Lys de mørke timer op med udendørsbelysning

Find vej fra carporten til hoveddøren, nyd synet af en oplyst have eller tilbring de sene aftentimer på terrassen. Udendørsbelysning er både hyggeligt, praktisk og skaber tryghed. Bliv inspireret af arkitekternes løsninger her.

Af: Ida Pedersen
Foto: Andreas Mikkel Hansen
Opdateret d. 04.11.2021

3 gode råd til at undgå lysforurening

Lys skaber både sikkerhed, tryghed og hygge, men for meget lys om natten kan faktisk forstyrre dyre- og plantelivet og bruge meget energi. Det kaldes lysforurening, og derfor er det godt at følge disse råd, når du vælger din udendørsbelysning.

  • Sæt sensorer på dine lyskilder, så de kun tænder, når der er brug for det. Alternativt kan du også benytte en timer, der sikrer, at lyset slukker i et bestemt tidsrum.
  • Brug energivenlige pærer, der giver et varmt lys. 
  • Vælg lamper, der reflekterer lyset nedad og ikke op. På den måde begrænser du mængden af reflekterende lys i mørket og forstyrrer mindst muligt insekter, flagermus, fugle og andre dyr, der færdes om natten.
     

Hyggelig belysning i haven

Brug haven til at skabe masser af hygge – også når du er indenfor. Med kig ud til smukke oplyste trækroner og havebede, får du glæde af naturen omkring dig, selvom mørket er faldet på. Landskabsarkitekt Britta Dalsgaard har her skabt en stilren have, der er opdelt i hyggelige zoner, og hvor den smukke aftenbelysning giver kig til både træer og buske og det lille bassin på terrassen.

Se mere af haven her


En mur af lys

I en fredfyldt lomme i skoven på en høj grund med udsigt til sø og åbent landskab ligger dette hus af arkitekt Rasmus Bak, der drager paralleller til japansk arkitektur med sit flotte tagudhæng. Her har arkitekten brugt udendørsbelysning til at definere husets mure, og muren, der omkranser grunden. 

Se mere fra huset her


Lys i terrassen

Terrassen, der følger grundens fald, har indbygget spots. Arkitekt Jakob Brandt-Nielsen har på den måde fremhævet grundens fald som en dramatisk detalje. Indefra den varme stue kan du nyde synet af haven og terrassen, der er badet i lys, og hvis du skulle have lyst til at bevæge sig ud på terrassen i de mørke timer, er det heller ikke et problem.

Se mere fra huset her


Lad lyset vise dig vejen

Intet er overladt til tilfældigheder i dette fantastiske sommerhus i de nordjyske klitter af arkitekt Jesper Korf. Når man placerer sit hus i klitterne, er det ikke muligt at lave en indkørsel til huset. Derfor er der opsat lamper i klitterne, så gæster og beboere kan finde vejen op til huset, når det er blevet mørkt.

Se mere fra huset her


Belysning ved havegangen

Belysningen ved havelåge og havegange er til gavn for både dig selv og dine gæster. Det er naturligvis vigtigt, at man kan se, hvor man går, og orientere sig i forhold til trin, stigninger eller fald. Det er en rigtig god idé at montere lyset lavt, så man kan se trin, eller om der er glat på grund af blade, is, sne eller frost.

Jo mere toppet, ujævn og fyldt med trin din havebelægning er, jo mere lys er der i princippet brug for.

Sørg for, at lyset ikke blænder. Anvend hellere flere lyssvage lamper, frem for én lampe med høj lysstyrke. På den måde kan belysningen af havegangen kan også anvendes til at underbygge en bestemt stemning.

For gæster eller besøgende, der måske ikke har været i huset før, er det vigtigt at de kan orientere sig. Hvis der er flere indgange til huset, er lys en rigtig god "vejviser".

Kilde: Videncentret Bolius

Kom godt hjem

Der er tænkt på det hele ved ankomsten til hjemmet af arkitekt Rasmus Bak. Lysene, der er placeret i stenene i indkørslen, leder vej mod carporten. På den måde er der sikret godt udsyn, når du parkerer bilen. Samtidigt, er der også lys ved trappeopgangen, så du let kan tilgå huset til fods.

Se mere fra huset her


Aftenterrassen

Til den maritime livsnyderbolig af arkitekt Jesper Korf er der skabt opholdsrum både foran og bagved huset. Her ses indgangen til huset med et oplyst terrassehjørne. På den måde tilbyder terrassen ophold, også når det er mørkt. Med en kaffe i hånden kan du let nyde de stille aftentimer under åben himmel.

Se mere fra huset her


Belysning i haven og på terrassen

I takt med, at der er opstået et større fokus på haven som opholdsrum, møblerer vi haven og terrassen i højere grad end tidligere. I den forbindelse er lamper, der er placeret i haven og på terrassen, vundet mere og mere frem.

Belysningen kan både vælges ud fra, hvor man ønsker at have lys, når man sidder ude, men også efter hvordan man vil kunne fornemme haven inde fra huset.

Hvis du ønsker at lyse haven eller terrassen op i et generelt lys, kan du vælge et bredt diffust lys. Hvis du ønsker at belyse et træ eller en del af facaden, og derved skabe effektfulde oplevelser, skal du bruge spots eller up-lights.

Den ene løsning udelukker ikke den anden – du kan således vælge at have flere kredse af belysning, så du kan tænde og slukke for de forskellige lamper uafhængigt af hinanden og på den måde tilpasse lyset.

Kilde: Videncentret Bolius

Hyggelys i udendørsbadet

I arkitekt Rasmus Baks eget sommerhus er der kælet for detaljerne. De fine lys, der skaber en varm og intim stemning, kan ses fra husets badeværelse. Fra badeværelset er der direkte udgang til udendørsbadet, hvor der er blevet trukket varmt vand ud, så man kan bade ude hele året. De levende lys kalder på et aftenbad.

Se mere fra sommerhuset her


Overgang fra carport til hoveddør

Passivhuset, der er tegnet af arkitekt Karina Søgaard, har væghængte lamper på ydervæggene. Lamperne skaber en oplyst overgang fra carport til hoveddør, hvilket er en praktisk detalje i vintermørket. Den oplyste sti skaber tryghed, når du kommer hjem en sen aften, og gør det let at finde nøglerne frem, når du står ved hoveddøren.

Se mere fra huset her


Belysning ved hoveddøren

Ved hoveddøren er det vigtigt, at man føler sig tryg og velkommen. Det gælder både dine gæster og dig selv. Derfor er det en god idé, at du placerer en lampe her, som kan give et godt generelt lys, der lyser området op ved hoveddøren. Hvis der fx er trin eller trapper, skal der være ekstra god belysning, samtidig med at det er nemt at se lås, ringeklokke, navneskilt osv. Derudover er det også en god idé at vurdere, om lyset er godt indefra, så du kan se, hvem der ringer på og kan tage ordentligt imod gæster osv.

Hvis du har god belysning ved hoveddøren, er der meget, der taler for, at det virker præventivt mod indbrud. Indbrudstyve foretrækker at kunne stå og lirke en dør op i mørke.

Kilde: Videncentret Bolius

Lys fra flere vinkler

Betonhuset af arkitekt Rasmus Bak blødes op af det varme lys. Nogle spots lyser fra jorden op af murens væg, og andre lyser fra taget og ned mod jorden. De forskellige vinkler af lys giver et flot spil, der kan nydes både indenfor og udenfor.

Se mere fra huset her