Billedserie

Støbte gulve i beton og terrazzo

Små eller store sten? Lyst eller mørkt? Køligt eller varmt? Støbte gulve i poleret beton og terrazzo er populære valg i boligen, og der er mange muligheder for at vælge unikke kombinationer til at matche din bolig. Vi bringer dig her nogle af de bedste eksempler fra arkitekterne.

Tidløs kombination

Dette byhus er et nybyggeri, men mange antager det fejlagtigt for at være en renovering. Det skyldes delvist arkitektens arbejde med at få huset til at passe ind i omgivelserne, men også de materialevalg, der er lavet.

Gulvet er et pudset betongulv med relativt store sten i varme nuancer. De klassiske farver matcher de gipspudsede vægge og fyrretræslofter med synlige bjælker og fremstår som en tidløs kombination. 

Lyst modspil

I en villa fra 50'erne findes dette unikke badeværelse. Skabsvæggen af valnød er bygget af en snedker. På gulvet er lagt en hvid terrazzo med undertoner af grå-blå.

Begge materialer passer ind i villaens arkitektur og historie, mens det mørke træ og den lyse terrazzo giver et smukt modspil til hinanden.

Gigantisk terrazzo

Dette gulv har en gigantisk udgave at terrazzoens velkendte marmorskærver og er udtænkt af arkitekt Line Frier. Alle sten er udvalgt helt særligt til opgaven, og det har krævet et tæt samarbejde mellem arkitekt, boligejer, stenleverandør og den udførende entreprenør at få det rigtige resultat. 

Her på billedet er der tale om en visualisering, men vi skal hilse og sige, at det endelige resultat er lige så smukt - ikke mindst pga den nøje koordinering, der blevet lavet for at få lagt alle de store sten helt perfekt inden den endelige støbning.

Resultatet kan ses på instagram, hvis du søger på projektets navn "Villa Arrondi".

Beton på beton

Dette helt specielle sommerhus er opført i beton, men har detaljer af træ, for at skabe en kontrast og tilføre varme til de rå overflader.

Gulvet er et slebet betongulv, hvor stenenes nuancer er med til at binde boligens farver sammen.

Terrazzo-effekt

I dette polerede betongulv er der valgt mindre sten og det får dermed et udseende der minder mere om det klassiske terrazzogulv.

Når der vælges hårde overflader på eksempelvis gulvet, er det vigtigt at tage højde for rummets akustik. Her har arkitekten sikret lyden i boligen med akustiklofter, og boligejeren har suppleret med tæpper på gulvet. 

Maskulin /Feminin

Betongulve kan have et meget råt look, men kan blødes op på flere forskellige måder. Her er der valgt en pastellyserød som skaber et modspil til det grovkornede gulv.

Overfladen på betonen i dette projekt er upoleret og har kun en lille andel af mørke sten i tilslaget, hvilket giver en større flade med klassisk beton, end vi har set i de andre eksempler. 

Finpudset tekstur

Du behøver ikke polere dit betongulv, hvis du foretrækker tekstur i overfladen. I dette projekt er gulvet udført i en meget klassisk beton med små sten, og så har overfladen fået lov at stå uberørt. Gulvet vil dermed føles som en finpudset overflade på en væg.

Når du arbejder med beton eller teraazzo er det en god idé at overveje, hvordan overfladen skal efterbehandles og vedligeholdes. Afhængigt af produktet du vælger, kan overfladen være mere eller mindre sart og have forskellig tolerence overfor rengøring.

Firkantet alternativ

Støbte gulve kan være bekostelige og skal udføres med stor præcision for at resultatet bliver perfekt. Lyder det uoverskueligt at kaste sig ud i sådan et projekt, så findes der masser af alternativer i form af fliser og klinker. Og de kommer i et utal af farver og størrelser. Du kan vælge klassisk terrazzo, beton eller sågar keramiske porcelænsfliser, der immiterer de naturlige sten, men tåler syreholdige rengøringsmidler.

I dette badeværelse er der valgt en type fliser med tydelige skærver og variationer i tilslaget. Det giver en smuk effekt og et stort spil i overfladen.

Bevaret original

Her ses en af de måske mest klassiske typer terrazzo, som for de fleste af os bringer minder frem fra steder, vi har set den. I denne fredede bolig er den oprindelige terrazzo bevaret og tager sig smukt ud på det lille badeværelse.  . 

Har du et gammelt terrazzogulv, som har lidt under tidens tand, så kan du med fordel undersøge om det kan repareres og slibes, inden du river det op.

Terrazzo passer ind i stort set alle boliger uanset, hvilken stilretning du vælger, og er et godt match til mange andre materialer.