Boligreportage

Ved Vadehavets vidunderlige ro

Midt mellem tre klittoppe og på kanten af det UNESCO-udnævnte Vadehavet ligger dette nybyggede sommerhus, der som en skjult perle smelter ind i de omkringliggende naturomgivelser. Kom med indenfor, og oplev sommerhuset på Fanø, hvor roen sænker sig, så snart du træder inden for døren. 

Med en fantastisk udsigt til vilde kaniner, rådyr, ræve og den rå natur har Anne, Christian og deres tre børn fået bygget et sommerhus med en helt særlig placering ud til Nationalpark Vadehavet. Familien har tilknytning til Fanø og er kommet på øen i mange år. Derfor har de godt kendskab til den smukke natur, og da et ældre sommerhus blev sat til salg på et af deres favoritsteder, valgte familien at slå til.  

- Vi kunne se mulighederne i grunden. Der var en fantastisk udsigt til det helt særlige landskab og dyreliv, fortæller Christian.  

Parret kontaktede derfor N+P Arkitektur for at få tegnet et nyt sommerhus. Familien ønskede et hus, hvor der var god plads til at bo mange mennesker sammen, så venner og familie kunne komme på besøg. Samtidig var det vigtigt for Anne og Christian, at huset ikke skulle vække opsigt, men i stedet smelte ind i klitterne. Med det udgangspunkt gik arkitekten i gang med tegningerne til huset.  

- Vores tanke var at tegne et hus, der spredte sig mellem de tre klittoppe. Derfor arbejdede vi med forestillingen om at lægge en hånd ned over klitterne, hvor selve håndfladen er køkkenrummet, og fingrene så spredes ud i resten af rummene, fortæller arkitekt Lars Bo Poulsen fra N+P Arkitektur.

Resultatet blev et hus på 135 kvadratmeter, der med sedumtag og træfacade nærmest selv syner som en klittop, som skyder op og orienterer sig mod naturen. Når man træder ind i huset, mærker man straks den ro, der er lagt vægt på i arkitekturen og husets placering på grunden, hvor man ikke fornemmer naboerne.

-  Ved ankomsten lukker huset sig mod de bagvedliggende omgivelser, men indefra åbner landskabet sig helt op. Man får fantastiske views, der bliver indrammet af klitter på begge sider, og du har ikke kig til andet end naturen, fortæller Lars Bo. 

Husets nøgleposition er køkkenet, hvor loftets toppunkt er placeret med fire meter, og hvor du kan overskue alle dele i huset med en udsigt til syd, øst og vest. De massive gulvbrædder, som vægge og lofter er beklædt med, samler sig i en smuk konstruktion over køkkenet. Ønsket om god plads afspejler sig i husets store køkkenalrum, fire soveværelser og to badeværelser, og samtidig er der etableret en meget stor træterrasse ud mod det fredede naturområde. Det giver både plads til at invitere mange gæster og mulighed for at finde læ.

- Vi kender øen godt og ved, at det altid blæser på Fanø. Derfor har terrasserne mange kroge rundt om huset og flere læhegn så man altid kan finde et godt sted udendørs, når solen skinner, siger Christian.

Lars Bo Poulsen

Lars Bo Poulsen