Billedserie

Før og efter: 9 vilde facadeforvandlinger

Med hjælp fra en arkitekt kan dit gamle hus på ny blive din drømmebolig. Se ni vellykkede facadeforvandlinger her, hvor fortidens slid og hovsaløsninger er slettet og nyt potentiale fundet frem.

Smuk facade rammer vinduerne ind

Da sommerhuset skulle renoveres og have en tilbygning etableret, fik facaden også en tiltrængt makeover. Sortmalet træ og lyse mursten danner nu rammen for de store vinduespartier, hvor familien kan nyde udsigten ud mod vandet. Den nye facade har givet sommerhuset et smukt arkitektonisk look.

Lodrette linjer og moderne udtryk

Da dette A-hus fra 1960’erne trængte til en opdatering valgte arkitekt Kim Pretzmann Olesen at beklæde facaden med trælister. Ved at de er vendt lodret og ikke vandret som tidligere, syner huset højere. Samtidig giver det et flot udtryk, at træet fortsætter ned i stueetagen, hvor det danner rammen om det nye vindue- og dørparti. De sorte vinduesrammer giver huset et stramt og moderne look, og det tidligere lidt trætte A-hus står nu helt skarpt.

1960’er hus i ny forklædning

Drømmen om et sort træhus i grønne omgivelser blev en realitet, da det gule murstenshus fik ny facadebeklædning i form af sortmalet træ i varierede bredder, nye vinduer og døre samt ny altan. Det eksisterende hus fremstod tillukket mod haven. Samtidig stjal havestuen alt dagslys fra underetagen. Udover den nye facadebeklædning fik arkitekt Morten Dalsgaard åbnet huset mod haven med en ny let altan og terrassedøre i hårdttræ.

Nu står alt knivskarpt

Villaen fra 60’erne trængte til en opfriskning. Stilforvirring og mange forskellige materialer og linjer fik huset til at se rodet og umoderne ud.
Boligejerne fik derfor hjælp af arkitekt Lars Bo Poulsen, der indenfor lokalplanens krav om saddeltag og samme antal kvadratmeter, har fået villaen til at stå knivskarpt.

Facaden er pudset hvid, tagstenene skiftet ud med zink og tagudhænget fjernet, så formen står helt stram. Indgangspartiet er markeret med et stort glasparti, der giver lys og rummelige oplevelser indenfor, mens hoveddøren, garageporten og vinduesrammerne er skiftet ud med nogle i træ, for at give husets nye, stramme og enkle udtryk lidt varme og blødhed. 

Den før tilbyggede carport i gule mursten er i dag fastgjort til huset og passer i materialer og linjer ind i det samlede billede, ligesom belægningen er gjort ens for et mere roligt udtryk. 

Mørk 70'er-villa blev lys og moderne

Den store 70’er-villa var slidt og levede ikke længere op til en moderne families krav. Boligejerne kontaktede derfor arkitekt Jan Smidt Andreasen med et ønske om en modernisering – men med respekt, hvorfor de store linjer i arkitekturen er bevaret.

I dag er huset moderne og lyst, når man møder det på villavejen med en ny hvidpudset facade, større vinduespartier og et gelænder i glas uden synlig ramme, for et lettere udtryk og et maksimalt udsyn fra boligen, der har udsigt til Kolding Fjord.

De hvide flader er brudt af felter i træ, der giver varme og blødhed til det hvide, firkantede hus, mens de sorte vinduesrammer giver kontrast til de hvide flader og fungerer som en dekorativ konturstreg, der understreger husets lige linjer. 

Mishandlet funkisvilla ført tilbage til sit gamle jeg

Den gamle funkisvilla fra 1935 trængte til en kærlig hånd, så den kunne komme til at stråle på ny. Familien kontaktede derfor arkitekt Peter Saabye, der har fjernet velmenende, men uheldige tilføjelser sat på i 70'erne som det tunge, flade tag.

Ligesom den påsatte, mørke udestue nu er integreret, så det i højere grad ligner en del af huset og har fået store vinduespartier. Lyset strømmer derfor ind. Facaden er efterisoleret med facadebats og efterfølgende pudset hvid, så huset i dag står helt skarpt.

Parcelhus fra 1960'erne med vokseværk

En familie i hovedstadsområdet savnede en bedre udnyttelse af pladsen i deres parcelhus fra 1960’erne, og så drømte de om mere dagslys i huset. En typisk løsning på familiens behov havde været at lave en tilbygning til huset.

I stedet valgte arkitekt Morten Dalsgaard at tegne en topmoderne 1. sal og at give det klassiske gulmurede parcelhus et ny arkitektonisk udtryk med filtset, hvid facade og en førstesal i træ.

Fra 70'er typehus til funktionelt familiehus

Arkitekt Steen Bjørn Lundhild har forestået dette redesign af et klassisk 70'er typehus. Husets ejer ønskede at både flow og funktioner blev optimeret i huset, og at der blev skabt mest muligt udsigt fra boligen, som ligger tæt på en fjord.

Svalegangen på husets ene gavl blev nedlagt og der blev etableret en ny gavl. Samtidigt blev hele facaden opfrisket så den i dag fremstår tidssvarende og moderne med den hvide farve.

Nænsom om- og tilbygning af parcelhus

Med udgangspunkt i 60’er-husets gode proportioner har Arkitekt Allan Lorenzen givet et typisk gult 60’er-parcelhus ny carport, og en kraftig modernisering af husets ydre.

En gammel carport blev revet ned, og i stedet er der lavet en tilbygning med badeværelse og en ny carport i en moderne profil, der er tilpasset resten af huset og dets linjer. Træværk, vinduer og døre er malet sort.

Få vores BYGGEGUIDE gratis

Modtag konkret hjælp til dit byggeprojekt med vores BYGGEGUIDE, som vi sender med, når du tilmelder dig nyhedsbrevet.

Venligst udfyld en valid e-mail

Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.