale
  • Stærkt
  • Kunstigt og rådner derfor ikke
  • Ikke brændbart
  • Tåler vind og vejr
  • Nemt at montere

Ulemper

  • En plade af fibercement kan ikke repareres, men skal udskiftes helt, når den går i stykker.
  • Maling kan skalle af
  • Patinerer og ældes ikke med skønhed