Artikel

Genbrug og bevar byggematerialer

Når du vælger genbrugsmaterialer og bevarer de eksisterende, skåner du kloden for unødvendigt ressourceforbrug. Med de rigtige materialevalg får du som bonus tilført spændende overflader, sanselighed og karakter til din bolig.

Der er mange gode grunde til at bevare så meget som muligt og til at vælge brugte materialer fremfor nye, når du skal bygge om, renovere og bygge nyt. Jo mindre nyt, der skal produceres, desto mindre CO2-udledning fra produktion og transport, og desto mindre byggeaffald, som også er en stor klimasynder.

Men der er også både økonomiske og æstetiske fordele ved at bevare og genbruge. Fx er gamle vinduer af kernetræ ofte af en bedre kvalitet end nyere vinduer, 70’ernes parketgulve bliver smukke med en slibning og overfladebehandling, og mursten fra nedrevne bygninger kan tilføre eftertragtet patina til et nybygget hus. 

Overvej materialernes klimaaftryk

Genbrug kan ikke stå alene, og det er heller ikke altid muligt at bevare det eksisterende, selvom man gerne vil. Men udnytter du de eksisterende ressourcer, hvor du kan, har du taget et vigtigt skridt på vejen imod en cirkulær økonomi, som er et mål, der vinder frem i byggebranchen. Som privat bygherre kan du tænke cirkulært ved at overveje klimapåvirkningen i alle led fra produktion over forbrug til bortskaffelse og/eller genanvendelse – også når du bruger nye materialer. 

Læs mere om potentielle udfordringer med at bevare og renovere 70'er-villaer

Der kan også være benspænd, når du vil bruge genbrugsmaterialer i dit projekt, fx at finde tilstrækkeligt af en type materiale. Husk også, at genbrugsmaterialerne skal leve op til gældende miljøkrav. Det er derfor værd at overveje at have en rådgiver med i beslutningsprocessen.

Hvad er processen, når du vil bruge genbrugsmaterialer i dit byggeprojekt?
Læs vores guide her

Undgå at købe nyt

Det bedste du kan gøre for at mindske klimaaftrykket i dit byggeprojekt er at begrænse brugen af nye materialer. Renoverer du en eksisterende bolig, kan du gøre det ved at genbruge og bevare det, du allerede har at arbejde med, og hvor det ikke er muligt, kan du vælge upcyclede materialer. Her er lidt om, hvad ordene betyder: 

  • Genbrug er, når du køber døre, skabe, mursten, træ eller isolering fra fx genbrugsbyggemarkedet eller virksomheder med speciale i brugte byggematerialer. Men genbrug i dit byggeprojekt kan også komme fra boligen selv, når tiloversblevne materialer eller inventar fra ét sted i boligen får en ny funktion et andet sted.
  • Bevaring handler om at vurdere, hvilke detaljer og elementer, der er funktionelle og med til at tilføre huset sjæl og arkitektonisk værdi. Hvis de originale elementer er i god stand og lever op til krav i bygningsreglementet, er energirigtige osv., kan de vedligeholdes fremfor at blive udskiftet.
  • Upcyclede materialer er genbrugte materialer, som er blevet opgraderet og har fået en større værdi, end hvad de havde i deres tidligere form.  Det er en måde at udnytte udtjente produkter eller spildprodukter som ressourcer fremfor at skulle producere nye produkter. Det kan fx være isolering af papiruld lavet af kasserede aviser.
  • Cirkulær økonomi er et begreb, som også er værd at kende til. I byggebrenchen dækker begrebet over en målsætning om at reducere ressourceforbruget ved at genbruge, bevare og sikre, at de anvendte materialer kan skiftes ud og bruges igen efter endt anvendelse.

Sådan bygger du med genbrug, når du ...

  1. renoverer badet
    Det er ofte gulvet, der står for tur, men måske har du fliser eller klinker tilovers fra andre rum, som kan bruges. Vær opmærksom på risikoen for asbest i gammelt fliseklæb.
  2. bygger til
    Har du et murstenshus, kan du bygge med genbrugssten, som ofte matcher det eksisterende bedre end nye sten.
  3. udskifter køkkenet
    Du kan være heldig at finde et helt køkken som genbrug, og sammensæt ellers køkkenet af genbrugte elementer og materialer, fx bordplade, vask og armaturer.
  4. bygger nyt hus
    Med den rette rådgivning kan du bygge et helt nyt hus udelukkende ved at bruge genbrugsmaterialer. ”Genbrugshuse” har ofte et mere unikt og karakteristisk udtryk end traditionelle huse, ligesom der kan være flere historier og mere charme gemt i de enkelte bygningsdele.

Genbrugte byggematerialer kan være både billigere og bedre end nye. 
Læs om 5 gode genbrugsmaterialer hos Videncentret Bolius

Gratis digitalt magasin

BYG MED OMTANKE

Hvordan kan vi bygge og bo med omtanke for klima og miljø? Bæredygtighed er en vigtig agenda, når det handler om vores boliger, men hvad kan du gøre som boligejer her og nu?

I vores digitale magasin ”Byg med omtanke” har vi samlet gode råd og konkrete projekter fra arkitekterne, som kan inspirere og guide dig videre nu og i fremtidige boligprojekter.

Få vores BYGGEGUIDE gratis

Modtag konkret hjælp til dit byggeprojekt med vores BYGGEGUIDE, som vi sender med, når du tilmelder dig nyhedsbrevet.

Venligst udfyld en valid e-mail

Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.