Se hele projektet her
Billedserie
Blåt og godt: Stilsikre blå køkkener
Enkelt og moderne eller klassisk og retropræget? Nedtonet eller en eksplosion af farver? Blå er en farve, der kan indfri hele. Se med her, hvor vi har samlet inspirerende bud på arkitekttegnede køkkener i blå klæder.
Af: Lene Lykke Hovmand
Foto: Christina Kayser Onsgaard , Steffen Stamp , mfl.
Publiceret:
Elegant match af nedtonet blå og messing
Centrum i denne nybyggede villa er det åbne køkken-alrum med skabselementer og bordplader i en nedtonet blå farve. De blå flader bliver brudt af varme toner fra egetræ og messing i form af armaturer, håndtag og pendlen over køkkenøen.
Til den ene side udgør køkkenet en bagvæg i rummet, og modsat er der kig til spiseafdeling og uderum henover køkkenøen med vask. Køkkenøen har en god dybde, der giver rum for opbevaring på begge sider inklusive et vinkøleskab. Køkkenets blå farver bliver understreget af de blå nuancer i billederne på væggen.
Blå kontrast
Udefra er farverne naturlige og rolige i træsommerhuset, men indenfor lyser køkkenet op med sin kontrastfulde blå farve og gør rummet til husets iøjnefaldende samlingspunkt. Den blå farve er afgrænset til køkkenelementer under bordhøjde, og over køkkenbordet er der åbent udsyn via vinduerne eller hen over køkkenøen. Derfor opleves rummet som åbent og lyst med hvidmalede trævægge, der understreger sommerhusstemningen.
Den blå farve går som den eneste udover hvid og naturfarver igen i flere rum og udenfor på den overdækkede terrasse.
Køkken med et strejf af tropisk strand
Der var mange benspænd, da dette nye sommerhus på Nordfyn skulle planlægges. Blandt andet i form af restriktioner for husets størrelse, tagform og taghældning, men da det kom til valg af farve til køkkenet, var der ikke nogen ydre krav, og valget faldt på en vibrerende "neomint", der sender tankerne i retning af tropisk badestrand. Køkkenet har indfræsede greb beklædt med messing, som også er valgt til grebene i husets skydedøre i douglasgran.
Sommerhuset er tegnet i et enkelt formsprog som et længehus, hvor køkkenet er placeret langs med bygningskroppen og fungerer som fordeling til de øvrige rum. Stuen ligger i forlængelse af køkkenet med direkte adgang til det primære uderum via en skydedør.
Blåt køkken i forbindelse med ny karnap
Det oprindelige køkken-alrum i dette typehus fra 1998 var lavloftet og havde dårlig visuel forbindelse til haven mod vest. Køkken og spisestue var desuden adskilt, hvilket reducerede den rumlige oplevelse. Med en ombygning, som arkitekt Thomas Mau stod bag, blev køkken og spisestue integreret i et åbent rum, som med tilføjelsen af en ny karnap fik god lysgennemstrømning. Mod vest er der indbygget solafskærmning, så man ikke får solen i øjnene, når man arbejder ved køkkenbordet.
Med ombygningen har køkkenet fået højere loftshøjde, og ejerne har fået et fleksibelt rum med plads til fester og sammenkomster med god nærhed til haven. Den blå farve på køkkenelementerne fungerer sammen med listeloftet i træ som et samlende element i det lyse rum.
Noget blåt, noget gult og noget råt
I dette sommerhus er der knald på farverne i køkken-alrummet, hvor den kongeblå køkkenø får selskab af sennepsgule køkkenvæge og modspil fra det rå betongulv. Overordnet er materialerne naturlige og afdæmpede i huset, men udover i køkkenet bliver træ og beton også i alle de andre rum brudt af små farverige indspark i form af detaljer og møbler.
Køkkenet tager dog prisen som det mest markante farveindslag, og den blå farve bliver understreget af den grafiske effekt af de åbne hylder i køkkenøen.
Træ, beton og farvede flader
Huset her er en fortolkning af de boliger, som danske arkitekter opførte til sig selv i 50'erne og 60'erne. Særligt Erik Christian Sørensens eget hus på Smutvej i Gentofte har været en inspiration for arkitekt Peter Kjær i forhold til at skabe interessante rumligheder inden for en meget stram og modulær konstruktion. Køkkenet bygger videre på denne inspiration med sin modulære sammensætning af flader i to blå nuancer og varm orange.
Fronterne er af linoleum og står blødt og flot i kontrast til de bærende elementer i limtræ og til gulvet i beton. Over køkkenet er taget hævet, og det giver rum for vinduer hele vejen rundt og dermed masser af dagslys i arbejdsområdet fra tidlig morgen til sen aften.
Nyt liv og lys til køkken i murermestervilla
I forbindelse med renoveringen af en murermestervilla fra 1926 er det tidligere køkken, som var indelukket og havde begrænset tilførelse af dagslys, blevet åbnet mod husets opholdsrum. Samtidig har køkkenet fået et nyt lyst og indbydende udtryk i kølige, blå farver med gyldne detaljer af messing.
Køkkenet er udformet som et skuffekøkken med højskabe på den ene væg og glatte vægge over arbejdsområderne langs de to andre sider. Køkkenelementerne er kombineret af dele fra Ikea og &Shufl. Bordplade og sider er af linoleum i en mørk gråblå nuance, og fronterne er af lyseblå laminat. Emfanget er integreret i loftet for at understrege åbenheden i rummet.
En blå ramme om køkkenet
Flow og funktionalitet var i fokus, da arkitekten planlagde denne moderne villa. I køkkenet er opgaven løst ved at skabe et åbent rum, der forbinder opholdsrum med entré og værelsesafdeling og rummer god arbejdsplads omkring køkkenøen. Omkring køkkenøen er der samtidig plads til, at man kan sidde på barstole og være social.
Køkkenets blå farve hænger harmonisk sammen med de praktiske, grå fliser på gulvene og rammer samtidig køkkenet ind i den ene ende af husets åbne, sociale rum. Fra køkkenet er der direkte adgang til terrassen, og fra kogenichen er der kig igennem et lille vindue til husets ankomstområde.
Se relateret indhold
Se også disse projekter
Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.