Artikel

Klassiske brølere, når danskerne bygger nyt og renoverer

I byggesager er det ofte de samme fejl, der bliver lavet igen og igen - både af boligejere og håndværkerne. Så hvordan undgår du at falde i de typiske fælder og at drømmehuset bliver et mareridt? To eksperter giver dig her rådene til, hvordan du kan slippe for søvnløse nætter med mareridt om byggeskader og store ekstraregninger.

Dårlig ventilation, skæve gulve og badeværelser uden fald til afløbet. Du har sandsynligvis selv stået med et af de tre problemer, eller også kommer du til det (medmindre, du læser videre her). Når det kommer til byggesjusk og -fejl, er vi danskere nemlig ikke spor originale.

Det fortæller afdelingschef ved Byggesagkyndig.nu, Morten K. Mathiasen, der ser de samme fejl igen og igen. Men det er der ingen grund til. For fælles for mange af fejlene er, at de kunne være undgået med en mere omhyggelig planlægning.

Skriv alt ned

- Når du ikke har noget på skrift og heller ikke har lavet faste, detaljerede byggeplaner, kan du som boligejer risikere at stå dårligt og uden krav på udbedring eller erstatning, hvis det færdige byggeri ikke lever op til de forestillinger, du havde i hovedet, siger Morten K. Mathiasen.

Han anbefaler derfor, at boligejere søger professionel hjælp til planlægningen. En løsning, der i sidste ende faktisk kan ende med at spare boligejerne penge.

- En rådgiver øger sandsynligheden for, at resultatet bliver, som du ønsker det. Vælger du fx en arkitekt, ved vedkommende, hvad der kan lade sig gøre i praksis og kender alle faldgruberne i forhold til at hyre håndværkere, siger Morten K. Mathiasen.

Udover at spare boligejeren for færre problemer under selve byggeriet, kan en arkitekt også skrue ned for størrelsen for byggeplanerne.

- Deres kreative indgangsvinkel har en kæmpe værdi. Jeg har eksempelvis ofte oplevet, at folks boligønsker kunne imødegås med langt mindre omfattende initiativer, end boligejeren troede, blot ved at få en arkitekt indover, siger Morten K. Mathiasen.

6 typiske byggebrølere

Gør det selv-fejl

  • Utæt dampspærre
    Selv de professionelle har svært ved dette, og en forkert monteret dampspærre kan give alvorlige fugtskader som råd, svamp og skimmelsvamp.

  • Ulovlige til- og ombygninger 
    En del projekter kræver byggetilladelser, som ikke alle indhenter. En klassiker er også carporte, der ligger for tæt på naboens grund.

  • Forkert ventilation
    Private har ofte ikke styr på, hvilke konstruktioner der kræver ventilation. Manglende ventilation resulterer i fugtskader, mens unødig ventilation omvendt giver trækgener.

Håndværkerfejl

  • Forkert fald på badeværelsesgulvet
    Det er helt basalt, men ses virkelig ofte, bl.a. fordi mange håndværkere ikke har styr på regler og krav i vådrum. Gulvet mangler typisk fald, og der er ikke styr på gulvafløb. Ofte mangler der også ventilation i rummet.

  • Dampspærren - igen!
    En tæt dampspærre er uomtvistelig, hvis du vil undgå fugt og skimmelsvamp. Men ofte er den ikke korrekt lavet og derfor utæt. Nogle gange har tømreren lavet den rigtig fint, hvorefter de øvrige håndværkere, fx elektrikerne, ødelægger den, når de monterer stikkontakter.

  • Malerarbejde
    Slutfinishen på malede overflader er et af de helt store stridspunkter mellem bygherre og håndværker. Billig maling og malerarbejde, der hastes igennem til sidst i et tidspresset byggeri, kan resultere i virkelig dårlig finish.

Kilde: www.byggesagkyndig.nu

Professionel hjælp giver ofte lavere slutpris

Hos os i Danske BoligArkitekter, der er en sammenslutning af arkitektvirksomheder med speciale i privat boligbyggeri, mærker vi efterspørgslen på rådgivning. Herfra lyder rådet at få udarbejdet grundige byggeplaner og lade arkitekten følge projektet til dørs, hvis du vil sikre dig mod byggesjusk og økonomiske øretæver.

- Det er hul i hovedet at lave større om- eller tilbygninger uden et ordentligt og gennemarbejdet projektmateriale. Prisen kan stikke fuldstændig af, for håndværkerne ender groft sagt med at bygge ud fra deres egen fantasi og forestillingen om, hvad du gerne vil have, fortæller Pernille Hjorth, sekretariatsleder og arkitekt MAA hos Danske BoligArkitekter, og fortsætter:

- Det er svært at sammenligne priser fra håndværkere, da prisen jo afhænger af håndværkerens fortolkning af opgaven. Håndværker A forstår måske opgaven på en anden måde end håndværker B.

Slip for for faldgruberne i dit byggeprojekt

  1. Hav detaljerede planer for dit projekt
    Lad aldrig håndværkerne bygge efter dine egne spontane ideer eller skitser. Send ideerne en tur omkring tegnebordet hos en arkitekt, så du har detaljerede tegninger og beskrivelser af dit byggeprojekt. Det mindsker risikoen for misforståelser.

  2. Lav skriftlige aftaler
    Sæt aldrig håndværkerne i gang med arbejdet, før I har lavet skriftlige aftaler om pris og omfang. Hvad skal håndværkeren levere, i hvilken kvalitet, til hvilken pris og hvornår? Som udgangspunkt skal håndværkeren levere præcis det, der er beskrevet i projektmaterialet.

  3. Undgå at ændre i planerne
    Hold dig til projektmaterialet, og undgå at lave om på byggeplanerne undervejs - også selv om du får nye ideer, efter håndværkerne er gået i gang. Ændrede planer gør ofte byggeriet dyrere og tidshorisonten for byggeprojektet længere.

  4. Hold opsyn med byggeriet
    Selv det bedste og mest præcise projektmateriale er ingen garanti mod byggesjusk. Før løbende tilsyn med håndværkerne, eller overlad ansvaret til din rådgiver/arkitekt.

Kilde: Danske BoligArkitekter