Udendørsbelysning

Find vej fra carporten til hoveddøren, nyd synet af en oplyst have eller tilbring de sene aftentimer på terrassen. Udendørsbelysning er både hyggeligt, praktisk og sikkerhedsskabende. Bliv inspireret af arkitekternes løsninger her.

Af: Ida Pedersen
Foto: Andreas Mikkel Hansen

1. Lys i terrassen

Terrassen, der følger grundens fald, har indbygget spots. På den måde fremhæves grundens fald som en dramatisk detalje. Indendørs kan du nyde synet af haven og terrassen, der er badet i lys, og hvis du skulle have lyst til at bevæge sig ud på terrassen i mørke, er det heller ikke et problem.

Se mere til huset her.


Belysning ved havegangen

Belysningen ved havelåge og havegange er til gavn for både dig selv og dine gæster. Det er naturligvis vigtigt, at man kan se, hvor man går, og orientere sig i forhold til trin, stigninger eller fald. Det er en rigtig god idé at montere lyset lavt, så man kan se trin, eller om der er glat på grund af blade, is, sne eller frost.

Jo mere toppet, ujævn og fyldt med trin din havebelægning er, jo mere lys er der i princippet brug for.

Sørg for, at lyset ikke blænder. Anvend hellere flere lyssvage lamper, frem for én lampe med høj lysstyrke. På den måde kan belysningen af havegangen kan også anvendes til at underbygge en bestemt stemning.

For gæster eller besøgende, der måske ikke har været i huset før, er det vigtigt at de kan orientere sig. Hvis der er flere indgange til huset, er lys en rigtig god "vejviser".

Kilde: Bolius

2. Kom godt hjem

Der er tænkt på det hele ved ankomsten til hjemmet. Lysene, der er placeret i stenene i indkørslen, leder vej mod carporten. På den måde er der sikret godt udsyn, når du parkerer bilen. Samtidigt, er der også lys ved trappeopgangen, så du let kan tilgå huset til fods.

Se resten af huset her.


3. Aftenterrassen

Til den maritime livsnyderbolig er der skabt opholdsrum både foran og bagved huset. Her ses indgangen til huset med et oplyst terrassehjørne. På den måde tilbyder terrassen ophold, også når det er mørkt. Med en kaffe i hånden kan du let nyde de stille aftentimer under åben himmel.

Se mere fra boligen her.


Belysning i haven og på terrassen

I takt med, at der er opstået et større fokus på haven som opholdsrum, møblerer vi haven og terrassen i højere grad end tidligere. I den forbindelse er lamper, der er placeret i haven og på terrassen, vundet mere og mere frem.

Belysningen kan både vælges ud fra, hvor man ønsker at have lys, når man sidder ude, men også efter hvordan man vil kunne fornemme haven inde fra huset.

Hvis du ønsker at lyse haven eller terrassen op i et generelt lys, kan du vælge et bredt diffust lys. Hvis du ønsker at belyse et træ eller en del af facaden, og derved skabe effektfulde oplevelser, skal du bruge spots eller up-lights.

Den ene løsning udelukker ikke den anden – du kan således vælge at have flere kredse af belysning, så du kan tænde og slukke for de forskellige lamper uafhængigt af hinanden og på den måde tilpasse lyset.

Kilde: Bolius

4. Hyggelys i udendørsbadet

De fine lys, der skaber en varm og intim stemning, kan ses fra husets badeværelse. Fra badeværelset er der direkte udgang til udendørsbadet, hvor der er blevet trukket varmt vand ud, så man kan bade ude hele året. De levende lys kalder på et aftenbad!

Se mere til sommerhuset her.


5. Overgang fra carport til hoveddør

Lysene på passivhusets ydervægge skaber en praktisk overgang fra carport til huset. En velbelyst gang fra carport til hoveddør er en rar detalje i vintermørket. Den oplyste sti skaber tryghed, når du kommer hjem en sen aften, og gør det let at finde nøglerne frem, når du står ved hoveddøren.

Besøg hjemmet her.


Belysning ved hoveddøren

Ved hoveddøren er det vigtigt, at man føler sig tryg og velkommen. Det gælder både dine gæster og dig selv. Derfor er det en god idé, at du placerer en lampe her, som kan give et godt generelt lys, der lyser området op ved hoveddøren. Hvis der fx er trin eller trapper, skal der være ekstra god belysning, samtidig med at det er nemt at se lås, ringeklokke, navneskilt osv. Derudover er det også en god idé at vurdere, om lyset er godt indefra, så du kan se, hvem der ringer på og kan tage ordentligt imod gæster osv.

Hvis du har god belysning ved hoveddøren, er der meget, der taler for, at det virker præventivt mod indbrud. Indbrudstyve foretrækker at kunne stå og lirke en dør op i mørke.

Kilde: Bolius

6. Lys fra flere vinkler

Hjemmet af beton blødes op af det varme lys. Nogle spots lyser fra jorden op af murens væg, og andre lyser fra taget og ned mod jorden. De forskellige vinkler af lys giver et flot lysspil, der kan nydes både indenfor og udenfor.

Se hele huset her.


Se også disse historier