Fantastiske forhaver

Ligesom med mennesker er førstehåndsindtrykket af boligen vigtig. Og det begynder ikke med entreen, men allerede det øjeblik du eller dine gæster står på vejen foran boligen og skal bevæge sig frem til hoveddøren.

Vi giver dig 5 tips tips til hvordan du skaber et godt førstehåndsindtryk med en fantastisk forhave.

Arkitekt Uffe Topsøe-Jensen står bag denne moderne fortolkning af den klassiske patriciervilla med en åben og imødekommende forhave.

1. Match huset

Denne lille rejse, hvor du ankommer til huset, parkerer bilen eller cyklen, oplever facaden og den første del af haven fortjener særlig opmærksomhed. Det gælder om at indrette forhaven funktionelt og æstetisk, så det både passer til dine behov og til husets arkitektur.

2. Tænk praktikken ind i arkitekturen

Affaldsbeholdere, postkasser, biler og cykler kan nemt rode foran huset. Derfor ender mange med at bygge nogle hurtige hovsaløsninger fra byggemarkedet, og det er ærgerligt, da de billige standardløsninger sjældent passer særlig godt til huset. Det er derfor vigtigt, at du tænker dem ind i en samlet og praktisk løsning, hvor materialer, linjer og stil matcher huset alder og arkitektur. Skal du bygge nyt hus, er det bedst at tegne det ind i projektet fra starten.

3. Lav vejen let og tydelig med belægning

Belægningen foran dit hus skal være pæn at kigge på og passe til dit hus’ arkitektur. Men du kan også aktivt bruge belægningen til a styre øjet og benene og dermed lede dine gæster på rette vej hen til hoveddøren. Vælg en belægning, der fungerer året rundt, og som ikke bliver glat, når den er våd eller det er frostvejr. 

Arkitekt Marie Fenger Ehlers har med denne forhave virkelig sat spot på naturen. En simpel flisegang leder dig igennem græsset fra et fredet engområde og op til hoveddøren lavet af glas, hvor du med det samme får indtrykket af den fantastiske natur der omkranser sommerhuset.
Arkitekttegnet træhus i skoven
Med en adresse midt ude i naturen, har arkitekt Lars Bo Poulsen ikke anlagt nogen have eller blomsterbede. Istedet går den rå natur helt op til facadekanten. Med en lang, snoet sti af støbt beton fra carporten og hele vejen videre til hovedindgangen har han dog simpelt, men virkningsfuldt gjort ankomsten til huset til en oplevelse, der slår hele husets tone an. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet.

4. Lys op i mørket

Lys er vigtig for sikkerheden, når du skal bevæge dig rundt i mørket. Husk derfor at sætte lys ved trapper og ujævne områder, ligesom lys ved hoveddøren er et krav, så du kan finde nøglehullet. Skab stemning med lys, der lyser op på facaden eller et stort træ.

5. Plant sejlivede planter

Planter foran huset skaber stemning og liv. Vælg dog ikke for sarte planter og gerne nogle, der er pæne året rundt. På den måde undgår du, at der ser tomt og bart ud i de kolde vintermåneder. Bundplanter kan være en fordel frem for græs, da der er mere volumen i dem, ligesom du slipper for besværet med konstant at skulle slå et meget lille stykke græsplæne. 

Nybygget funkishus af arkitekt
Arkitekt Jan Smidt Andreasen tegnede carport og skur med fra start, da han skulle bygge et nyt hus til sig selv i funkisstil. Egetræet fra vinduerne går igen på carportens facade, så det passer sammen og spiller rent arkitektonisk. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet.
Arkitekt Jan Christoffersen har ved dette parcelhus leget med de geometriske former og skabt et lille åndehul som adgangvej til boligen. Forhaven er let at vedligeholde og ser pæn ud året rundt.
Arkitekttegnet hus med flot indgangsparti og forhave
Kopier linjerne fra dit hus, når du skal indrette din forhave. Det har arkitekt Lars Bo Poulsen gjort her, hvor facadens stramme og lige linjer går igen i belægningen - næsten som hvis det spejlede sig. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet.
I denne nyfortolkning af bondegården har Arkitekt Niels Christoffersen også opdateret gårdspladsen. Gården består af 3 længer hvoraf den ene benyttes til beboelse. Nærmest denne længe har arkitekten placeret højbede i samspil med store fliser som ellers er benyttet til belægning.
Facaden på dette hus tegnet af Arkitekt Allan Lorenzen er meget lukket, men med lidt forskellige belægninger, så er der pludselig ikke tvivl om hvor man skal gå hen vil man vil inviteres indenfor. Så simpelt kan det gøres.

Carport eller garage?

Hvad er forskellen på en carport og en garage? Mange bruger de to ord i flæng, men i virkeligheden er det to forskellige ting.


Garagen
er en lukket bygning, hvor bilen kan holde i tørvejr. Garagen er tit frostfri, selvom den ikke er varmet op eller isoleret. Garagen bygges ofte af mursten, og i større garager er der plads til at opbevare værktøj og andet praktisk udstyr. Garagen er ofte bygget samtidigt med huset.

Carporten er, modsat garagen, ikke en lukket bygning. Carporten betsår af et tag på to eller fire stolper, og skærmer dermed ikke for vind og vejr i lige så høj grad som garagen. Carporten kan dog have en væg i den ene side, som skærmer en smule. Carporten er af en mere simpel konstruktion end garagen, og kan derfor lettere tilføjes til et allerede eksisterende hus end en garage.