Boligreportage

Kreativitet og genfødte kvadratmeter i herskabslejligheden

Med stor opfindsomhed og en mere nutidig planløsning har arkitekt Julie Trier Brøgger opdateret Helen Hilario Jønssons stemningsfyldte herskabslejlighed. Ombygningen har givet plads til en drøm af et køkken, kastet lys i alle hjørner og sat liv til kvadratmeter, der nærmest var døde, efter børnene var flyttet hjemmefra.

Normalt er problemet i lejligheder, at der er for få værelser. Men for Helen Hilario Jønsson var problemet stik modsat, efter hendes børn var flyttet hjemmefra.
 
Med en flot og stor herskabslejlighed på 185 m² et af de mest eftertragtede steder i København, havde hun ikke lyst til at flytte et nyt sted hen. For det ville blive umuligt at finde en lignende lejlighed igen og samtidig lidt ærgerligt at skille sig af med børnenes barndomshjem. Men med syv værelser var der omvendt alt for mange rum til Helen Hilario Jønssons nuværende liv.

- Lejligheden fungerede slet ikke mere, for rummene havde ikke samme funktion som før, da børnene boede hjemme. I nogle værelser opbevarede jeg faktisk bare cykler og tøj, fortæller hun.

Samtidig fik Helen Hilario Jønsson mulighed for at få sat en stor altan på ud til gården. Men med tilstødende rum som et badeværelse, et smalt køkken og et lille værelse tænkte hun, at det måtte kunne udnyttes bedre, og besluttede sig derfor for at kontakte en arkitekt. Valget faldt på Julie Trier Brøgger fra Zoom Arkitekter og medlem af Danske BoligArkitekter.

- Hun havde masser af gode ideer og sans for stemningen i lejligheden. Og så ville hun føre storheden i stuerne, som hun kaldte det, ud i resten af lejligheden. Det var noget jeg faldt for, siger Helen Hilario Jønsson.

Julie Trier Brøgger rev de tre små rum og fordelingsgangen ned, så der langs hele altanens bredde i dag er et stort køkken, mens badeværelset er bygget op på ny i et større rum, der tidligere var børneværelse.

FAKTA OM LEJLIGHEDEN

Her bor: Helen Hilario Jønsson og hendes kæreste.

Parret har fået:
En totalombygning af deres 185 m² store 7-værelses herskabslejlighed. Et værelse, et badeværelse og det før lille køkken samt fordelingsgangen er blevet til et stort køkken med udgang til altan. Badeværelset er rykket og bygget op på ny, et lille bryggers er etableret, mens en passage er spæret ind til soveværelset og en ny etableret. Gulve i hele lejligheden er skiftet ud. I køkken, bad og bryggers er der samtidig indlagt gulvvarme. Over hele lejligheden er der desuden indlagt højtalere, så der ikke skal skrues op for P1, når man går fra soveværelset til badeværelset om morgenen. Herudover er der lavet indbyggede reoler og skabe og originale opbevaringsløsninger, ligesom Julie Trier Brøgger er kommet med forslag til alt fra lamper og emhætte til badeværelsesfliser og dørgreb til lejligheden, så den særlige stemning kunne bevares.

Proces:
Helen Hilario Jønsson kontaktede Julie Trier Brøgger i september 2016, herefter holdt de tre-fire møder, hvor de talte om, hvordan de kunne gribe det an. I januar 2017 fik lejligheden altan på. Byggeriet startede i maj 2017, og lejligheden stod færdig lidt mindre end et år senere i foråret 2018. Arkitekt Julie Trier Brøgger stod for alt fra ide til færdig lejlighed. Undervejs sendte hun en mail cirka en gang om ugen til Helen Hilario Jønsson med info om, hvordan byggeriet forløb.

Materialer:
Dinesen-planker i fyr, bejdset sildebensparketgulv i eg, køkken fra Køkkensnedkeren af typen Boxone pine GK42 , desuden er de øvrige indbyggede møbler snedkerlavede.

Pris: 2,5 millioner kr. for totalentreprise inkl. rådgiver og moms

Arkitektpris:
250.000 - 300.000 kr.

Arkitektens tips til at udnytte pladsen i lejligheder

  • Gangplads er ofte spildplads. Inddrag derfor gangpladsen i et andet rum, der samtidig kan fungere som gennemgangsrum. På den måde får du mere ud af kvadratmeterne.
  • Åben og luk de rigtige døre. Den rigtige rumfordeling og gennemtænkte ganglinjer kan give følelsen af mere plads. Tænk derfor meget over, hvor du åbner og lukker døre.
  • Lys er vigtigt. Døde lommer uden lys, ender ofte med at blive spildplads. Sørg derfor for rigeligt med dagslys i alle rum og forsøg, så vidt det er muligt, at lave dem gennemlyste med lys fra fleres sider. Det vil øge følelsen af rummelighed.

- Lys er enormt vigtigt i den her lejlighed. Før var lejligheden delt i to. En lys del med store stuer en suite ud mod gaden og en mørk halvdel ud mod gården med små smalle rum og en lang fordelingsgang. Men det er en gammeldags planløsning fra dengang, man havde tjenestefolk i køkkenet, og det var stuerne herskabet opholdt sig i og viste frem. Sådan fungerer det jo ikke i dag, hvor køkkenet netop er samlingspunkt, siger Julie Trier Brøgger og fortsætter:

- Og i og med at rummene nu er blevet større, taler de bedre sammen med de store stuer, og det har gjort lejligheden mere hel.

Køkken med plads til selskab

I dag kan man derfor allerede i entreen kigge ud i køkkenet: To glasdøre og et vindue ud til altanen inviterer selv på en grå efterårsdag masser af dagslys ind i det store rum, der i midten har en smuk, snedkerlavet køkkenø i naturligt fyrretræ med tydelige årringe og en velvalgt spinkel bordplade i stål. Lyse materialer, der står flot mod det nylagte sildebensgulv i en varm grå bejdsning.

-    Det her rum var virkelig vigtigt for mig at få til at fungere i forhold til at gøre det moderne og funktionelt samtidig med, at det skulle passe ind i en ældre lejlighed. Men også så jeg kunne have gæster, siger Helen Hilario Jønsson og fortsætter.

-    I mit gamle køkken var jeg altid stresset, når jeg havde besøg, fordi gæsterne blev nødt til at vente inde i stuen, mens jeg lavede maden færdig. Men nu er her masser af plads til, at de kan hygge sig og være herude imens. Det betyder rigtig meget, siger Helen Hilario Jønsson, der i dag sågar bruger det som en hel feature i sig selv at servere forret eller velkomstdrinks i køkkenet.

Jagten på den rette stemning

Balancen mellem nyt og gammelt har arkitekt Julie Trier Brøgger haft fokus på i hele lejligheden. Paneler er derfor ført med henover top og bund på de nye, indbyggede reoler og skabe, ældre døre er genbrugt nye steder i lejligheden, ligesom en radiatorskjuler er bygget fra ny i ældre stil, så den ligner boligens originale, og enhver fejlagtigt vil tro, at det kittede vitrineskab i køkkenet har stået der for evigt.

Mindre ting som lamper, knager og armaturer har Julie Trier Brøgger også været inde over. Hver gang der skulle tages en beslutning til indretningen, sendte hun en mail med tre forslag til Helen Hilario Jønsson, som hun med fordel kunne overveje.

- Jeg ville aldrig selv have fundet på at vælge fx lamperne eller gulvet. Jeg troede i starten, at jeg skulle have et blødt cementgulv eller et i lyst træ, men jeg er virkelig glad for, at det blev det her. Som arkitekt kender hun mulighederne og ved hvad der findes, og lejligheden var aldrig blevet det samme uden. Hvis jeg havde en ide, har hun og hendes kolleger kvalificeret den gange hundrede, siger Helen Hilario Jønsson.

Arkitektens tips til at bevare sjælen i en bolig trods ombygning

  • Hvad er det særlige ved netop din bolig? Tag udgangspunkt i din bolig og spørg dig selv, hvad er sjovt og karakteristisk her. Det, du svarer, er vigtigt at bevare.
  • Genbrug de karakteristiske elementer nye steder. Fjerner du fx et smukt gulv eller et gammelt skab i et rum, så flyt det over i et andet rum eller observer linjerne og skab dem på ny.
  • Tag detaljer og før dem videre på de nye elementer. I lejligheden her førte vi panelet hen over de nybyggede skabe og reoler. Det fik dem til at passe ind i det samlede billede.

Arkitekten fik møblerne til at gå i spagat

Men det er ikke bare her, arkitekt Julie Trier Brøggers kreative sind og enorme sans for detaljer og stemning har gjort lejligheden til noget særligt. Overalt kan man nemlig åbne, løfte og hive sig til løsninger ud over det sædvanlige.

Når Helen Hilario Jønssons voksne børn eller familie fra Færøerne kommer på besøg, skal de efter ombygningen nemlig hverken ned på en flad madras i stuen eller ind på et børneværelse med ensomme bamser i sengekanten og støvede popstjerner på væggen. På kontoret kan Helen Hilario Jønsson i stedet hive i en læderstrop på den store snedkerbyggede reol, så en dobbeltseng i ren Georg Gearløs-stil foldes ud af væggen. Og tilbage igen, når gæsterne er taget hjem. På den måder, behøver hun nemlig ikke have en seng stående og fylde.

Boligejerens bedste byggeråd

  • Brug tid i idefasen, så du kommer helt ind til kernen af, hvad din drøm er.
  • Hav tillid til din arkitekt. Julie Trier Brøgger og hendes kollegaer styrede byggemøderne og havde kontakten med håndværkerne, og så blev jeg inddraget, når det var relevant. Det har fungeret godt.
  • Find den rigtig arkitekt. Jeg synes, at arkitekternes ideer var virkelig gode, og de kunne også godt lide min smag og forslag. Vi har været på samme niveau, hvilket har være rart.
  •  Hav ekstra penge i budgettet, så du har råderum til at sige ja til en god ide, der opstår undervejs. For det er ærgerligt ikke at kunne gribe en ny god mulighed, fordi man sidder for stramt.

Løfter man i sædet på bænken i køkkenet, gemmer der sig både grimme rør, der ikke kunne flyttes, og havehynder, når de ikke bliver brugt på altanen. Åbner man den midterste låge i køkkenøen, ses en klassisk opvaskemaskine, men også hylder rundt om til vasketabletter og afspændingsvæske. Ligesom der i den hvide skabsvæg gemmer sig en kaffestation med elkedel, kaffekværn og bønner, der aldrig behøver at tages ud og rode på køkkenbordet.

- Det er virkelig blevet nemt at holde orden og gøre rent. Der er færre rum, og tingene er, hvor de skal være. Lejligheden fungerer, siger Helen Hilario Jønsson og kigger ud i det store køkken, hvor man faktisk tror på, at det ryddelige syn er hverdag.

Julie Trier Brøgger

Julie Trier Brøgger

Få vores BYGGEGUIDE gratis

Modtag konkret hjælp til dit byggeprojekt med vores BYGGEGUIDE, som vi sender med, når du tilmelder dig nyhedsbrevet.

Venligst udfyld en valid e-mail

Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.