Guide

Skifer som facademateriale

Skifer er en finkornet, robust og meget smuk bjergart med stor holdbarhed. Faktisk kan en facade af skifer holde i mere end 100 år. Og så er den stort set uden vedligeholdelse.

Hvad er skifer?

Skifer er en bjergart – altså en sten, og er dannet ved aflejringer af mudder for mange millioner år siden.

Det karakteristiske og fordelagtige ved skifer er, at det kan kløves i tynde skiver – helt ned til få millimeter i tykkelse og i store plader. Den egenskab har gjort skifer til et populært byggemateriale i flere tusind år, særligt som tagdækningsmateriale, hvor det har vundet stor udbredelse.

Men skifer er også velegnet som facademateriale.

Hvordan lægges skifer på en facade?

Hvor skifferne i et skifertage lægges med et meget stort overlæg for at opnå tilstrækkelig tæthed, lægges facadeskifer med et meget lille overlæg. Det betyder, at en skiferfacade som udgangspunkt er billigere pr. m2 end en tilsvarende tagbelægning. En facade af skifer kræver professionel erfaring. Det kan derfor ikke anbefales, at du selv monterer den. For eksempel er det vigtigt at vide, at skifer kun må monteres med skruer og søm af kobber. Er de af et andet metal, vil skiferen nemlig revne.

Hvilke typer skifer findes der?

Skifer er normalt sort eller gråblåt. Men man kan også få skifer i rødlige eller grønlige nuancer. Farven på skiferen varierer alt efter, hvilket stenbrud og hvor i verden det kommer fra. Skifer kan også variere i overflade. Her er det densiteten og kløvningen, der er de afgørende faktorer.

Skifer kan både fås i rustikke og i helt glatte plader, hvoraf sidstnævnte er de nemmeste at montere.

Der findes også kunstigt skifer, kaldet eternitskifer. Det er lavet af fibercement. Eternitskifer er billigere end naturligt skifer, men ser også anderledes ud.

Er din skifer LNE-testet?

Det er umuligt for almindelige mennesker at vurdere, om en skifer er af ordentlig kvalitet eller ej. Spørg derfor altid din forhandler, om din skifer er LNE-testet.

LNE-testen er en anerkendt og uvildig fransk test, som alle ordentlige skiferproducenter benytter. Testen sikrer, at skiferen er af god kvalitet, frostsikker, resistent m.m.

 

Hvor lang tid kan en facade af skifer holde?

Skifer har en lang holdbarhed og kan holde i over 100 år.

Hvordan vedligeholder man en facade af skifer?

Da skifer er en stenart, er den fra naturens side meget modstandsdygtig og holdbar. En facade af skifer kræver derfor ikke vedligeholdelse. Det er dog en god ide at fjerne mos og alger, når det begynder at gro på facaden samt løbende at udskifte eventuelt revnede skifre med nye.

 

Værd at overveje omkring skifer

Fordele

  • Naturmateriale
  • Lang levetid
  • Stærkt
  • Næsten ingen vedligeholdelse
  • Suger ikke vand  

Ulemper

  • Dyrt
  • Kræver professionel hjælp
  • Tungt
  • Bleges ikke af solen

Hvor bæredygtig er en facade af skifer?

En meget lang levetid og små krav til vedligeholdelse gør skifer til et miljøvenligt materiale. Desuden tæller det op, at skifer forekommer naturligt og findes i meget store mængder.

Find mere info om skifer

  • Bolius.dk tilbyder mere information om skifer