Boligreportage

Gasbeton bevaret i renovering af 70'er-villa

Engang var området ved bredden af Borre Sø et simpelt sommerhuskvarter, men med tiden er det forvandlet til et attraktivt villakvarter. Den transformation har været med til at inspirere den nænsomme men gennemgribende renovering af 70’er-villaen med de mange fine kig.

De boede egentlig rigtig godt, Troels Lorenzen og hans familie, i et hus, som Troels’ arkitektbror havde renoveret for dem i sin tid. Alligevel skelede de ind imellem til, hvad der var på markedet, og da de en dag besøgte 70’er-villaen, som egentlig var et ombygget sommerhus, var det med en overbevisende fornemmelse af, at her ville de gerne bo. Huset emmede af ro og imødekommenhed, og det – sammen med udsigten til Borre sø imellem høje træer – betog de nuværende ejere.

– Jeg havde med det samme den tanke, at hvis jeg nogensinde skulle igennem en renovering igen, så skulle det være her. Men så skulle det også være ”all in” og helt uden kompromisser i forhold til, hvordan vi gerne ville have det, fortæller Troels fra køkkenet i den nyrenoverede villa. 

Fakta om projektet

Projekt: Renovering af 70’er-villa, hvor den oprindelige gasbeton er beholdt i sit rå udtryk.

Proces: Huset fra 1970 var allerede før renoveringen præget af gode naturmaterialer, men som et resultat af mange ombygninger igennem tiden, var der dersværre mange ikke-gennemtænkte løsninger, som stillede krav om en ny planløsning og dermed bl.a. nye gulve og lofter for at skabe sammenhæng og flow imellem rummene. Indvendigt er meget derfor anderledes efter renoveringen – udvendigt er meget det samme. 

Pris: Den samlede projektpris landede på 3-3,5 mio. kr., og arkitektens pris var mellem 75.000-100.000 kr.

Arkitekt: Allan Lorenzen

Hvide mure i gasbeton

Troels’ bror, Allan Lorenzen, som er arkitekt og nordisk master i arkitektonisk kulturarv, fik til opgave at stå i spidsen for renoveringen af villaen. Han kunne ligesom sin bror se kvaliteten i villaens åbne planløsning og i dens materialer inde og ude. Murene i gasbeton, som mange måske ville have pakket pænt ind, foreslog han, blev bevaret i deres rå og ærlige form.

– Jeg måtte selvfølgelig overveje om jeg kunne forsvare det rent fagligt, foruden hvad det ville betyde for integriteten og helheden i boligen, men fordi stedet er gået fra at være et simpelt sommerhusområde til et eksklusivt boligkvarter, synes jeg, at løsningen skaber fine forbindelser mellem fortid og nutid, når stenene i gasbeton fx møder nye gulv-til-loft-vinduer i eksklusivt egetræ, siger Allan Lorenzen

Et materiale, som møder os

Og arkitekt Allan Lorenzen er ikke kun glad for gasbetonen af nostalgiske årsager:

– Grunden til, at jeg godt kan lide gasbeton, er, at den står så nøgent og bærer sin uperfekthed med værdighed. Den har noget struktur og en stoflighed, som vækker sanserne, og når man så kigger nærmere, ser man forskellighederne: hov, der er et rundt hjørne, her er der små huller, og hvor er det også simpelt! Men hvis jeg nu syntes, at helheden var fin, selvom en del af det var gasbeton, så er jeg måske også nok med alle mine små fejl og min uperfekthed? Det er et materiale, som møder os, siger han.

Duften af træ

Den imødekommende stemning i huset er noget, som begge brødre fra starten har haft som mål at bevare, og igennem renoveringen har det i høj grad handlet om materialer. 

– Materialevalget helt generelt er noget af det, jeg er allermest glad for ved huset, siger Troels Lorenzen. At komme hjem skal føles sådan ”ah!”, siger han og sænker skuldrene.

– Og den effekt har materialerne med både deres tekstur, farver og lyd – alt det, der taler til sanserne. Her dufter jo også af træ.

Forældreafdeling i kælderplan

Husets planløsning for køkkenalrum og stue var god at arbejde videre med for arkitekten, men der skulle ændringer til i forbindelse med værelserne og med en tilbygning, som oprindeligt var lavet som en stor vævestue. I tilbygningen er der nu en teenageafdeling, som kan lukkes af med en skydedør, og soveværelset blev rykket ned i kælderen, som nu er omdannet til en rolig forældreafdeling med garderobe, badeværelse og udgang til en lille, afskærmet gårdhave. I stueplan oven over forældresoveværelset er der et åbent kontor og et gæsteværelse, som også ville fungere fint som børneværelse.

Med et renoveringsprojekt handler det om at have øje for områdets og for husets karakter. Det er jo ikke forbudt at ændre husets udtryk og karakter, men begynd med at opleve kvaliteterne i sammenhæng med omgivelserne
Allan Lorenzen, arkitekt 

To brødre i et renoveringsprojekt

Der var ikke meget, som de to brødre var uenige om i processen med renoveringen, men materialerne har de overvejet nøje – hele tiden med øje for integriteten imellem husets ånd og de nye og mere eksklusive materialer.

– Jeg ved, hvad min bror står for, så jeg har givet ham 100 procent frie hænder, stort set. Og det siger jeg også til andre: Stol på arkitekten, og lad være med at tro, at du selv ved det hele, siger Troels Lorenzen. Allan Lorenzen tilføjer:

– Atmosfæren har meget at gøre med alt det, der strømmer ud fra alle overflader og materialer. Jeg kan virkelig lide at være her. Materialerne og stofligheden er vigtigt. Med et renoveringsprojekt handler det om at have øje for områdets og for husets karakter. Det er jo ikke forbudt at ændre husets udtryk og karakter, men begynd med at opleve kvaliteterne i sammenhæng med omgivelserne. 
 

Arkitektens råd til renovering

  • Vær bevidst om stedets karakter og ånd og om, hvorvidt det forandrer sig. Det er ikke forbudt at ændre husets udtryk til noget helt andet, og det kan være nødvendigt, men hav øje for helheden og indvirkningerne på omgivelserne. 
  • Hvad taler til dig af de materialer, funktioner og stemninger, der allerede findes? Stol på det, du mærker, og søg at bevare det, du kan lide. Forhold dig respektfuldt til husets karakter. Lad ikke indgreb svække helheden og husets integritet. 
  • Tål at være i uvisheden. Man kan nemt komme til at klynge sig til billeder og idéer fra andre projekter, men vær i stedet nærværende og giv dig selv ro til overvejelserne, så det er stedet og ikke rum uden for stedet, der definerer renoveringen.
  • Interessér dig for planstrukturen, og løs de aktuelle problemer, men tag udgangspunkt i de løsninger, der allerede fungerer, og medtænk fremtidige behov og brugsglæde. Tænk gerne vildt, men spørg bagefter dig selv: er ressourcerne bedst anvendt sådan? Det er ikke nødvendigvis den mest synlige forandring, der giver dig den største forbedring og glæde i din hverdag.
  • Gå efter materialer, der har stoflighed og taler til sanserne. Naturmaterialer skaber tryghed, fordi de er genkendelige, og så kan de vedligeholdes og derfor holde i mange år.
Allan Lorenzen

Allan Lorenzen

Få vores BYGGEGUIDE gratis

Modtag konkret hjælp til dit byggeprojekt med vores BYGGEGUIDE, som vi sender med, når du tilmelder dig nyhedsbrevet.

Venligst udfyld en valid e-mail

Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.