Guide

Beton som facademateriale

Beton er verdens mest anvendte byggemateriale. Til boligbyggeri har det dog i mange år haft et dårligt og lidt slummet ry, hvilket sikkert er grunden til, at det sjældent når helt ud på villavejene. Men beton kan sagtens være lækkert og glamourøst. Desuden giver materialet dig uanede muligheder, da det kan formes i alle tænkelige former og samtidig er billigt, holdbart og stort set uden vedligeholdelse.

Hvad er beton?

Beton består af sten, sand, vand og cement. Og cement består af sand, kalk og vand. Det er altså hovedsageligt lavet af lettilgængelige naturmaterialer, der findes i store mængder over det meste af verden – også i Danmark.

Cementen er desuden tilsat noget, der hedder flyveaske. Det er en slags restprodukt fra kulkraftværkerne og består af glas og små partikler. Flyveaske er en vigtig ingrediens, da det fungerer som bindemiddel og forbedrer bearbejdeligheden i betonet.

Hvordan laver man betonelementer?

Beton kommer i mange forskellige former. Det kan støbes på stedet ved byggepladsen. Men det er mest normalt, at betonelementerne er færdigstøbte blokke. Blokkene kan have indstøbt isolering. De kaldes sandwichelementer, hvis består af består af flere lag og har beton yderst.

Hvorfor vælge beton til facaden?

Beton er i dag verdens mest benyttede byggemateriale. Og ikke uden grund. Modsat mursten og træ er beton nemlig et meget formbart materiale og kan formes i alle tænkelige faconer. Bare tænk på den danske arkitekt Jørn Utzons opera i Sydney. På grund af betons plastiske evner, kunne han give operaen sin ikoniske form med de store skaller.

Beton har desuden en meget ærlig fremtoning og en høj stoflighed. Og så er det lækkert at røre ved, hvorfor det også er velegnet som gulv på terrassen eller inde i huset. Noget der er blevet mere og mere populært de seneste år. 

Da beton blev hot

Rene former, lige linjer og ingen pynt. Funktionen var i fokus for de modernistiske arkitekter i 1920’erne, hvorfor nye materialer som beton og stål hurtigt blev populære. Blandt andet hos den ikoniske arkitekt Le Corbusier, der har bygget flere berømte bygninger i det grå materiale.

Som en del af tidsånden skulle boliger ikke længere signalere status og rigdom. I stedet skulle de være funktionelle og skrue op for ligheden ved at være ens og bygges i et stort antal, så flere kunne få et hjem. Og til det var beton genialt.

Beton er enkelt, uglamourøst og billigt. Desuden fremstilles det let i færdige elementer som store legoklodser, der kan bygges oven på hinanden. Herudover åbnede beton for en helt ny mulighed i arkitekturen. Nu kunne man nemlig bygge opad, uden at presset blev for stort på underetagerne. Beton er nemlig et let materiale i forhold til dets styrke.

Kilde: dac.dk og betonhåndbogen.dk

Hvad koster en facade af beton?

En facade i beton kan både være dyr og billig. Hvis huset er bygget op af forproducerede betonelementer, er det billigt. Skal huset derimod bygges af specialstøbt beton, er det dyrt, da der her skal laves specifikke forme.

Hvordan vedligeholder man beton?

Beton kræver stort set ingen vedligeholdelse. Det er dog en god ide ikke at overlade det helt til sig selv.

  • Reparation 
    Er beton revnet eller ødelagt på en anden måde, skal det repareres. Det kan dog være svært at reparere beton, uden at det kan ses bagefter, da reparationsmørtlen ofte får en anden farve.
  • Afvaskning 
    Facaden vil ændre udseende med tiden. Det skyldes bl.a. vejrl påvirkning, luftforurening samt naturlig vækst af alger og svampe, der vokser på overfladen. Den bedste måde du kan rense din facade på, er ved manuelt at skrubbe med en blød børste og vand og sæbe.
  • Forbyggende behandling
    Der findes et par måder at gøre betonen endnu mere modstandsdygtig over for nedbrydning, men du tænke over, at der forskel i, hvordan de ændrer overfladens udseende, og hvor godt de beskytter over for UV-stråler.
    Spørg derfor din leverandør, din arkitekt eller en anden fagperson, inden du gør noget på egen hånd.
    Der findes to behandlinger du kan anvende: 

    1. Imprægningering
    Det kan være en god ide at imprægnere beton, så det bliver mere modstandsdygtigt overfor vind og vejr. Der findes flere produkter på markedet bl.a. voks, silan og siloxan. Midlerne trænger ind i betonens overflade og gør det vandafvisende ligesom svampe og alger får sværere ved at gro på overfladen.
    Ulempen ved imprægnering er, at behandlingen i nogle tilfælde spærrer for, at den fugt, der allerede er inde i betonen, kan komme ud igen. Det kan give grimme skjolder på overfladen. Flere produkter tager dog højde for dette

    2. Coating
    Modsat imprægnering ligger coating kun i et tyndt lag og trænger ikke ned i materialet. Derfor bliver betonen heller ikke mørkere.

Hvor bæredygtigt er beton?

Betons bestanddele er naturlige og lettilgængelige. Der skal derfor ikke bruges mange ressourcer eller meget energi på at udvinde materialerne. Desuden kan beton genanvendes og genbruges ved at blive knust og herefter bruges i nyt beton og til grus. Beton holder desuden længe og uden vedligeholdelse, hvilket også trækker op på den grønne konto.

Hvor længe kan en facade af beton holde?

Et hus af beton kan holde i cirka 100 år, hvis det er konstrueret ordentligt og vedligeholdes undervejs.

Giv beton et naturligt modspil 

Kombiner gerne beton med andre materialer for at opnå en flot kontrast og få en mere spændende facade. Det fungerer især godt, hvis du sætter beton sammen med naturmaterialer som fx træ – særligt de gyldne træsorter.

Træets varme og bløde overflade er nemlig et fint modspil til det rå, kølige og stærke beton.

Værd at overveje om beton

Fordele

  • Er formbart og kan støbes i alle tænkelige former
  • Kan have alle farver og overfladestrukturerSparsom vedligeholdelse
  • Stærkt og solidt materiale, der skærmer effektivt mod vind, sol og regn
  • God til at holde på varme og kulde
  • Hærdet beton er ens overalt
  • Hurtigt at bygge et hus af

 

Ulemper

  • Bliver let beskidt og grimt at se på i byer med meget høj luftforurening
  • Skal bygges af en professionel
  • Klimaaftrykket på beton er til stor diskussion

Find mere info om beton