Se hele projektet her
Billedserie
Bogreoler i balance
Fra praktisk opbevaring af bøger til skulpturelt blikfang i boligen. Se med her, og bliv inspireret af 9 arkitekttegnede reoler, der har forvandlet rummet og skabt balance mellem det funktionelle og det æstetiske.
Af: Pernille Hjorth , Marie Helene Sejr Becht
Foto: Steffen Stamp , Christina Kayser Onsgaard , mfl.
Kældertrappe med indbygget bibliotek
I en villa fra 1960’erne, hvor kælderen tidligere var et mørkt, overset rum, har arkitekt Erik Nord Nielsen skabt et vertikalt bibliotek, der binder kælder og stueplan sammen. Den imponerende reolvæg er to etager høj og tilsvarende trappen bygget i egetræ. 60'er husets nye kældernedgang har løftet kvaliteten og brugbarheden af familiens kælder, der i samme forbindelse er blevet renoveret og ombygget til forældreafdeling.
Gæstesengen bor i reolen
Når pladsen er trang, er det vigtigt at tænke kreativt og udnytte hver kvadratmeter optimalt fx ved at indrette rum med smarte dobbeltfunktioner. Det har arkitekt Julie Trier Brøgger gjort i denne lejlighed, hvor sengen til de overnattende gæster er bygget ind i reolen i det lille hjemmekontor. Med et enkelt træk i læderstroppen på den snedkerbyggede reol forvandles den til en dobbeltseng – klar til gæster. Som en ekstra smart detalje fungerer sengens træben som bogstøtter, når sengen er klappet op.
Formet af 70'erne
En ældre gasbetonvilla er med hjælp fra arkitekt Allan Lorenzen renoveret med stor respekt for husets oprindelige karakter og stiltræk. Den skræddersyede egetræsreol i spisestuen trækker på klare referencer fra 70'ernes parcelhusarkitektur, hvor sanselige og varme naturmaterialer som træ, sten og tegl var arkitekternes foretrukne.
I ét med rummet
I dette generationssommerhus, tegnet af arkitekt Lotte Elkiær, smelter bogreolen, siddenichen og skrivebordet sammen i en smuk og funktionel løsning. Arbejdsværelset er tænkt som et roligt tilflugtssted, perfekt til fordybelse og hjemmearbejde og med god kontakt til naturen. Vægge, gulv og loft er beklædt med samme asketræ, som inventaret er bygget af, og det skaber sammenhæng og æstetisk ro i det lille rum.
Helt til kip
Fritlagte spær og et loft til kip har inspireret arkitekt Rikke Bjerregaard til et unikt biblioteksdesign i denne renoverede 1930'er villa. Bogreolen udnytter den imponerende rumhøjde og de tværgående spær har fået særlige beslag, så biblioteksstigen kan flyttes rundt fra spær til spær og låses, så de øverste bøger altid kan hentes sikkert ned.
Det perfekte køkkenbibliotek
Kogebøger, keramik og godt køkkengrej fortjener en plads i rampelyset. I køkkenet her har arkitekt Lars Krog Hansen tegnet en åben gulv-til-loft reol, der supplerer opbevaringspladsen i de lukkede skabe. En åben reol med plads til yndlingskogebøgerne og køkkenredskaberne kan forstærke stemningen af kreativt værksted i køkkenet. Men det kræver lidt øvelse at finde den rette balance mellem funktionalitet og æstetik, så reolen er fyldt uden at virke rodet.
Trip, trap, træreol
I dette sommerhus har arkitekt Jan Smidt Andreasen tegnet en reol, der fungerer som som et multifunktionelt møbel i rummet. Reolen er nemlig både en trappe og en reol med forskellige rum, der giver plads til bøger, spil og nips samt et fjernsyn. Trappereolen fører op til en lille hems, og såvel trappe som hems er bygget i massiv douglasgran.
Alt-i-én reol
Byhuset her er ombygget med hjælp fra arkitekt Rasmus Skaarup, der bl.a. har løst familiens behov for mere opbevaringsplads. En massiv opbevaringsvæg løber som en ’rygrad’ gennem huset og forbinder køkkenet med dagligstuen. Skabsvæggen rummer udover reoler, også lukkede skabe, og en lille siddeplads. Døråbningerne i reolen giver adgang til tilstødende rum. Skydedørene sparer plads og dem har arkitekten skjult inde bag reolen.
Reolen som rumdeler
I denne 1970'er villa, der er ombygget og renoveret med hjælp fra arkitekt Allan Lorenzen, fungerer reolen som rumdeler mellem dagligstuen og det nye køkkenalrum. Mange af husets medfødte arkitektoniske kvaliteter fx de rå betondragere i loftet og de gule mursten er bevaret og forsøgt fremhævet med nye materialer og løsninger. Reolens lette design og grønne farve er inspireret af husets oprindelige farvesætning.
Se relateret indhold
Se også disse projekter
Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.